tatil-sepeti

Bu yıl için 177 bin ön sipariş alan Togg, T10X modeli sayısını 28 bin olarak açıkladı. Tesla’nın da Türkiye pazarına girmesiyle satılacak toplam elektrikli araç sayısı 55 bine ulaşacak. Türkiye, bu rakamla Avrupa’nın en çok elektrikli araç satılan ilk 10 ülkesi arasına girmek için yarışacak.

 

Mart itibariyle Türkiye’de şarj istasyonu sayısı 6 bin 500’e yükseldi. Bu rakamın yılsonunda 10 bini bulacağını belirten uzmanlar, Togg’un yüksek oranda sipariş almasının şarj istasyonu talebinin artmasına neden olacağını belirtiyor. Öte yandan uzmanlar, özellikle tatil rotalarındaki istasyonların mini AVM’lere dönüşeceğini vurguluyor. 

 

HABER: BARIŞ CABACI

 

Gelişen teknolojilerle birlikte elektrikli araçların çeşidi ve üretimi de artıyor. Yenilenebilir enerjinin önem kazanması ve elektrikli araçlardaki batarya teknolojilerinin gelişimi beraberinde elektrikli araca olan güveni ve ilgiyi de arttırdı. Türkiye’de de elektrikli araçlara olan talep giderek artıyor. 2020’de Türkiye’de 844 adet elektrikli otomobil satılırken, 2021’de bu sayı 2 bin 864 adede yükseldi. 2022’de ise elektrikli otomobil satışları yüzde 188 artışla 8 bin 210 adede ulaşarak, toplam 15 bin oldu. 177 bin 443 adet ön sipariş alan Togg, 2023’te T10X modelinden 28 bin adet üretmeyi hedefliyor. 

 

Türkiye böylece elektrikli ligine hızlı bir giriş yaparak, Avrupa’nın en çok elektrikli araç satılan ilk 10 ülkesi arasına girmek için yarışacak. 

 

HALKA AÇIK ŞARJ

 

Elektrikli araçların hızlı yaygınlaşmasıyla birlikte gündeme gelen en önemli konu, halka açık şarj üniteleri oldu. Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği’nden (TEHAD) edinilen bilgiye göre, Türkiye’de AC ve DC olmak üzere 6 bin 500 şarj istasyonu bulunuyor. Mevcut durumda her 2 araca 1 şarj ünitesi düşerken, Togg’un yollara çıkmasıyla durum değişecek ve halka açık şarj ünitesi başına 10 araç düşecek. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre ise yıllık elektrikli araç satışlarının Türkiye ile benzer seviyede olduğu İtalya, Belçika ve İspanya gibi ülkelerde halka açık şarj istasyonu sayısı halen yeterli sayıda olmasa bile 25 bin adetleri geçmiş durumda. Bu ülkelerde halen şarj istasyonu başına 2 otomobil düşüyor.

 

3’TE 1’İ İSTANBUL’DA

 

Avrupa Alternatif Yakıtlar Gözlemevi (EAFO) verilerine göre, İstanbul’da 2.152, Ankara’da 575, İzmir’de 423, Antalya’da 256 ve Muğla’da 234 şarj istasyonu bulunuyor. Türkiye’deki şarj istasyonlarının üçte biri İstanbul’da yer alıyor. Şarj istasyonlarının dağılımı, elektrikli araç sayısı ve bölgesel trafik yoğunluğuna göre değişiyor. Şarj ünitelerinin toplam kurulu gücünün ise 76 bin kilovat seviyesinde olduğu biliniyor. Elektrikli araç şarj üniteleri, kırsal alan ya da otoyollar yerine kent merkezlerinde konumlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 2030’a kadar elektrikli araçların pazarda yüzde 25 paya ve aynı yıla kadar elektrikli araç stokunun 1.6 milyona ulaşması bekleniyor. Bunun yanı sıra Bakanlığın 2030 hedefleri arasında 100 bin elektrikli araç şarj istasyonu kurulması da var. 

 

55 BİN OTOMOBİL, 10 BİN İSTASYON

 

2020 yılı öncesinde sadece 5 firmanın yer aldığı sektörde şu anda 122 firmanın şarj ağı lisansı aldığını ifade eden Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, İstanbul Ticaret Gazetesi’ne şunları söyledi: “Şarj ağı genişledi ve elektrikli araçlara talep arttı. Bu sayının yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Togg’un bu yıl 28 bin adet üretilecek olması ve Tesla’nın Türkiye pazarına girmesi nedeniyle çok daha fazla şarj istasyonuna ihtiyacımız var. Tesla’nın da 15 bin araç satacağını öngörüyorum. Bununla birlikte yılsonunda otoyollarda 55 bin elektrikli araç olacak. Elektrikli otomobillerin Türkiye’deki pazar payı yüzde 7’ye kadar çıkacak. Yıl sonuna kadar toplam şarj ağımızın ise 10 bine ulaşacağını öngörüyorum. Sene sonunda bir şarj istasyonuna 5 araç düşecek.” 

 

İSTASYONLAR AVM’YE DÖNÜŞECEK

 

Türkiye’nin 81 ilinde de şarj ünitesi olduğunu belirten Bayram, “Bu şarj istasyonlarının yüzde 72’si AC yani yavaş şarj ünitelerinden oluşuyor” dedi. Bayram’ın gelecek için önerisi ise şöyle: “Hızlı şarj (DC) istasyonlarında ortalama bekleme süresi 40 dakika fakat AC olan şarj istasyonlarında ortalama şarj süresi 4 saat. Bu noktada nasıl elektrikli otomobilde yeni bir yaşam alanı sunuluyorsa, araç dolumu esnasında da yeni bir yaşam alanı sunulması gerekiyor. Bu kapsamda, şehir içlerinde istasyonlar konsept olarak dönüştürülecek. Akaryakıt istasyonlarında voltaj yükselmesinin yanı sıra şehir dışındaki şarj istasyonları dinlenme alanlarına dönüşecek. İlk etapta tatil rotası olarak bilinen İstanbul, Antalya, İzmir, Ankara ve Trabzon otobanlarındaki şarj istasyonları birer kompleks haline gelecek. Yani içinde eğlenme, dinlenme, alışveriş yapma gibi imkanların sunulduğu mini AVM’lere dönüşecek.”

 

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN USTA LAZIM

 

Elektrikli otomobillerin 2 yıla kadar servis bakıma ihtiyacı olmayacağını söyleyen TEHAD Başkanı Berkan Bayram, “Ancak Togg ve Tesla’nın yollara çıkmasıyla Türkiye genelinde servis hizmetinin hızlı bir şekilde kurulması gerekiyor. Şu anda distribütörler, yurt dışına usta göndererek kendi personelini yetiştiriyor. Togg’dan önce her markanın 12 ustası olsa bu sorun çözülebiliyordu fakat 2023 sonunda 55 bin elektrikli otomobilin yola çıkacağı öngörülerek acilen usta yetiştirmemiz gerekiyor. Elektrikli araçların garantisi bittikten sonra sanayi sitelerinde oluşacak tamir ve bakım firmalarına talep artacak. Geleceğimiz elektriklide ve usta yetiştirmemiz için önümüzde 2 yıl var. Usta yetiştirdikçe servis noktaları da artacak” değerlendirmesini yaptı.  

 

ELEKTRİKLİ ARAÇTA LİDER ÇİN

 

ACEA verilerine göre, elektrikli araçlar için halka açık şarj istasyonlarının neredeyse yüzde 42’si yalnızca iki ülkede (Hollanda ve Almanya) yoğunlaşmış durumda. Geçen yıl 471 bin 394 adet elektrikli araç satılan Almanya’da, 87 bin 674 halka açık şarj noktası bulunuyor. 73 bin 394 aracın satıldığı Hollanda ise 111 bini aşkın halka açık şarj istasyonuyla zirvede yer alıyor. 2023 Mart itibariyle Çin’deki toplam kurulu şarj istasyonu sayısı 5.1 milyona çıktı.

 

NE KADARA DOLACAK?

 

Elektrikli araçların, sessizlik ve yüksek teknoloji gibi avantajlarının yanı sıra maliyetlerinin de içten yanmalı motorlara kıyasla düşük olması, en büyük tercih sebepleri arasında yer alıyor. Türkiye’deki şarj fiyatları ise şöyle:

 

22 kW’ye kadar tüm AC soketler: 6.5 TL / kWh

 

60 kW’ye kadar tüm DC soketler: 7.5 TL / kWh

 

60 ve üzeri diğer tüm DC soketler: 8 TL / kWh

 

Bataryası 52.4 KWh olan Togg T10X, ortalama 390 TL ila 420 TL’ye dolacak.

03 Nisan 2023 Pazartesi