tatil-sepeti
tatil-sepeti

Tip 2 diyabet ürünleri Türkiye’de üretilecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye ilaç sektöründeki patent sayısının 2022 yılı itibariyle 128’e ulaştığını açıkladı. Bakan Varank, Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılacak eşdeğer ürünlerin artık Türkiye’de geliştirilip üretileceğini duyurdu.

Giriş: 30.01.2023 - 16:15
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında Sağlık ve Kimya Ürünleri Çağrısı proje başvurularını sonuçlandırdıklarını açıkladı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (TEKMER) resmi açılış töreninde konuşan Bakan Varank, sağlık sektöründe yeni üretimlerin de habercisi olan başvurulara ilişkin şu bilgileri paylaştı: “130 projeden 61’i için kabul, 14’ü için revizyon kararı verdik. Kabul edilen 61 projenin Ar-Ge büyüklüğü 2.2 milyar lirayı, üretime yönelik yatırım harcaması 16 milyar lirayı ve toplam proje büyüklüğü yaklaşık 19 milyar lirayı bulacak. Hamle programındaki bu projeler sayesinde, kronik hastalıkların tedavisinde endike yenilikçi eşdeğer ilaçlar, kalça, diz, omuz, dirsek ve tümör protezleri, Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılacak eşdeğer ürünler artık Türkiye’de geliştirilip üretilecek. Toplamda 61 projenin Ar-Ge’si ve yatırımları için firmalarımıza önemli destekler sağlayacağız.”


SAĞLIKTA 420 FİRMA


Sağlık, ilaç ve tıbbi cihaz sektöründeki yatırımları kapsamlı teşvik uygulamalarıyla desteklediklerini vurgulayan Varank, son 10 yılda bu alanlarda 2 bin 107 teşvik belgesi düzenlediklerini, söz konusu teşvik belgeleri ile 150 milyar lira sabit yatırımın ve 123 bin yeni istihdamın önünü açtıklarını söyledi. TÜBİTAK burs ve destek programlarıyla 2002’den bugüne kadar sağlık alanında 8 bin 444 projeye 15.6 milyar lira kaynak aktardıklarını anlatan Varank, “Teknoparklarımızda halihazırda sağlık ve ilişkili sektörlerde 420 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalar 712 Ar-Ge projesi yürütüyor. Sağlık, ilaç ve tıbbi cihaz alanında faaliyet gösteren Ar-Ge merkezi sayısı 64’e ulaştı. Bu merkezlerin bağlı olduğu işletmelere de bugüne kadar 1.1 milyar liranın üzerinde destek sağladık” dedi.


PATENT SAYISI 128’E ULAŞTI


Son 20 yılda sağlık sektöründe tescillenen patent sayılarında rekorlara imza atıldığına dikkat çeken Bakan Varank, şu bilgiyi verdi: “Ülkemizde ilaç sektöründe 2002 yılında tescil edilen yerli patent sayısı sadece 6 iken, bu sayı 2022 yılında 21 katına çıkarak 128’e ulaştı. Tıbbi cihaz sektöründe 20 yıl önce yalnızca 3 yerli patent tescil edilirken, bugün 59 katlık artışla 180’e ulaştık. İnşallah her geçen gün sayılarını artırdığımız TEKMER’ler, bu patent istatistiklerini daha da yukarılara taşıyacak. Bugüne kadar KOSGEB’in destekleriyle 17 TEKMER kurduk. Son 4 ayda şahsen resmi açılışına katıldığım TEKMER sayısı 3’e ulaştı. Kısmetse önümüzdeki haftalarda bu açılışlar sürecek.”


SPOR TEKNOLOJİLERİYLE İLGİLİ YENİ ÇAĞRI


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bireysel Genç Girişimci (BiGG) Spor Ödülleri yarışması kapsamında spor teknolojileriyle ilgili yeni bir çağrıya çıkacaklarını belirterek, “İnşallah bu programı geleneksel hale getirerek, spor alanında katma değerli üretimde ivme kazanacağız” dedi. Bakan Varank, yeni çağrıya ilişkin şu ifadeleri kullandı: “BiGG Spor kapsamında spor teknolojileriyle ilgili yeni bir çağrıya daha yakın zamanda çıkacağız. İnşallah burada aldığımız neticelerden çok daha iyilerini önümüzdeki dönemde alacağımıza inanıyoruz. Çünkü bu çağrıdan da emin olun beklentimizin üzerinde bir performans yakaladık. Gerek başvuran girişimler, gerek geliştirilen teknolojiler, gerekse de BiGG Spor Ödül Töreni’nin tanıtımıyla ilgili güzel geri dönüşler aldık. Onun için önümüzdeki çağrı daha başarılı olacak. Orada da benzer şekilde giyilebilir teknolojilerden yapay zekaya, sensör teknolojilerinden sağlığa farklı başlıklardaki başvuruları kabul edeceğiz. İnşallah bu programı geleneksel hale getirerek, spor alanında katma değerli üretimde ivme kazanacağız.”


YILLIK 400 MİLYAR DOLARLIK DEĞER


Dijitalleşme ve teknoloji alanındaki ilerlemelerin tüm sektörleri dönüştürdüğünü dile getiren Bakan Varank, “Şüphesiz, bu dönüşümden sağlık sektörü de etkileniyor. Yeni nesil teknolojiler, şimdiden geleneksel sağlık sistemlerinin yerini almaya başladı bile. Örneğin bugün yapay zeka destekli görüntü işleme yazılımları, göğüs röntgenlerini yüzde 100’e varan doğrulukta yorumlayabiliyor” diye konuştu. Varank, bu değişim ve dönüşümün aynı zamanda büyük bir ekonomik değer de oluşturduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Yapılan araştırmalar sağlıkta teknoloji odaklı inovasyonun, 2025’e kadar yıllık 400 milyar dolar değer oluşturacağını ortaya koyuyor. Evet, burada hem ekonomik anlamda bir değer var hem de bu alan ülkemizin geleceği açısından da oldukça kritik. Bu manada son dönemde sağlık teknolojileri alanında çalışan girişimlerimizin sayısı hızla artıyor. Ancak ihtiyacımız olan çok daha hızlı bir millileşme ve yerlileşme hamlesi.”