tatil-sepeti

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Lefkoşa Program OfisinceEylül 2020'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) getirilen, karantinada tutulan,Kıbrıs iklimine uygun ve sütü hellim peynirinde kullanılmaya müsait olan"ivesi" cinsi 253 küçükbaş hayvanınçiftçilere teslim ediliyor.

Devlet Üretme Çiftliğindekiküçükbaş hayvanlarınteslimatı, verilen eğitimin ardından başvuru sonucu hak sahibi çiftçilere yapıldı.

Teslimat için düzenlenen törene, KKTC Başbakanı Ersan Saner, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri,TİKA Lefkoşa Temsilcisi Havva Pınar Özcan Küçükçavuş'un yanı sıraTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ile çiftçiler katıldı.

ÇOK ÖNEMLİ BİR VERİ TABANI OLUŞTURACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Başbakan Saner, ülkede küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi adına bir dönemecin başlangıcında olduklarını belirterekdaha önce TİKA aracılığıyla KKTC'ye getirilen253 küçükbaş hayvanın üreticilere dağıtılacağını söyledi.

Burada önemli unsurunüretimi artırmak olduğuna işaret eden Saner, şunları kaydetti: "Üretim arttıkça ülkede gelir seviyemizin yükselebileceği hepimiz tarafından bilinmektedir. Bupilot projenin, hayvancılık için en uygun bölgemiz olan Karpaz bölgesinde başlayacak olmasıdaha sonra hayvancılıksektöründe atacağımız adımlar için çok önemli bir veri tabanı oluşturacağını düşünüyorum."

23 Aralık 2020'deki Türkiye ziyareti sırasında TİKA ile yürütülenküçükbaş hayvancılık projesinin önemine değindiklerini aktaran Saner, ülkeye 5 bin daha damızlık hayvan getirilmesi konusunda TürkiyeCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile çalışmalar başlattıklarını dile getirdi.

Saner, Kıbrıs'ın en önemli lezzetlerin bir tanesinin de ürettikleri hellimpeyniri olduğuna değinerekyakın zamanda Cumhurbaşkanlığı ile yapacakları girişimlerle Avrupa Birliği (AB) nezdinde KKTC'de üretilecek hellimin patentini almayı planladıklarını bildirdi.

Hellimin patenti konusunda, Kıbrıs Rum kesiminin de girişimleri olduğunu hatırlatan Saner, bu konuda birçok engelin aşılması için Türkiye Dışişleri Bakanlığının desteğiyle diplomatik girişimlerde bulunduklarını belirtti.

ÜRETİCİMİZE DAMIZLIK20'ŞER KOYUN, BİRER KOÇ VERİLDİ

Tarım ve Doğal Kaynaklar BakanıÇavuşoğlu, bugün KKTC'de sadece küçükbaş hayvan dağıtımının yapılmadığını,yeni bir vizyonun da başladığını vurguladı.

Yıllardır ülkede konuşulan damızlık hayvan yetiştirilmesi, hellim peynirinin tescili ve verim hayvan ırklarının ülkeyekazandırılmasında gecikmeler yaşandığını belirten Çavuşoğlu, "Çok şükür ana vatan Türkiye bize destek verebilmek adına, her konuda olduğu gibi, TİKA ile9 üreticimize damızlık olarak 20'şer koyun, birer koç verirken, biz de bu süreci başlatmış bulunuyoruz. Bunun arkası gelecektir" diye konuştu.

TİKA'NIN KKTC'DEKİ BU PİLOT PROJELERİ GENİŞLEYEREK DEVAM EDECEK

Büyükelçi Başçeri, tarım sektöründe ülkelerin kendi kendilerine yetmelerinin çok kıymetli olduğunu kaydetti.

KKTC'de hayvancılığın tarımın önemli alanlarından birisi olduğunu belirterekuzun yıllardır konuşulan küçükbaş hayvan nüfusunun azlığı konusundaki sıkıntının aşılması için TİKA veKKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığıncapilot projenin hayata geçirildiğini ifade etti.

Başçeri, "TİKA'nın KKTC'deki bu pilot projeleri genişleyerek devam edecek. Umut ederim, TİKA çok daha yüksek rakamlı projelerle küçükbaş hayvan nüfusunun büyütülmesine devam edecektir" dedi.

Küçükbaş hayvan almaya hak kazanan çiftçi Recep Düzgün, TİKA tarafındanküçükbaş hayvancılığayapılan bu katkının verimliliğini artıracağınınsöyleyerek TİKA'ya katkılarından dolayı teşekküretti.

Çiftçi Nahile Akbaş dadaha önce az sayıda koyunu bulunduğunu, bu programsayesinde küçükbaş hayvan almaya hak kazandığını ve artan sayıylahayvancılık faaliyetini sürdüreceğini kaydetti.

20 Ocak 2021 Çarşamba

Etiketler : Gündem