Perşembe, 05 Aralık, 2024
HAMİT KARDAŞ
İstanbul Ticaret Üniversitesi, Türkiye’de 11 şehri etkileyen büyük depremin yaralarını sarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Öğrenci toplulukları bir yandan yardım çalışmalarını devam ettirirken, Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) de depremden etkilenenlere ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ise deprem bölgesinde incelemelerde bulundu.
DEPREMİN ETKİLERİ
Türkiye, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli, 11 şehri etkileyen büyük depremlerle sarsıldı.
1 Mart itibariyle 45 binden fazla insanın hayatını kaybettiği depremlerde, onbinlerce insan da yaralandı. Depremin psikolojik, sosyolojik ve ekonomik etkilerinin uzun bir süre devam edeceği öngörülüyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, bu gerçekten hareketle depremden etkilenenlere ücretsiz terapi ve psikolojik danışmanlık hizmeti sunuyor.
ONLİNE YÖNTEMLE
Sürekli Eğitim Merkezi tarafından sunulan online terapi ve psikolojik danışmanlık hizmeti; afet ve krizlere maruz kalan kişilerin fiziksel, duygusal ve sosyal krizlerden korunmasını, duygu-durum ihtiyaçlarına erişim sağlanmasını ve rahatlama yaşamasını amaçlıyor. Danışmanlık hizmetleri arasında yetişkin terapisi, çift ve aile terapisi ile çocuk terapisi bulunuyor. Danışmanlık ve terapi hizmetlerinden faydalanmak isteyenler, Sürekli Eğitim Merkezi’nin internet sitesi üzerinden başvuruda bulunabiliyor. sem.ticaret.edu.tr
PSİKOLOJİK İLK YARDIM
TİCARET Sürekli Eğitim Merkezi, depremden hemen sonraki günlerde psikolojik ilk yardım uygulamasına dair temel bilgi ve becerilerin kazandırılması için ücretsiz bir eğitim programı da düzenlemişti. Afet Sonrası Çocuklara ve Yetişkinlere Yönelik Psikolojik İlk Yardım Eğitimi başlıklı eğitim programında; psikolojik ilk yardıma dair tanımlama, afet ve travmaya sebep olan durumlar, psikolojik ilk yardımda uygulanması gereken kurallar ve yapılmaması gerekenler, travmaya bağlı ortaya çıkan durumlar, afet sonrası çocuklara ve yetişkinlere yönelik psikolojik ilk yardım eğitimi uygulamaları ve müdahale yaklaşımı gibi konular ele alındı. Eğitim programının çıktıları arasında psikolojik ilk yardım alanında temel bilgi sahibi olmak ve kriz yaklaşımlarını uygulamak yer alıyor. Eğitimi tamamlayanlar, afet ve travma sonrası psikososyal destek verebilecek biçimde sahada aktif rol oynayabilecek duruma geliyor.
AKADEMİSYENLER DEPREM BÖLGESİNDE
TİCARET Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı başkanlığındaki merkez ekibi, TÜBİTAK tarafından desteklenen ‘1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı’ kapsamında deprem bölgesinde çalışmalar yaptı. Merkezden iki farklı ekip Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep şehirleri ile Sürgü, Erkenek, Nurhak, Elbistan, Nurdağı, Pazarcık ve Gölbaşı ilçelerinde araştırmalar yaptı. Ziyaret kapsamında TİCARET ekibi, bölgedeki koordinatör valiler, bölgeye gelen belediye başkanları, depremi yaşayan il ve ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruşları, AFAD ve Kızılay temsilcileri, ilgili bakan ve bakanlık temsilcileri ve depremzede vatandaşlarla görüştü.
Proje kapsamında depremden etkilenen il ve ilçelerin ana ulaşım akslarında meydana gelen hasarların tespit edilebilmesi adına GARMİN VIRB kamerası ile 1500 kilometrede görüntü tespiti, deprem anında ve sonrasındaki trafik akım durumunun saptanması, enkaz-yol ilişkilerinin belirlenebilmesi, bina-yol-yaya kaldırımı mesafelerinin incelenmesi, otopark altyapısının genel durumunun incelenmesi ve toplu ulaşım sistemlerinde oluşan aksaklıkların tespit edilebilmesi adına yürütülen saha çalışması başarıyla tamamlandı. Sahadaki gözlemler Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ulusal medya ile de paylaşılırken, toplanan verilerin analiz çalışmaları devam ediyor.
KÜÇÜKYALI YERLEŞKESİ’NDE DEPREM PANELİ
İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi tarafından deprem konusunda toplumu bilinçlendirme çalışmaları kapsamında bir deprem paneli gerçekleştirildi. Küçükyalı Yerleşkesi Konferans Salonu’nda TİCARET akademisyenlerinden Prof. Dr. İbrahim Baz moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Mimarlık Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Özdemir Sönmez ve Dr. Öğr. Üyesi Burhan Satıcı birer sunum yaptı.
Öte yandan TİCARET Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Genç Kızılay Öğrenci Topluluğu’nun diğer öğrenci toplulukları ile birlikte yürüttüğü yardım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği yardım kampanyası kapsamında toplanan malzemeler, tasnif edilerek kolilere yerleştiriliyor ve Kızılay aracılığıyla bölgeye gönderiliyor. Öğrencilerin düzenlediği yardım kampanyası 15 Mart’a kadar sürecek. Sonraki dönemde ise ihtiyaçlara göre devam edilip edilmeyeceğine karar verilecek.
06 Mart 2023 Pazartesi
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba