tatil-sepeti

Sezer Can Tokgöz, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde aldığı eğitim sayesinde dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan Texas A&M University at College Station’da (TAMU) tam burslu doktoraya kabul edildi. Tokgöz’ü TAMU’dan burs almaya götüren süreç, 2012’de İstanbul Ticaret Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü kazanmasıyla başladı. Tokgöz, Haziran 2017’de lisans eğitimini tamamlar tamamlamaz, İstanbul Ticaret Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Yüksek Lisans Programı’nda eğitimini sürdürdü. 2018 sonunda da mezun oldu.

Doktora eğitimine tam burslu olarak ABD’de devam edecek olan Tokgöz’ün başarısının temelinde yetkin akademisyenlerden aldığı eğitimin yanı sıra Ticaret Üniversitesi’nin öğrenci çalışmalarına maddi destek veren Yayın Araştırma ve Proje Koordinasyon Kurulu da (YAPKO) var. Sezer Can Tokgöz’le başarıya giden yolun yapı taşlarını konuştuk.

KADROYU ARAŞTIRDIM

İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni tercih süreci nasıl gelişti?

Bu kararın üç etmen üzerinden verildiğini söyleyebilirim. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin, İstanbul Ticaret Odası gibi köklü bir kurum tarafından kurulması ve desteklenmesi, ilk ve en büyük etmendi. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’ndeki öğretim üyelerinin ve görevlilerinin hem akademik hem de endüstriyel alandaki özgeçmişlerine bakıp, kendi alanlarındaki yeterlilikleri ve deneyimlerini araştırdım. Bölümümüzün akademik kadrosunun kendi alanlarındaki çalışmaları, karar verme sürecimdeki belirleyici ikinci etmendi. Bugün daha iyi anlıyorum ki, nicelikten çok niteliğin öne çıkarıldığı bir eğitim-öğretim sistemine sahip olması, üniversitemizin mühendislik alanlarında uluslararası arenada daha da yukarılara çıkabilmesinin anahtarı olacak.

Ulaşım kolaylığı, bölümün fiziksel koşulları ve laboratuvar olanakları da seçimimdeki üçüncü etmen oldu.

AR-GE’Yİ TANIDIM

Üniversitenin size kattığı ayrıcalıklar neler?

Lisans ve lisansüstü eğitimimdeki derslerin, laboratuvar uygulamalarının, ödevlerin ve projelerin uluslararası düzeyde deneyime sahip akademik kadro tarafından verilmesi bana katkı sağladı. Ar-Ge projelerinin sanayi, taktik saha ve endüstriyel anlamda uygulanabilirliklerinin öne çıktığı Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün bir öğrencisi olmanın büyük yararını gördüm. Ar-Ge kültürünü yakından tanıdım; rapor, yayın, patent gibi kavramlar konusunda daha lisans öğrencisi iken bilgi sahibi oldum.

Geleneksel bir elektrik-elektronik mühendisliği bölümünden farklı olarak da bölümümüzde bilimsel camianın bilgi alışverişinde olduğu ITelCon 2017, IEEE SSD 2019 gibi ulusal ve uluslararası orta ve büyük ölçekli çalıştaylar ve konferanslar düzenleniyor. Söz konusu etkinliklerde önemli görevler alarak bilimsel camiada öne çıkan kişilerle doğrudan tanışma ve ortak çalışma fırsatları elde ettim. Yine yaptığım staj, kuramsal bilginin uygulamaya nasıl dönüştüğüne yönelik sorularıma yanıtını bulmamda oldukça yararlı oldu.

KABLOSUZ HABERLEŞMENİN MUCİTLERİYLE ÇALIŞACAĞIM

ABD’de burs kazandığınız üniversite neden önemli?

Doktora çalışmalarımı Texas A&M University at College Station’da (TAMU) yapacağım. TAMU, Teksas’ta 1876’da mühendislik ağırlıklı olarak kurulan bir eyalet üniversitesi. Elektrik-elektronik mühendisliği alanında son sıralamalara göre dünyadaki en iyi ilk 50 okul arasında gösteriliyor. Günümüzde kullanılan haberleşme teknolojilerinin zaman içerisindeki evrimine katkıda bulunmuş çok önemli bilim insanlarını akademik kadrosunda bulunduran bir üniversite. Doktora çalışmamı beraber yürüteceğim kişiler de özellikle kablosuz haberleşme alanında dünya çapında tanınırlığı olan bilim insanları arasında gösteriliyor.

AKADEMİSYEN OLARAK TECRÜBELERİMİ AKTARMAK İSTİYORUM

Burs kapsamında hangi projede görev alacaksınız?

Öncelikli olarak ‘görünür ışıkla haberleşme’ ve ‘istatistiksel işaret işleme’ odağındaki projelerde görev verileceğini düşünüyorum. Yine kablosuz haberleşme, istatistiksel işaret işleme ve sayısal haberleşme eksenlerindeki projelerde de görev verilebilir. Doktora sonrasında ABD’deki araştırma laboratuvarlarında birkaç yıl tecrübe edinmek istiyorum. Sonrasında Türkiye’ye dönüp, akademisyen olarak tecrübelerimi aktarmak istiyorum.

YAPKO DÖNÜM NOKTASI OLDU

YAPKO desteği kapsamında yürütülen projede de görev aldınız. Bu size ne kattı?

Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serhan Yarkan ve Dr. Öğretim Üyesi Ali Boyacı ile birlikte çalışma fırsatı bulduğum YAPKO projesi, benim için dönüm noktası oldu. YAPKO, lisans öğrencilerine de aktif görev aldıkları projeden burs imkanı sağlıyor. Bu proje çerçevesinde ortaya konan bilimsel yayınların teşvikinden lisans öğrencileri de yararlanabiliyor. Bu sayede ulusal kongrelere katılma, çalışmaları uluslararası arenaya çıkarma, burs imkanı, bilimsel dizinde görünürlük kazanma gibi pek çok alanda deneyim kazandım.

YAPKO NEDİR?

Yayın Araştırma ve Proje Koordinasyon Kurulu (YAPKO), 2001’den beri faaliyette ve amacı İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde geliştirilen projeleri desteklemek. Kurul, araştırma projelerinin yanı sıra bilimsel etkinliklere katılmak isteyen akademisyenlere de destek veriyor. Yayın teşvikleri ile akademisyenlerin çalışmalarını ödüllendiriyor. Kurul; üniversitede yapılacak faaliyetlerin artırılması ve sonuçlarının ulusal ve uluslararası yayınlara dönüştürülmesi konusunda çalışmalar yapmayı amaçlıyor. YAPKO, akademisyenlerin yanı sıra öğrenci projelerine de maddi katkı sağlıyor. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Baz’ın başkanlığını yürüttüğü YAPKO’da her fakülte en az bir öğretim üyesiyle temsil ediliyor.

06 Şubat 2019 Çarşamba

Etiketler : Üniversitemiz