Salı, 05 Kasım, 2024
Food India-Inspired by SIAL (Hindistan Uluslararası Gıda Fuarı), 16-18 Eylül tarihlerinde, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de gerçekleştirildi. İstanbul Ticaret Odası’nın da stand bazında katıldığı fuarın açılışına İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer ve Sektörel Gıda Ticaret Heyeti katıldı. Heyette Oda Meclis Üyeleri Abdulmuti Baran, Murat Kasap, Ömer Faruk Topçu, Mehmet Yıldırım ve Mustafa Cebeci yer aldı.
Fuarın resmi açılışını Hindistan Tarım Bakanı Harsimrat Kaur Badal, Türkiye Cumhuriyeti Yeni Delhi Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar ve İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer birlikte gerçekleştirdi. Hindistan firmalarının büyük ilgi gösterdiği fuarda, Türk gıda ürünleri yoğun ilgi gördü.
SIAL İLK KEZ HİNDİSTAN’DA
Yeni Delhi’de Pragati Maidan Fuar Alanı’nda her yıl düzenlenen Food India Fuarı, bu yıl ilk defa SIAL organizasyonu altında yapıldı. Hindistan’daki fuarın ismi de Food India-Inspired by SIAL olarak güncellendi. İTO, fuar ile eşzamanlı olarak Hindistan Gıda Sektörel Ticaret Heyeti organizasyonunu da gerçekleştirdi. Heyette 9 firmadan 9 temsilci yer aldı. 14 Eylül’de gerçekleştirilen programda, Hindistanlı gıda toptancıları, distribütör ve alıcılar ile ikili görüşmeler yapıldı.
BÜYÜKELÇİ İLE TOPLANTI
Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar, Hindistan’da market ve pazarları inceleyen İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer ve Sektörel Gıda Ticaret Heyeti ile büyükelçilikte resmi bir görüşme gerçekleştirdi. Büyükelçi Torunlar, İTO organizasyonundan büyük memnuniyet duyduklarının altını çizerek, şöyle konuştu: “Fuara katılan gıda üreticisi ve ihracatçısı şirketlerimizin temsilcileri, 1.3 milyar nüfusuyla dünyanın ikinci büyük ülkesinde uzun bir aradan sonra Türk ürünlerini tanıttılar. Gerek fuarda, gerek Hint gıda ürünü ithalatçılarıyla düzenlenen B2B buluşmalarında yararlı temaslar gerçekleştirdiler. Müstakbel dönemin güçlü işbirliği olanaklarına da kapı araladılar. Heyetimiz bu vesileyle Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FICCI) ve Hindistan Gıda İthalatçıları Forumu (FIFI) yöneticileriyle de görüştü. Yıllık cirosu 5.2 milyar dolar olan ve 5 bin 100 firmanın üyesi olduğu FIFI ile İTO arasında gerçekleştirilen bu ilk kurumsal temasın önümüzdeki dönemde ülkemiz, üreticilerimiz ve ihracatçılarımız için hayırlı neticeler sağlayacağına inanıyorum. Yeni Delhi Büyükelçiliğimiz gibi Hindistan’ın Mumbai ve Haydarabad şehirlerindeki başkonsolosluklarımız, bundan böyle de iş insanlarımızın ve ihracatçılarımızın Hindistan’la gerçekleştirecekleri işbirliğinde üzerine düşen katkıyı yerine getirmeye devam edecekler.”
TİCARET HACİM ANALİZİ
Önümüzdeki dönemde, Türkiye ile Hindistan arasındaki ticaret hacminin 6.5 milyar doların üstüne taşınması hedefleniyor. Özellikle gıda sektöründe zeytinyağı, kabuklu ve yağlı kuruyemiş ve kuru meyveler gibi gıda ürünlerinde büyük bir ihracat potansiyeli görülüyor. Hindistan ile Türkiye arasında yerel para birimleri üzerinden ticaret yapılması konusu da gündemde yer alıyor.
TÜRK TACİRİNİ HİNDİSTAN’A TAŞIMALIYIZ
İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer, Hindistan izlenimleri ile ilgili, “Önyargı ile gitmiş olduğumuz Hindistan bir zikzaklar ülkesi. Niteliğin karmaşa yaşadığı ülkede nicelik 1 milyar 400 milyonluk nüfusu ile oldukça yeterli ve önemli bir ülke” dedi. Özer, şöyle devam etti: “Böylesine büyük bir pazarda çok sevildiğimiz halde yokuz. Kültürel yakınlığımız tahminimden çok daha fazla. Ortak kullandığımız 2 bin 400 kelime var. Son İngiliz sömürüsünden önceki hükümdarları Müslüman Türk soyundan olan Babürlerin yaptıkları eserler, hâlâ dimdik ayakta. Günün en büyük kulesini ve külliyesini bir Türk 1200’lü yıllarda yapmış. Dünyanın bir aşk, bir kadın uğruna yapılmış en güzel binası Hintlilerin gurur kaynağı Tac Mahal’i Müslüman bir Türk yapmış. Böylesine kültürel tanışıklığımız olan bir milletler topluluğu ile ticareti ve sosyal ilişkileri bu kadar ihmal etmiş olmamızı bir tacir olarak anlamlandırmakta zorlandım. Elbette İngiliz sömürgesinin tartışılmaz baskısı bu konuda kesin etken. Ancak her şeye rağmen zorlamalıydık diye düşünüyorum. Geçmişte Hindistan’da var olmamışlığımıza ve ekonomik zenginliğimizin tek çıkar yolunun ihracat olduğu düşüncesi ile Hint topraklarına çok ivedi ticari çıkarma yapmalıyız. Ticari merkezler hatta Türk malları tanıtım alanları ve teşvikleri çıkartarak karşılıklı irtibat büroları açmalıyız. Türk sanayicisi ve tacirini Hindistan’a taşıyarak ilişkilerimizi geliştirip karşılıklı ticaret hacmimizde aleyhimize olan yüzde 10’luk kısmı en az yüzde 50’lere çıkartmalıyız. Zira buna uygun zeminin ve ürünlerimizin olduğu kesin ve görünür bir gerçeklik. Sayın Büyükelçimiz Şakir Özkan Torunlar’ın bu konudaki çalışmaları ve destekleri ile bizler çalışırsak, çok kısa zamanda çok faydalı ve büyük mesafeler kaydedeceğimiz kanaatindeyim.”
HİNDİSTAN’A GIDA İHRACATI FIRSATI
İTO Meclis Üyesi Mehmet Yıldırım, Hindistanlılar ile Türk halkının tatlı kültürünün benzediğini, Anadolu tatlıları ve pastacılık sektörünün Hindistan’da ilgi görebileceğini söyledi. Murat Kasap ise “Hindistan, çok ciddi bir çay üretici olsa da reyonlarda çok fazla çeşitlilik yok. Özellikle ev dışı satış kanalında çok iyi organize olunması ile farklılık yaratılarak ileriki vadede sonuç alınabilir. Bankacılık sektöründe devlet desteği ile üreticileri rahatlatmak adına yapılacak çalışma çok önemli. Nakliye konusunda sorun olacağını hiç düşünmüyorum” diye konuştu. Abdulmuti Baran da “Hindistan’da meyve sebze pazarında büyük bir potansiyel söz konusu. Özellikle elmada ciddi bir talep bulunuyor. Halihazırda ülkeye elma ihracatı yapan firmalar olsa da meyve sebze ihracatçılarımızın Hindistan’ın elma talebini değerlendirmeleri gerekiyor” dedi.
24 Eylül 2018 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi