DİTAP'ı kullanan tarım sektörü paydaşları, bankaların sözleşmeli tarım kapsamında oluşturulan destekleyici kredi paketlerinden de yararlanabilecek. Sözleşmeli üretim yaptıran gerçek ve tüzel kişiler, 50 milyon TL’ye kadar kredi kullanabilecekler.

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada üretimden tüketime tüm tedarik zincirini dijital ortama taşıyacak Dijital Tarım Pazarı’nı (DİTAP) devreye aldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) de desteklediği Dijital Tarım Pazarı ile tarımın tüm paydaşları tek bir platformda buluşacak.

SÖZLEŞMELİ TARIM

Tarımsal arz ve talebin ‘dijital pazaryeri’ yaklaşımı ve sözleşmeli tarım uygulaması ile buluşmasını sağlayacak olan DİTAP, üreticinin daha fazla gelir elde etmesini, tarım endüstrisinin istediği nitelikte tarımsal ürün bulmasını ve tüketicinin de tarımsal ürünlere daha ucuza ulaşmasını sağlayacak. www.ditap.gov.tr adresi üzerinden DİTAP'ı kullanan tarım sektörü paydaşları, bankaların sözleşmeli tarım kapsamında oluşturulan destekleyici kredi paketlerinden de yararlanabilecek.

ÜRÜN ZAYİATI BİTECEK

DİTAP’ın planlı tarımda bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, ilk etapta Türkiye’nin sebze-meyve üretiminin yüzde 10’luk kısmının DİTAP üzerinden geçmesinin hedeflendiğini söyledi. Pakdemirli, şöyle konuştu: “DİTAP ile tarımsal üretimde arz ve talebi buluştururken, tarımsal üretimin de sözleşmeli tarım modeli sayesinde daha planlı hale getirilmesi mümkün olacak. Tohumdan çatala tüm zincirin takip edilebildiği, sürdürülebilir üretimin sağlandığı bu sistem sayesinde küçük çiftçi, büyük çiftçilerimiz ile aynı fiyat ve rekabet koşullarına ulaşacak. Üreticiyi koruyan, tüketiciyi kollayan bu sistem sayesinde tarımsal üretim zincirinde sıfır atık da mümkün hale gelecek. Dünyada üretilen her üç tarımsal ürünün biri çöpe atılıyor. DİTAP, tarımsal üretim zincirinde etkin planlama sayesinde ürün zayiatını da ortadan kaldıracak.”

GIDA ARZ GÜVENLİĞİ

Projenin ilerleyen fazlarında hayvancılık, gübre, ilaç, tohum gibi tarımsal ara girdilerin de DİTAP kapsamına gireceğini belirten Dr. Pakdemirli, sözlerini şöyle tamamladı: “Yaşadığımız Covid-19 salgını gıda arz güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Türkiye olarak 4 saatlik bir uçuş mesafesi ile dünya nüfusunun yüzde 40’ına, toplam 1.9 trilyon dolarlık tarımsal ticaret hacmine sahip bir coğrafyaya ulaşma şansımız var. Ülkemiz bitkisel ve hayvansal üretim bakımından dünyada sayılı ülkeler arasında. 18 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. 5.3 milyar dolarlık ihracat fazlamız var. Türkiye kendi kendine yeten bir ülke. Türkiye’yi tarımda da daha iyi yerlere taşıyabileceğimiz fırsatlar var.”

PANDEMİ SONRASINA HAZIRLIK

Koronavirüs salgınının dünyada bütün sanayi ve teknoloji sektörünün, ekonomik olarak sıkıntılı bir sürece girmesine yol açtığına dikkat çeken Dr. Bekir Pakdemirli, şöyle konuştu: “Dünyada fabrikaları ve teknolojileri ile övünen devletlerin fabrikaları, üretimlerini durdurmuş ve çarkların yeniden dönmesi için Covid-19’un etkisinin bitmesini bekliyorlar. Bu süreçte kapasitesini artırarak üretime devam eden tek bir sektör var. O da gıda sektörü. Artık insanların ellerindeki cep telefonları, bilgisayarlar, arabalar, bir övünç kaynağı olmaktan çıktı. İnsanlar artık evinde, “Bana yetecek kadar gıda var mı?” diye kendini sorgulamaya başladı. Biz, yaptığımız yatırım ve desteklerle dünyada gıda arz sorunu olan bir ülke değiliz. Bu süreci iyi yöneterek ve Türk tarımı için bu dönemde yeni şeyler yaparak pandemi sonrasına hazırlanmamız gerekiyor. Bu süreçten güçlü bir şekilde çıkarsak, ülkemizin dünyadaki yeri ve konumu şimdikinden daha farklı olacak. Bu sıkıntıdan güçlü bir şekilde çıkabilmemiz de güçlü ve etkin tarım politikaları yürütmekle olacak.”

TALEPLER ÖNCEDEN OLUŞTURULACAK

DİTAP’ın tüm paydaşlarının gereksinim duyduğu her türlü ürünün tedarik edileceği bir alt yapıya sahip olacağını da vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Üretici, alıcı, satıcı, lojistik sektörü başta olmak üzere bu portalda herkes olacak. Böylelikle üretimden tüketime kadar her noktayı izleyeceğiz. Neden DİTAP kurduk? Üretici ‘Ben daha fazla kazanmalıyım, ürünümü daha iyi fiyatla satmalıyım’, tüketici ise ‘Ben daha uygun fiyatla tüketmeliyim’ diyor. Arazinin verimini artıran bu çalışmalar sonucunda elde edilen ürünün, yüksek değer ile iç ve dış pazarda yer bulması, çiftçimize daha çok kazanç sağlaması adına tarımsal üretimin planlanması gerekiyor. Bu planlamayı yapabilmek için tarımsal ürün pazarının hem bireysel chem de endüstriyel tüketici açısından talepleri önceden oluşturulacak” diye konuştu.

DİTAP’A GELENE FİNANSMAN DESTEĞİ

Sözleşmeli tarımın sağlayacağı faydalara da dikkat çeken Dr. Bekir Pakdemirli, “Sözleşmeli tarım portalı sadece gönüllülük esası ile bireysel tüketicinin pazarını yöneten hal, manav, zincir marketlerin ve endüstriyel ürün pazarını yöneten gıda fabrikalarının tarımsal hammaddeleri için talep oluşturabilmesine imkân sağlayacak. Bu taleplerin SMS bilgilendirmesi ile ülkemizin en ücra köşesindeki çiftçimize kadar ulaşmasını sağlayacağız. Bu sayede ihracata yönelik pazarın artmasını sağlayacağız” dedi.

DİTAP’ı kullanan tarım sektörü paydaşlarının bankaların sözleşmeli tarım kapsamında oluşturulan destekleyici kredi paketlerinden de yararlanabilecekleri belirtildi. Sözleşmeli üretim yaptıran gerçek ve tüzel kişiler, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nden 50 milyon TL’ye kadar kredi kullanabilecekler.

13 Mayıs 2020 Çarşamba

Etiketler : Sektörel