tatil-sepeti
tatil-sepeti

Ticaretin yüzde 20’si online: e-ticaretin gücüyle geleceğe hazırlanın

Türkiye’nin e-ticaret hacmi 2023’te 1.85 trilyon TL’ye ulaştı. Böylece toplam ticaretin yüzde 20’si online gerçekleştirildi. İstanbul Ticaret Odası’nın seminerinde ise firmaların sürdürülebilir büyüme için mobil uygulamalara yatırım yapmaları, ödeme yöntemlerini çeşitlendirmeleri ve küresel pazarlara açılmaları önerildi.

Giriş: 19.12.2024 - 08:56
Güncelleme: 19.12.2024 - 08:56

İstanbul Ticaret Odası, üyelerini e-ticarete entegre etmek için çalışmalarını sürdürüyor. 

Bu kapsamda ‘E-Ticaret Girişimciliği ve Büyüyen Pazarlar Semineri’ düzenlendi. İTO Eminönü Merkez Bina’da geniş bir katılımla gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca yaptı.

 

5’TE BİRİ E-TİCARET

Eyyüpkoca, firmaların sürdürülebilir bir geleceğe adım atabilmeleri için e-ticarette varlık göstermelerinin önemine değinerek, şunları söyledi: “2023 yılında Türkiye’nin e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 115.15 artarak 1.85 trilyon TL’ye ulaştı. İşlem sayısı ise yüzde 22.25 artışla 5.87 milyar oldu. Bu etkileyici büyüme, e-ticaretin toplam ticaret hacmine oranını yüzde 20.3’e çıkarttı. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payı ise yüzde 6.8 oldu. 2024 yılında bu hacmin 3.5 trilyon TL’ye ulaşacağı öngörülüyor. Yani normal ticaretin 5’te 1’i bu yöne kaydı. Bu oranın dünya ortalaması yüzde 46 seviyelerinde. Yani gidişat oldukça belli.” 

 

SEKTÖREL ANALİZ

e-ticarete yeni başlayan ya da e-ticarette sektör geliştirecek firmaların analiz yapması gerektiğini belirten Eyyüpkoca, şu bilgileri verdi: “Sektör bazında değerlendirildiğinde, en fazla işlem giyim, elektronik ve beyaz eşya kategorilerinde gerçekleşirken, en fazla kullanılan satış platformları mobil uygulamalar oldu. Buradaki yol haritasını izleyerek yatırım yapılması oldukça önemli. Sektör çeşitlendirecek firmaların satış adedi çok olan sektörlere dahil olması kârlılığı artıracaktır. 

Öte yandan, işlemlerin yüzde 91’i mobil uygulamalar üzerinden yapıldı ve ödeme yöntemlerinde yüzde 66 oranında kartlı ödemeler tercih edildi. Bu bilgiler bize, mobil mağaza açmanızı ve ödeme yöntemini çeşitlendirmeniz gerektiğini gösteriyor.” 

 

SADECE SATIŞ KANALI DEĞİL 

Eyyüpkoca ayrıca, e-ticaretin küresel pazarlara açılmak için işletmelere sunduğu fırsatların altını çizerek, sınır ötesi e-ticarette Kanada, Birleşik Krallık ve ABD gibi ülkelerin öne çıktığını belirtti. Eyyüpkoca, “e-ticaret, yalnızca bir satış kanalı değil, aynı zamanda küresel rekabet gücümüzü artıracak bir araçtır. e-ticarette küresele rekabete her firmamızın hazır olması gerekiyor” dedi.

 

ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI 

Seminerde IdeaSoft Kanal Satış Direktörü İbrahim Vıcıl ve TEPESEO Dijital Pazarlama Kurucusu Giray Aslan, katılımcılara e-ticaret sektöründeki güncel gelişmeler, firmaların yeni dönemde neler yapması gerektiği, ödeme yöntemleri ve alışveriş alışkanlıkları hakkında bilgi verdi.

 

ÖDEME ÇEŞİTLENDİRİLMELİ

İyzico Kanal Yöneticisi Sine Güzin Güneş, firmaların rekabette geri kalmamak için alternatif ödeme seçeneklerini değerlen-dirmesi gerektiğini belirtti. Güneş, “Artık web sitenizde birden fazla ödeme yöntemi sunmazsanız, rakiplerinizin gerisinde kalırsınız. Sıkı para politikalarının etkisiyle firmalar kadar tüketiciler de finansmana erişimde zorluk yaşıyor. Bu nedenle alışveriş kredileri ve taksitli ödeme seçenekleri gibi yenilikçi uygulamaları entegre etmek büyük önem taşıyor” dedi. Güneş, e-ticaretteki hızlı değişimler ve yeni düzenlemelerin firmalar üzerindeki etkisine de dikkat çekerek, şunları söyledi: “Yeni mevzuata hızla uyum sağlamazsanız, ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Sitenizi bu düzenlemelere uygun şekilde güncellemek hem müşteri memnuniyetini artırır hem de hukuki sorunların önüne geçer.”