tatil-sepeti

HAMİT KARDAŞ

Sosyal sorumluluk olarak uygulanan ‘Trafikte Küçük Hata Yoktur’ projesi, yüzlerce gösteriyle onbinlerce kişiye dokundu. İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol dahilinde uygulanan projede, 224 gösteri ile 31 bin 418 öğrenciye, aileleriyle birlikte toplam 126 bin kişiye ulaşıldı.

Projeyle ilkokul çağındaki öğrencilere hem görsel hem işitsel bir eğitim yöntemi olarak tiyatro gösterileriyle, ‘ağaç yaş iken eğilir’ bakış açısıyla trafik kurallarının öğretilmesi amaçlanıyor. Kamu spotları ile ana akım medya dahil olmak üzere 7 bin 285 gösterim yapıldı. Projenin sosyal medya hesaplarında toplam 27 bin 500 takipçisi oldu.

EBA’DA YAYINDA

Pandemi nedeniyle tiyatral gösterilere geçici olarak ara verilirken, proje çalışmaları sosyal medya ve sanal ortamda devam etti. Hazırlanan tiyatro gösterisinin videosu hem sosyal medyadan hem de Milli Eğitim Bakanlığı’nın EBA uygulaması üzerinden yayına girdi.

ULUSLARARASI TOPLANTILAR

İkinci yılına giren proje hakkında İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı bilgi verdi. Ilıcalı, Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katıldığı uluslararası toplantılar gerçekleştirildiğini belirtti.

YÜZDE 50 AZALDI

Prof. Dr. Ilıcalı, “Son dönemde Türkiye’nin trafikte ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası sayısı yüzde 50 oranında azaldı. Bunu sağlayan başarılı çalışmaların anlatılması ve başarının büyümesi için çalışmaları sürdüreceğiz” dedi.

Ilıcalı, DSÖ’nün Türkiye’den daha önce iletişim halinde olduğu iki sivil toplum örgütüne ilave olarak, aynı zamanda kurucu başkanı olduğu Trafikte Ortak Akıl Derneği’nin (TRAPDER) üçüncü kuruluş olarak bu listeye dahil olması yönünde görüşmelerin başladığını kaydetti. Böylece, gelecekte DSÖ tarafından Türkiye’de yapılacak çalışmalarda paydaşlardan biri de TRAPDER olacak.

TRAFİK HAFTASINA ÖZEL PANEL

Birleşmiş Milletler 6. Yol Güvenliği Haftası kapsamında İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezince uluslararası katılımlı Uluslararası Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Yaşanabilir Caddeler ve Sokaklar Paneli’ gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı başkanlığındaki panele; İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır’ın danışmanı ve diplomat Öncü Keçeli, Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Ulaştırma Daire Başkanı Fethi Etem, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Trafik ve Sürücü Eğitimleri Daire Başkanı Abdullah Süslü, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanı Mehmet Yavuz, DSÖ Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Toker Ergüder, Trafikte Küçük Hata Yoktur projesinin ana sponsoru Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, projenin bir diğer sponsoru Getir Kurucu Ortağı Tuncay Tütek, TRAPDER Kurucu Üyeleri İbrahim Aybar, Yeşim Ayöz, Trafikte Küçük Hata Yoktur Proje Koordinatörü Fatih Aysal, MCE Firması Genel Müdürü Berkant Güzelküçük, RadyoTrafik Program Editörü Cezayir Doğan, sektör ve STK temsilcileri ile basın mensupları katıldı.

30 KM/SA SINIRINA DESTEK!

İstanbul Ticaret Üniversitesi Youtube kanalı üzerinden gerçekleşen panelde, karayolu trafik güvenliğini artıracak çalışmalardan bahsedildi ve bu yıl Birleşmiş Milletler’in bir kampanyası olan kentsel alanlarda 30 km/saat hız sınırına destek verildi. Söz konusu kampanya ile Trafikte Küçük Hata Yoktur projesi entegre edilerek hazırlanan bir video da yayınlandı.

Ardından Türkiye’de ölümlü / yaralanmalı trafik kaza sayısında önemli düşüş sağlanarak elde edilen başarının sırları ve yapılanlar katılımcılara aktarılarak, bundan sonraki süreçte, trafik bilinci, trafik kültürü, alternatif ulaşım türü tercihleri ve gerekli alt yapılar, çocuk yaşta eğitim, farkındalık çalışmaları gibi öneriler, Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü gibi güçlü kuruluşlarla paylaşıldı.

Panelde ayrıca ileriye dönük benzer amaçlara hizmet edecek ortak projelerin yapılması önerilerinde bulunuldu.

TÜRKİYE, KAZA AZALTMA YARIŞINDA HEDEFİ TUTTURDU

Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), üye ülkelerden, trafik kazalarına yönelik tedbir almaları yönünde karar aldı. Bu kapsamda BM, 2011-2020 döneminde kazalardaki can kaybının yüzde 50 azaltılması hedefini ilan etti. Bu hedefi tutturan iki ülkeden biri Türkiye oldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanı Mehmet Yavuz, Türkiye’de 100 bin kişi başına trafikteki can kaybının 2010 yılında 13.4 iken, 2020 sonunda yüzde 5.9 seviyesine indirildiğini açıkladı. Yavuz, “Trafikteki can kayıplarını düşürmek için denetim ekipleri gece-gündüz çalışıyor. 2015’te trafik kazalarında 7 bin 530 can kaybı meydana gelmişti, 2020 sonunda bu rakam
4 bin 866’ya düştü. Şimdi öncelikli hedefimiz, 2030 yılına kadar trafikteki can kayıplarının yüzde 50 azaltılması” dedi.


Ticaret akademisyeninden Yavuz Divanı

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Bedri Mermutlu, Yavuz Sultan Selim’in bilinmeyen ve gün yüzüne çıkmayan şiirlerinin de yer aldığı Divan’ını yayına hazırladı.

Büyüyenay Yayınları’ndan çıkan ‘Yavuz Sultan Selim Divanı’nda şimdiye kadar bilinen 305 şiirinin yanı sıra 200’ün üzerinde bilinmeyen eseri yer alıyor. ‘Selimî’ imzasıyla yazılmış toplam 232 kaside ve gazel ilk defa bu eserle meydana çıkıyor.

Yavuz Sultan Selim, Farsça Divanı olan tek Osmanlı padişahı olarak biliniyor. Bu eserle kendi yazısıyla olduğu bildirilen şiirleri ilk defa araştırılarak ilim dünyasına sunuluyor.


Lisansüstü öğrencileriyle kitap hazırladı

İşletme Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Sağlam, TİCARET’te farklı bölümlerde lisansüstü düzeyindeki öğrencileriyle birlikte ‘Yeni Dönem Pazarlama İletişimi Yaklaşımları’ isimli bir kitap yazdı.

Dr. Sağlam’ın öğrencilerine verdiği konular ışığında editörlüğünü yaparak hazırladığı kitapta mobil pazarlama, reklamoyun, gerilla ve viral pazarlama, showrooming ve webrooming, içsel markalaşma ve iletişim, reklam çekicilikleri, fenomen pazarlama iletişimi, ürün yerleştirme, yeni medya araçlarında içerik pazarlama, kurumsal imaj ve itibar yönetimi ve siyasal pazarlama iletişimi gibi yeni dönem alternatif pazarlama iletişim yaklaşımları bölüm başlıkları yer alıyor.

24 Mayıs 2021 Pazartesi

Etiketler : Üniversitemiz