Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Küresel ekonomik dengelerde ağırlığın Güney Asya’ya kaydığı bir dönemde, kuzey ve güney komşularındaki kriz ortamından olumsuz etkilenen Türkiye, geleneksel partnerlerinin ötesinde farklı ülkelerle kontaklarını yoğunlaştırıyor. Ankara, geçtiğimiz 6-7 yılda temaslarını artırdığı Latin Amerika ülkeleriyle ilişkilerinde yeni bir süreç başlattı.
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, beraberinde bakanlar, bürokratlar, gazeteciler ve iş adamlarından oluşan geniş bir heyetle Şili, Peru ve Ekvador’a yaptığı ziyaret, bu kıtada Türkiye için yeni kapılar açtı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Santiago’da Birleşmiş Milletler (BM) Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu’ndaki (ECLAC) konferansta yaptığı konuşma da hayli dikkat çekiciydi. Erdoğan, “Türkiye son 10 yıldır Latin Amerika ve Karayipler’e kapsamlı bir açılım stratejisi uyguluyor. Ekonomik ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi serbest ticaret anlaşmaları imzalamaktan geçiyor. Şili ile STA’mız var. Ekvador, Meksika, Kolombiya ve diğer ülkelerle de imzalamanın gayreti içindeyiz” dedi.
PERU’DA TEŞVİK SÖZÜ
Peru ve Ekvador’a yapılan ziyaretler ise Türkiye’den Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ilk oldu. Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2010’da Lima’da büyükelçilik açtıklarını hatırlattı. Erdoğan, “Ekonomik işbirliği, vize muafiyeti ve hava ulaştırması gibi ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendiren anlaşmaların imzalanmasıyla yeni bir sürece girmiş bulunuyoruz. Bu ziyarette de 5 sözleşme imzalandı. Geçen yıl 260 milyon dolar olan ticaret hacmimizi kısa sürede 1 milyar doların üstüne çıkarmak istiyoruz” dedi.
TÜRKLERE EŞİT DAVRANACAĞIZ
Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala, Peru’daki hem kamu hem özel sektör desteğiyle yapılacak projelere Türk firmalarının da katılması konusunda çağrıda bulundu. Humala, “Peru firmalarına nasıl davranıyorsak onlara da aynı eşit şartlarda davranacağımız taahhüdünde bulundum” dedi.
YILLARIN ENGELLERİNİ TÜRK DİZİLERİ KALDIRDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Latin Amerika seferine çıkanlar arasında Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak da bulunuyordu. Ziyaretin ikinci ayağında görüştüğümüz Albayrak, İstanbul Ticaret okuyucuları için bölge izlenimlerini şöyle anlattı: “Bütün sektör temsilcileri burada. Şili ile zaten Serbest Ticaret Anlaşması vardı. Bu ziyaretin, ticarete olumlu yansıması bekleniyor. Ayrıca Santiago’daki iş forumuna, programında olmadığı halde Şili Devlet Başkanı’nın da katılması Türkiye’nin bu atağına gösterilen bir hassasiyetti.
İş adamlarımız bu temaslardan çok umutlu. Ayrıca Şili hükümetinin de ticareti artırma yönünde ciddi irade ve isteği var. Bu arada Peru ve Ekvador ile de STA yapılmaya çalışılıyor. Bu gezi bu yönde ciddi ilerlemeler sağlayacak. Ayrıca her üç ülkede Türkiye’nin en güçlü olduğu inşaat sektörüyle ilgili ciddi anlamda iş potansiyeli mevcut.
FARKLI İKİ DÖNEM
Çok önemli bir konu da televizyon yapımları. Son birkaç yılda Türk dizilerinin ülkemizin ve Türklerin tanınması yönünde çok büyük katkısı olmuş. Öyleki, ticaret başta olmak üzere her konuda Türkiye’nin yıllardır sürdürdüğü gayretlerle sağlayamadığı bir ivme kazandırmış. Özellikle Şili başta olmak üzere bu bölgede bizim açımızdan diziler öncesi ve sonrası tamamen farklı iki dönem olmuş. Yıllar önce Brezilya dizileri Türk halkını teslim almıştı. Herkes evine kapanır, bitmez tükenmez pembe dizileri izlerdi. Şimdiki durum muhteşem bir rövanş gibi.”
ŞİLİ’DE ATILAN İMZALAR:
PERU’DA ATILAN İMZALAR:
YEREL ORTAK İLE ÇALIŞIN
Türkiye-Şili İş Formu’na katılan Şilili iş adamı Osvaldo Milne Pizarro, güneş enerji sistemi kurulması konusunda Şili’de imkanlar olduğunu belirtti. Ülkedeki yabancı şirketlere ülkede hukuk danışmanlığı yapan Marlene Brokering ise Şili’de yatırım yapacak yatırımcıların ilk önce kiminle çalışacağını seçmesi gerektiğini söyledi. Yerel bir şirketle beraber yatırım yapılmasını tavsiye eden Brokering, “Kanunlar devamlı değişiyor. Ona göre esnek olun” dedi.
İŞ ADAMLARI UMUTLU
Temasları değerlendiren Türk iş adamları, umutlu olduklarını, bu bölgede yatırım potansiyeli gördüklerini ifade ettiler.
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Güney Amerika ülkelerinin, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya’daki siyasi sorunlardan bunalan Türk firmaları için bir ferahlama noktası olabileceğini söyledi. Vardan, şunları kaydetti: “Özellikle Şili, gelişmiş bir Avrupa ülkesi gibi. Bilhassa müteahhitlik hizmetleri, makine ve tekstil açısından potansiyel içeriyor. Peru ise 2019’da Pan Amerikan oyunlarına ev sahipliği yapacak. Yeni spor kompleksleri, yeni olimpiyat köyü için müteahhitlik firmalarımızın acele etmesi lazım.”
THY YAKINLAŞTIRACAK
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, özellikle Ekvador ile ticaretin istenilen düzeyde olmadığını söyledi. Büyükekşi, “THY’nin bölgeye yönelik uçuş çalışmaları var. Komşu ve çevre pazarlarımızdaki sıkıntıları aşmak için yeni pazarlar üzerine çalışma yapmak Türkiye’ye fayda sağlayacak” dedi.
SAĞLIK YATIRIMLARI
İTO Meclis Üyesi Bessam Yıldırım da, Şili’nin sağlık yatırımı için fırsatlar barındıranbir ülke olduğunu söyledi. Görüşmelerin çok olumlu geçtiğini vurgulayan Yıldırım, “Muhataplarımızı, iş geliştirmek için ülkemize davet ettik. Bunların takipçisi olacağız” dedi.
***
DOMİNO ETKİSİNDEN ÇIKIŞ GÜNEY AMERİKA’DA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şili, Peru ve Ekvador’u kapsayan Güney Amerika ziyaretine katılan İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, “Yakın coğrafyamızı hedefleyen ihracat anlayışımızı gözden geçirmemiz lazım” dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, “Bugün Türkiye’nin etrafı birbirine göbeğinden bağlı olan ve petrol, ruble gibi krizlerin domino etkisiyle birbirini vurduğu ülkelerden oluşuyor. Nasıl AB pazarı 15-20 senede ulaştığımız yüzde 50.3’lük payla ihracatımızın sigortasını oluşturduysa, bugün de aynı şekilde ABD ve Amerika kıtasını hedeflemeliyiz. Yakın coğrafyayı hedefleyen ihracat anlayışımızı gözden geçirmemiz lazım. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Amerika ziyareti bu anlamda çok önemli” dedi.
YENİ PAZARLAR BULUNMALI
İTO Başkanı Çağlar, şunları söyledi: “Türkiye’nin geleneksel pazarları Ortadoğu, Körfez ve Rusya’da sıkıntılar var. Kendimize mutlaka yeni pazarlar bulmak zorundayız. Güney Amerika, Türkiye için uzak kalmış pazar. Türkiye, Latin Amerika’ya açılarak kendisine ticarette yeni ortaklıklar arıyor. Özellikle Peru ve Şili son yıllarda çok hızlı büyüme gösterdi. İhracatta pazar çeşitlendirmesi açısından bu pazarlara erişilmesi, ticaretin ve ikili ilişkilerin artırılması bakımından önemli.”
ÇOCUKLARA TÜRK İSMİ
Latin Amerika’da Türk yapımı dizilerin çok popüler hale geldiğini belirten Çağlar, “Türk dizileri o kadar başarılı oldu ki Şili’de, Peru’da yeni doğan bebeklere ‘Onur’, ‘Şehrazat’ gibi Türk başrol oyuncularının ismini koymak için Büyükelçiliğimize başvurular oldu. İnsanların ismini Türk dizilerinin fenomen etkisiyle değiştirebiliyorsak, garajındaki otomobilini, evindeki mobilyaları Türk ürünleriyle hayli hayli değiştirebiliriz” dedi.
07 Şubat 2016 Pazar
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı