Ticaret ve ortaklık için bütün kapıları açtık

İstanbul’da düzenlenen ‘Doing Business with Türkiye’ etkinliğinin ardından İstanbul Ticaret Gazetesi’nin sorularını cevaplayan Dubai Ticaret Odası Başkanı H.E. Mohammad Ali Rashed Lootah, ticari işbirliğini daha da geliştireceklerini söyledi.

Giriş: 21.10.2024 - 10:16
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Başkan Lootah, şu iki önemli mesajı paylaştı: “Dubai merkezli şirketlerin ticaret, yatırım ve hatta ortak girişim yoluyla İstanbul pazarına girişini destekliyoruz. Ayrıca Türk şirketlerinin Dubai’de iş yapmak üzere araştırmalarına ve kendi işlerini kurmalarına da yardımcı oluyoruz.” 

 

HABER: ADEM ORHUN

 

Dubai Ticaret Odası, birçok sektörden oluşan şirketlerin temsilcilerinin yer aldığı heyetle İstanbul çıkarması yaptı. Heyete başkanlık eden Dubai Ticaret Odası Başkanı H.E. Mohammad Ali Rashed Lootah, İstanbul Boğazı’nın kıyısında yer alan Four Seasons Otel’de Türkiye ile iş yapmak (Doing Business with Türkiye) başlıklı konferansta Türk iş dünyasına seslendi. Dubai ile Türkiye arasındaki ticareti ve yatırımları güçlendirecek fırsatları keşfetmek amacıyla İstanbul’da bulunduklarını belirten Başkan Lootah, “Bu temasların, her iki pazarda da iş başarısına ve refaha katkıda bulunmasını umuyoruz” dedi. Dubai Ticaret Odası Başkanı H.E. Mohammad Ali Rashed Lootah, konferanstan sonra ikili iş görüşmeleri (B2B etkinliği) devam ederken, İstanbul Ticaret Gazetesi’nin sorularını cevaplandırdı. Başkan Lootah, sorularımız üzerine şirketlere ve girişimcilere Dubai Ticaret Odası’nın pozisyonunu tanıtırken, ticari işbirliği fırsatlarına da dikkat çekti: 

 

KAPSAMLI EKONOMİK ORTAKLIK ANLAŞMASI

* Dubai ve Türkiye arasındaki ticaret ve yatırım bağlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Bizler için Türkiye’de bulunan potansiyel partnerlerle bir arada olmak çok önemli bir imkan. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile bir bütün olarak düşündüğümüzde Türkiye ile Dubai arasında ticaret hacmi ve yatırımlar sürekli büyüyor. Özellikle 2023’te imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (Comprehensive Economic Partnership Agreement) sonrasında ticaret hacminde yüzde 106’lık büyümeye tanıklık ettik. Bu büyüme hızı, daha büyük olanakları, gerekli yerlerde doğru vasıta ve anlaşmalarla iş fırsatlarının varlığını gösteriyor.

 

İSTANBUL’DA TEMSİLCİLİK

* Şirketler ve girişimciler için İstanbul’daki uluslararası temsilcilik ofisinizin rolü nedir?

 

İki büyük faktör var: İlk amacımız, Dubai menşeli şirketlerin dünya çapında tanınırlığını sağlamak. İstanbul’daki uluslararası temsilcilik ofisimizin amacı, Dubai merkezli şirketlerin ticaret, yatırım ve hatta ortak girişim (joint venture) yoluyla İstanbul pazarına girişini desteklemek. Buna ek olarak; Türk şirketlerinin Dubai’de iş yapmaları için araştırmalarına ve sorularına karşılık verebilmek. Hatta Dubai’yi platform olarak kullanıp, uluslararası çapta büyümek isteyenlere kendi işlerini kurma sürecinde yardımcı olmayı hedefliyoruz. 

 

FUARLAR VE SEKTÖRLER

* Dubai Ticaret Odası, Türk şirketlerinin Dubai’deki büyük etkinliklere katılmasına nasıl yardımcı olabilir? Dubai’de hangi temel sektörleri önerirsiniz?

 

Son 10 yıl içinde Türk şirketlerinin, bizim pazar içinde katılımı ve mevcudiyeti oldukça başarılı bir seviyede. Son 10 yıl içinde, bu oran yüzde 935 oranında arttı. Yani Dubai’de 315 Türk şirketi vardı, bu sayı 3 bin 258’e çıktı. 

Şirketlerin çok hızlı büyüdüğünü görüyoruz ve onların piyasadaki varlıkları, özellikle sağlık ve teknoloji fuarları, Türk şirketlerinin bu alanda görünürlüklerini ve ürünlerini dünya çapında tanıtmalarını kolaylaştırıyor. Daha çok işbirliği hedefiyle ve bu tür platformlarda bulunarak, bu şirketlerin başarılarını daha da üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. 

 

STARTUPLAR İÇİN ETKİNLİK

* Yatırım ve işbirliği fırsatları bakımından Türkiye’deki hangi alt sektörlerdeki işletmelerle ve startuplarla ilgileniyorsunuz? 

 

Startuplarla ilgili konuşayım. ‘Dubai Chamber of Digital Economy’ adıyla çok önemli bir platformumuz var. Bu kapsamda her yıl ekim ayında Dubai’de uluslararası etkinlik gerçekleştiriliyor. Geçen yıl 91’den fazla ülkeden 1600 teknoloji şirketi ve startup ile 850 yatırımcı bu etkinliğe katıldı. Ziyaretçi sayısı da 33 bin oldu. Bu yıl 13-16 Ekim’deki etkinlikte startup ve yatırımcı sayısının yüzde 15-20 oranında artmasını bekliyoruz. Bu etkinlik, Türkiye’den gelen teknoloji şirketleri ve startuplar için büyük fırsatlar barındırıyor. Ayrıca, şirketler bu sayede yatırımlarını büyüterek burada yerleşik yatırımcıların varlığıyla fon elde edebilirler. Böylece, Dubai’nin sağladığı platform aracılığıyla işlerini büyütme imkanına sahip olabilirler.

 

AR-GE FİRMALARI

* Dubai firmaları, Türkiye’deki startup merkezlerindeki ve teknoparklardaki girişimlerle 

 

Ar-Ge firmalarıyla ilgileniyor mu? Bu yönde yeni somut adımlar/örnekler görecek miyiz?

 

Şu anda teknoloji startupları ve yazılım şirketleri yoğun şekilde Ar-Ge içinde yer alıyor. Dubai’de birçok merkez, hem Ar-Ge çalışmalarını desteklemek hem de ilgili sektörlere öncelik veren şirketleri teşvik etmek için faaliyet gösteriyor. Yüksek seviyede bilim ve teknoloji ile bağlantılı olan sektörleri Dubai’ye bekliyoruz. Eğer şirketlerin ilgisini çekerse, İstanbul’da bulunan ofisimize her zaman ulaşabilirler. Dubai’nin bir şehir olarak onlara neler sunabileceğinin bilgisini paylaşmaya hazırız.

 

KİLOMETRE TAŞLARINI ÇOĞALTMAK İSTİYORUZ

Dubai Ticaret Odası Başkanı H.E. Mohammad Ali Rashed Lootah, ticaret misyonunun görevine de dikkat çekti. Lootah, “Misyonun amacı, iki taraflı ticari ilişkilerin artırılması ile Dubai tarafından gelen firmaların ticaret ve yatırım fırsatları yönünden Türkiye pazarında tanıtılmasını sağlamak. Ek olarak; iki ülke arasındaki stratejik bağlarımızı güçlendirmeyi, Türkiye’de bir sonraki kilometre taşı mahiyetinde olabilecek etkinliklere katılmayı planlıyoruz. Konuştuğumuz ve anlaştığımız potansiyel platformların organizasyonlarını Dubai’de de yapmak hedeflerimiz arasında” dedi. Dubaili Başkan, “Türk şirketlerini burada gördüğümüz aynı sıcaklık ve misafirperverlikle Dubai’de ağırlayarak, ülkemizde işbirliği yapacakları potansiyel şirketlerle bir araya getireceğiz” diye konuştu.

 

İHTİYAÇLAR VE İMKANLAR, İŞBİRLİĞİ İÇİN FIRSAT

Dubai Ticaret Odası Başkanı H.E. Mohammad Ali Rashed Lootah, Dubai firmalarının, Türkiye’de hangi alanlarda yatırım ve işbirliği imkanları aradığı konusunda şunları söyledi: “Bunun cevabı dönem dönem değişiyor. Bizim için en önemli nokta; iş partnerlerimizle pazarın ve yatırımcıların ihtiyacıyla olanaklarına yönelik çalışmamızdır. Depolama, lojistik, ilaç gibi sektörlerde çok cazip olabilecek fırsatlar bulunuyor. İTO ile Mutabakat Anlaşması (Memorandum of Understanding) imzaladık. Bu anlaşmada en önemli nokta; spesifik yatırım fırsatlarının belirlenerek Dubai’de potansiyel yatırımcıların bulunması olacak.”