Ticaret Sicili Uygulamaları Sempozyumu’nun ikincisi ve Sicil Akademi Lansmanı, TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde düzenlenen programın kapanış oturumunda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, büyük bir reforma imza attıklarını belirtti. Hisarcıklıoğlu, yeni şirket kurmak için eskiden 7 ayrı bürokratik işlem gerekirken şimdi tek imzaya indiğini, 2 gün olan ilan yayın süresinin ise yarım saate düştüğünü söyledi.
TASARRUF SAĞLADIK
Çevre açısından da önemli bir iş yaparak, dijitale geçildiğini anlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “100 ton gazete kâğıdı, 10 ton birinci hamur kâğıt, 1 ton naylon poşet ve kargo paketi, kargo maliyeti, yakıt, enerji, kırtasiye ve arşivleme maliyetinden tasarruf sağladık. Yeşil dönüşüm ile birlikte, ekonomiye de katkıda bulunduk. 2023 yılının son iş gününü, tüm zamanların rekorunu kırarak bir günde 12 bin 309 ilan yayınlayarak tamamladık. Bunları hep birlikte başardık” dedi.
ORTAK BAŞARI
Hisarcıklıoğlu, bir devlette en önemli kayıtların ticaret sicili, nüfus ve tapu olduğunu vurgulayarak, katılımcılara ne kadar önemli bir iş yaptıklarını anlattı. 1995 yılından itibaren ticaret sicilini tutma görevinin kanunla ticaret ve sanayi odaları ile ticaret odalarına verildiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, üyelerin odalar ile ilk temas kurdukları birimin ticaret sicili müdürlükleri olduğunu, ticaret sicili müdürlüğü çalışanlarının başarısının Oda’nın başarısına yansıdığını söyledi.
EL KİTABI HAZIRLANACAK
Ticaret Sicili Akademisi; ticaret sicili müdürlüklerinde uygulama birliğinin sağlanması, tecrübe aktarımının yapılması, bilginin kurumsallaşması ve hizmet kalitesinin artırılması amacıyla yaklaşık 3 yıllık çalışmanın sonucunda ortaya çıktı. TOBB bünyesindeki Ticaret Sicili Uygulamaları Merkezi (TİSUM) koordinasyonunda yürütülecek proje çerçevesinde ticaret sicili çalışanları, alanında uzman ticaret hukukçularından oluşan bir bilim kurulunun hazırlayacağı müfredat çerçevesinde temel eğitime tabi tutulacak. Ticaret sicili çalışanları, ihtiyaç duyduğu bilgi-belgelere tek noktadan erişebilecek. Ayrıca bir uygulama el kitabı da oluşturularak, ticaret sicili işlemlerine ilişkin yol haritası girişimcilerin istifadesine sunulacak.
İTO’YA PLAKET
Sempozyumda, İstanbul Ticaret Odası Ticaret Sicili Müdürü Av. Fatmagül Kansoy Temel tarafından ‘Anonim Şirketlerin Kuruluşu’ konulu sunum yapıldı. Ayrıca Temel’e, Sicil Akademisi Üst Çalışma Grubu faaliyetlerinde de görev alması ve katkılarından dolayı Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından plaket takdim edildi.