istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Ticaret savaşları derinleşiyor! ABD, Çinli gemi sahipleri ve işletmecilerine ek ücret uygulayacak

Ticaret gerilimini artırabilecek adım. ABD, Çinli gemi sahipleri/işletmecileri ve Çin yapımı gemilerden limanlara girişlerinde ek ücret almayı planlıyor. USTR, planın ABD gemi inşasını destekleyeceğini ve Çin'in uygulamalarına yanıt olduğunu kaydetti.

Giriş: 18.04.2025 - 09:19
Güncelleme: 18.04.2025 - 09:19
Ticaret savaşları derinleşiyor! ABD, Çinli gemi sahipleri ve işletmecilerine ek ücret uygulayacak

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), Çin merkezli gemi sahipleri ve Çin yapımı gemilerin işletmecilerinden net tonaj ya da konteyner sayısına göre ücret alınmasına yönelik planını açıkladı.


USTR'den yapılan açıklamada, Amerikan gemi inşasını eski haline getirmek ve Çin'in denizcilik, lojistik ve gemi inşa sektörlerine hakim olmak için yaptığı makul olmayan eylem, politika ve uygulamaları ele almak için adımlar atıldığı belirtildi.


Bunun, yaklaşık bir yıl süren soruşturmanın ardından geldiğine işaret edilen açıklamada, bu kapsamda kamuoyundan da görüş alındığı aktarıldı.


Açıklamada, yeni önlemlerin iki aşamada hayata geçirileceği ve ilk 180 gün boyunca herhangi bir ücret uygulanmayacağı kaydedildi.


Bu sürenin sonunda Çin merkezli gemi sahipleri ve işletmecilerine ABD seferi başına net tonaja göre ve Çin yapımı gemilerin işletmecilerinden de net tonaj veya konteyner bazında ücretler alınacağı bildirilen açıklamada, bunların kademeli olarak artırılacağı ifade edildi.


Açıklamada, 3 yıl içinde gerçekleşecek ikinci aşama kapsamında da ABD yapımı sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gemilerini teşvik etmek için, LNG'nin yabancı gemilerle taşınmasına sınırlı kısıtlamalar getirileceği, bu kısıtlamaların 22 yıl boyunca kademeli olarak artacağı belirtildi.


Liman ekipmanlarına yönelik yeni gümrük tarifelerinin de gündemde olduğu aktarılan açıklamada, bu kapsamda kamuoyundan görüş talep edildi.


Açıklamada değerlendirmelerinde yer verilen ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, gemiler ve deniz taşımacılığının Amerika'nın ekonomik güvenliği ve ticaretin serbest akışı için hayati öneme sahip olduğuna dikkati çekerek, "Trump yönetiminin atacağı adımlar Çin'in hakimiyetini tersine çevirmeye başlayacak, ABD tedarik zincirine yönelik tehditleri ele alacak ve ABD yapımı gemiler için bir talep sinyali gönderecek." ifadelerini kullandı.


ABD BAŞKANI TRUMP, TARİFELER KONUSUNDA ÇİNLİ YETKİLİLERLE GÖRÜŞTÜKLERİNİ SÖYLEDİ 
ABD Başkanı Donald Trump, tarife müzakereleri kapsamında Çin'den üst düzey yetkililerle temas halinde olduklarını ve bir anlaşma yapabileceklerine inandığını belirtti.


Trump, Oval Ofis'te başkanlık kararnameleri imzalamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Çin ile tarife müzakerelerine dair soru üzerine Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile "çok iyi" olan ilişkisinin devam edeceğini düşündüğünü anlattı.


Trump, Çin ile birkaç kez iletişime geçtiklerini belirterek, "Çin'in üst düzey yetkilileri. Onu (Şi) tanısaydınız, bundan haberdar olduğunu bilirdiniz." diye konuştu.


Tarifelerin yüzde 145'e çıkması sonrasında Çin ile görüşüp görüşülmediğine ilişkin soru üzerine de Trump, birçok kez görüştüklerini kaydetti.


Trump, doğrudan Şi ile görüşüp görüşmediğine dair soruya ise net yanıt vermekten kaçınırken, "Çin ile bir anlaşma yapacağımıza inanıyorum." ifadesini kullandı.


Tarifelerin daha da yüksek orana çıkmasını istemediğini söyleyen Trump, bu olursa belli bir noktada insanların satın almayı bırakacağını dile getirdi.


Trump, Çin ile müzakerelerin ne kadar ilerlediğine dair soruya, "Bence çok iyi görüşmeler yaptık ama daha da iyi görüşmeler yapacağız. Bazı insanlar diyor ki, 'Acele et'. Bence bolca zamanımız var." yanıtını verdi.


Herkesle bir anlaşma yapacaklarını düşündüğünü dile getiren Trump, 3-4 hafta içinde her şeyi bir sonuca bağlayabileceklerini söyledi.


Trump, eğer anlaşma yapılamazsa bir limit ve tarife oranı belirleyeceklerini anlatarak, "Bundan hoşlanmayabilirler ve piyasa bunu çok yüksek bulabilir ya da ülke bunu çok yüksek bulabilir. Sonra geri gelip şöyle diyecekler: 'Biz bunun çok yüksek olduğunu düşünüyoruz ve müzakere edeceğiz. Ya da başka bir şey söyleyecekler." değerlendirmesinde bulundu.


 "ÇİN İLE DE BİR ŞEYLER YAPABİLECEĞİMİZDEN EMİNİZ" 
ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick de tarife politikalarının dünyadaki her ülkenin gelip kendileriyle konuşmasına neden olduğunu belirtti.


Çin ile de bir şeyler yapabileceklerinden emin olduklarını söyleyen Lutnick, "Bunun hem ABD hem de Çin için iyi sonuçlanacağından eminiz." dedi.


Lutnick, ABD ile iletişime geçen ülkelerin sayısının "inanılmaz" olduğunu ifade ederek, tarifeler dolayısıyla ABD'ye gelen şirketlere işaret etti.