Pazar, 24 Kasım, 2024
Haber: SELAHATTİN NİZAM
DOÇ. Dr. Seda Bağdatlı Kalkan, 2004’te kazandığı İstanbul Ticaret Üniversitesi İstatistik Bölümü’nden 2008’de birinci olarak mezun oldu. Mezuniyetten sonra da üniversite ile bağını koparmayan Kalkan, kendi bölümünde yüksek lisansını yaptı, araştırma görevlisi ve daha sonra doktor öğretim üyesi olarak çalıştı. Doçentliğe de ilk adımını iki hafta önce attı. Kalkan, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin kendi mezunu olan ilk doçenti unvanına sahip oldu. Seda Bağdatlı Kalkan, yüksek matematik bilgisi gerektiren istatistik alanında akademisyenliğe giden yolculuğunun hikayesine, “İlkokuldan itibaren hiçbir zaman matematik dersinde çok başarılı olamamıştım. Liseye ilk başladığımda da matematikten çok korkuyordum” sözleriyle başladı. Sonrasında ise bir öğretmenin bir gencin hayatını nasıl değiştirdiğini anlattı: “Lisede daha ilk derste bir hoca geldi ve matematiği bize hikayelerle anlatmaya başladı. Her birimizi, teker teker hikayelerin içerisine dahil etti. Böylelikle matematiğe olan sempatim gün geçtikçe arttı. Ancak temelden bazı sorunlarım vardı. Bunu fark eden hocamız ders dışında bana ödevler verdi; beraber çalıştık. Sadece bir yıl içinde matematik dersinde en başarılı öğrencilerden biri haline geldim. İyi bir öğretmenin en zor dersi bile çok sevdirebileceğini ve mesleğini severek yapmanın birçok insanın hayatına dokuna-bileceğini daha o zamanlar anlamıştım. Ve öğretmen olmaya da o zamanlar karar verdim."
TEK TERCİHİ TİCARET
Kalkan, liseden çok iyi bir dereceyle mezun olunca üniversite sınavında herkes ondan çok büyük bir başarı beklemiş. Sınava girdiği ilk yıl birçok üniversiteye yerleşebilecekken, ikinci yıl tekrar sınava hazırlanmayı tercih etmiş. Ancak sınavda çok heyecanlanıp ilk yarım saat tek bir soru bile çözememiş. Sınav sonucu da ilk yıldan daha düşük gelmiş. Kalkan, bu süreçte yaşadığı sıkıntıları ailesi ve rehberlik öğretmeni sayesinde aştığını şöyle aktardı:“Sayısal öğrencisi olduğumiçin önce mühendisliklere yöneldim, ancak yapmakistediğim mesleğin bu olmadığına çok emindim. Rehberlik hocamın teşviki ile istatistik bölümünü araştırmaya başladım. İstanbul’daki istatistik bölümlerini araştırırken, İstanbul Ticaret Üniversitesi ile karşılaştım ve hemen tanıtım günlerine geldim. Burada şu anda birlikte çalıştığım her bir hocamız ile teker teker görüştüm. Görüşmemiz o kadar güzel geçti ki, devlet üniversitelerinden hiçbir istatistik bölümünü yazmamaya, sadece İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni tercih etmeye karar verdim. Türkiye’de istatistik denil-diğinde ilk akla gelen isim-lerden biri olan Prof. Dr. Münevver Turanlı’nın öğrencisi olmak benim için çok değerliydi."
TİCARET İSTATİSTİK MARKA OLABİLİR
Kalkan, İstanbul Ticaret Üniversitesi İstatistik Bölümü’nün farkına da şu cümlelerle dikkat çekiyor: “Bölümümüz şu ana kadar 14 akademisyen çıkardı. Birçok mezunumuz çok iyi yerlerde çalışıyor. Ticaret İstatistik bir marka olmaya doğru ciddi adımlarla ilerliyor. Bu, bizim adımıza çok gurur verici bir durum”Kendi üniversitemde akademisyen olmak istedimSeda Bağdatlı Kalkan, akademisyen olmaya lisans öğreniminin birinci yılında karar vermiş. “Bu kararımı bölümdeki hocalarımla konuştum” diyen Kalkan, sözlerine şöyle devam etti: “İstatistiği çok sevdiğim için derslerden önce hazırlıklı olmaya çalıştım. Derslere her zaman aktif olarak katıldım. İngilizcemi geliştirmek için bazı kurslara gittim. Beni akademisyen olmaya en çok motive eden kişi, Prof. Dr. Münevver Turanlı oldu. Dolayısıyla bu süreçte çok büyük bir zorluk yaşamadım. Kararım kesindi, ancak üniversitemizde kadro açılıp açılmayacağı konusu net değildi. Kendi üniversitemde akademisyen olmayı gerçekten çok arzu ediyordum. Mezun olduktan hemen sonra bir devlet üniversitesi araştırma görevlisi kadrosu teklif etti, ancak aynı zamanlarda üniversitemiz de kadro açınca hiç düşünmeden başvurdum. Hedefim, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin yetiştirdiği bir akademisyen olmaktı. Kendi üniversitemde çalıştığım için her zaman gurur duydum ve gönül bağımı hiç kopartmadım."
BÖLÜM HOCALARI ÇOK İYİ YÖNLENDİRDİ
Yüksek lisansını İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde tamamlayan Seda Bağdatlı Kalkan, doktora için Marmara Üniversitesi’ne gitmek zorunda kaldığını söyledi. Gerekçesini ise şöyle açıkladı: “Doktoraya başlayacağım tarihlerde üniversitemizin İstatistik Bölümü’nde doktora programımız yoktu. Dolayısıyla başka bir üniversiteye gitmek durumunda kaldım. Eğer doktora programımız olsaydı kesinlikle üniversitemizi tercih ederdim. Çünkü hocalarımız hep yanımızda, her dakika bilgi alışverişi yapabiliyorsunuz ve bu doktora çalışmaları için çok değerli. Kadro güçlü değilse aynı üniversitede lisans ve yüksek lisans yapmak çok büyük bir sorun haline gelebilir. Ancak İstatistik Bölümü’ndeki hocalarımızın her biri bilimsel açıdan çok kuvvetli ve beni çok iyi yönlendirdiler. Hep avantajlı konumdaydım."
ARAŞTIRMA YAPIN
Akademisyen olmak isteyenlere, araştırma yapmalarını öneren Seda Bağdatlı Kalkan, “Akademisyen olmaya karar vermiş bir kişi dersleri sadece ders olarak görmemeli. Hocaların anlattığı ile yetinmemeli. Araştırma sürecine ne kadar erken başlanırsa bu iş o kadar keyifli hale geliyor” diye konuştu. Kalkan, şunları söyledi: “Alanında uzman hocalardan ders aldığımız için aktif bir şekilde katılım sağlandığında dersler keyifli hale geliyor. Sınıfın en başarılı öğrencisi olmama rağmen sınavlardan önce en az çalışan öğrenci de ben olurdum. Çünkü gerekli çalışmalarımı zamanında yapar, uykusuz gecelere ihtiyaç duymazdım. Şimdi öğrencilerimiz sınavlardan önce iki gece uyumayıp ‘çok çalıştık’ diyorlar. Bu durum belki sınavda başarı sağlar, ancak iş hayatına veya akademik hayata geçildiğinde çok büyük sorun haline gelebilir.”
06 Kasım 2019 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi