Pazartesi, 25 Kasım, 2024
Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (ÜNAK) tarafından Marmara Üniversitesi’nde düzenlenen ÜNAK 2018 sempozyumunda, İstanbul Ticaret Üniversitesi uzman kütüphanecileri Arzu Kara ve Erdem Eralp iki makale sundu. Makaleler İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphanesi’nin teknolojik olarak da ne kadar ileride olduğunu ortaya koydu.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphanesi, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) istatistiklerine göre vakıf üniversiteleri arasında öğrenci başına düşen alan bakımından dokuzuncu sırada. Kütüphanenin fiziki şartlarını kalitesinin yanı sıra teknolojik yenilikleri de Türkiye’de öncü olarak biliniyor.
2013’TEN İTİBAREN
ÜNAK 2018 sempozyumunda uzman kütüphaneci Arzu Kara’nın sunduğu Z Kuşağı ve Referans Hizmetlerindeki Değişim: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphanesi Canlı Referans Örneği başlıklı makalede, Z kuşağı tanımı yapıldıktan sonra bu kuşağa yönelik verilen hizmetler şöyle anlatıldı: “Yeni kuşak olarak tanımlanan ve 2000-2021 yılları arasında dünyaya gelen ya da gelecek olan kişilere Z kuşağı deniliyor. Geleceğin potansiyel insan kaynağını oluşturacak olan bu yeni kuşağın iş dünyasını tümüyle değiştireceği öngörülüyor. Çünkü yeni kuşağı diğer kuşaklardan ayıran en önemli özellik, yüksek teknolojinin içinde dünyaya gelmeleri” tespitinin yapıldığı makalede, İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphanesi’nin yeni nesle yönelik hizmetleri de şöyle özetlendi: “2013’ten itibaren bünyesindeki referans hizmetlerini, ödünç/iade bölümünden ayıran İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphanesi, web sayfasını da kendisi yönetiyor. İnternet iletişimi, diğer adıyla sanal iletişimi önemseyen İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphanesi, 2015 itibariyle web sayfasına ‘Kütüphaneciye Sorun’ canlı referans hizmetini (online chat) ekledi. Kullanıcılar hafta içi 08:30-12:00 /13:00-17:30 saatleri arasında çevrimiçi yardım alabiliyor. Sistem çevrimdışı olduğunda ise mesaj atılabilmekte en geç bir gün içinde verilen mail adresine dönüş yapılıyor.” Makalede İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphanesi’nin, Türkiye’de üniversite kütüphaneleri içerisinde canlı referans hizmeti (online chat) veren 7 kütüphaneden biri olduğuna da dikkat çekildi.
WEB’E 21 BİN ZİYARET
Uzman kütüphaneci Erdem Eralp’in ‘Web Sayfasında Google Analitik Kullanımı ve Kullanıcı Davranışlarının Belirlenmesi: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphane Web Sayfası’ başlıklı makalesi de kütüphanenin süreç içinde yaşadığı gelişimi gözler önüne serdi.
Kütüphane web sayfalarının, kullanıcı hizmetlerini de sunan hibrit bir yapıya dönüştüğünün belirtildiği makalede, “Yeni kuşağın kütüphane hizmetlerinden etkin bir biçimde yararlanabilmesi için kütüphane web sayfalarının performanslarının düzenli aralıklarla ölçülmesi gerekmektedir. Kütüphane hizmetlerini sanal dünyaya taşımak, uzaktan işlem yapılmasına izin vermek, hem basılı hem de elektronik kaynaklara erişimde zaman ve mekân kısıtlamasını ortadan kaldırmak, kütüphanelerin en temel hedeflerinden biri olmalıdır” denildi.
VERİ TABANLARI İLGİ GÖRÜYOR
İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphanesi’nin web sitesinin en çok ziyaret edilen sayfalarının başında veri tabanları ve uzaktan erişimin geldiği anlatılarak, şu bilgilere yer verildi: “İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphanesi web sayfası her yıl kullanıcı sayısını artırıyor. 2015’te 9659 olan kullanıcı sayısı 2017’de 20 bin 573 kişiye ulaştı. 2017 itibari ile en çok ziyaret edilen ilk üç sayfa: Veritabanları (15 bin 75 kez), intihal programları (3 bin 678 kez) ve kampüs dışı erişim oldu (2 bin 981). Site en çok kasım ve mayıs aylarında kullanılıyor.
24 Ekim 2018 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi