İTO’nun Ürdün’ün başkenti Amman’daki görüşmesi de Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) geçen yıl 30 Kasım’da iptal edilmesinden sonraki ilk ziyaret olarak heyecanla karşılandı. Görüşmede, Türkiye ile Ürdün arasındaki STA’nın tekrar canlandırılması konusu gündeme getirildi.
Yeniden inşaya hazırlanan Irak’tan Türkiye’ye açık davet
2003’ten bu yana devam eden savaşın izlerini silmeye çalışan Irak ile ticareti geliştirmek için bir adım da İstanbul Ticaret Odası’ndan (İTO) geldi. Irak, global ekonomi ile entegre olmak için girişimlerini artırırken, İTO Başkanı Şekib Avdagiç ile Bağdat Ticaret Odası Başkanı Cafer El-Hamdani, başkent Bağdat’ta buluştu. Avdagiç ve Hamdani, ortaklaşa ‘endüstri bölgeleri’ kurmak üzere işbirliği yapma kararı aldı. İTO Başkanı Avdagiç, Bağdat Ticaret Odası Başkanı Hamdani’nin Türkiye Cumhuriyeti Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız’a ‘Kardeşim Fatih’ diye hitap etmesi üzerine, “Biz de kendimizi kardeşler arasında hissediyoruz” dedi. Avdagiç, iki ülkenin 2018’de ticaret hacminin 9.7 milyar dolar olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile görüşmesinde ortaya konan 20 milyar dolar hedefi için hep birlikte gayret göstereceğiz.”
BAĞDAT FUARI’NA KATILIN
Avdagiç, Bağdat Ticaret Odası’ndaki buluşmada, Türk firmalarına 1-10 Kasım’da düzenlenecek Uluslararası Bağdat Fuarı’na katılmaları çağrısında bulundu. Avdagiç, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Irak ziyaretinde gündeme gelen, özellikle açılması gereken transit geçişlerin, gümrük kapılarının artırılmasının, Ovaköy Sınır Kapısı’nın açılmasının, Yatırımların Karşılıklı Teşviki, Korunması ve Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmalarının önemine işaret etti. Avdagiç, “Bize göre bu konular, ticaretin artırılmasının önündeki engellerin kaldırılması bakımından çok önemli” dedi.
Yeniden STA için iki ülke iş dünyasından ortak talep
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Bağdat’ın ardından Ürdün’ün başkenti Amman’da Ticaret Odası Başkanı Halil el-Hac Tevfik ile görüştü. İTO’nun ziyareti, STA’nın geçen yıl 30 Kasım’da iptalinden sonraki ilk ziyaret olarak heyecanla karşılandı. Avdagiç, Amman Ticaret Odası Başkanı Halil el-Hac Tevfik’e Türkiye’ye, İstanbul’a gelip, Ürdün’ün sunduğu avantajları anlatma teklifinde bulundu.
Avdagiç, şunları söyledi: “Evimizden kalktık, evimize geldik. Her iki devletin katkılarıyla çok daha güzel bir geleceğe yürüyeceğiz. Biz iş dünyası olarak sonuç odaklıyız. Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’ın daha önce Türk-Ürdün İş Konseyi Başkanı olmasının da yeni dönemde ilişkilerimizin gelişmesine güçlü bir katkı vereceğine inanıyorum. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Kral Abdullah arasındaki ilişkilerin kuvvetli ve sıcak olması, bize ziyadesiyle heyecan ve güç veriyor. Yeni bir STA’nın gündeme getirilmesinin hayati önem taşıdığı açıktır. Bizlerin ve özellikle sizin çabalarınızla kısa sürede sonuç alacağımıza eminim.”
İLİŞKİLERE YENİ BİR İVME
Ünlü İslam bilgini ve tarihçisi İbni Haldun’un ‘Coğrafya kaderdir’ sözüne atıfta bulunan Avdagiç, “Bu coğrafyada yaşayan halklar olarak bizim kaderimiz birlikte örülmüştür. Geleceğimizi, bu coğrafyada bir arada olduğumuz milletlerle, kardeşlerimizle kuracağımızı da hiç unutmamalıyız” diye konuştu. Amman Ticaret Odası Başkanı Tevfik ise “İTO’nun ziyareti uzun zamandır en anlamlı ve önemli ziyarettir. Şimdi ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırma zamanı. STA’nın iptali hatadır. Önce eksikliklerin üzerine gidilmeli ve konuşulmalıydı. Bunlar yapılmadan iptal yanlış oldu. STA iptalini geride bırakıp, yeni bir beyaz sayfa açalım” diye konuştu.
Büyükelçi Yıldız: İstanbul’un Bağdat ile bağlarını güçlendirelim
Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, İTO heyetinin ziyaretiyle ilgili twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Irak ile ticaretimizde en büyük paya sahip olan İstanbulumuzun Bağdat ve Irak ile bağlarını güçlendirebilme-yi diliyoruz” ifadesini kullandı.
Büyükelçi Karagöz: Ürdün ile ortak bir geleceğe bakıyoruz
Türkiye’nin Amman Büyükelçisi Murat Karagöz ise Ürdün ile Türkiye’nin çıkarlarının ve geleceğinin ortak olduğunu belirterek, “Tarihsel köklerimizin, gelişen ilişkilerimizin, ekonomik ve ticari işbirliklerinin ötesinde, ortak bir geleceğe baktığımız için Türkiye ve Ürdün’ün birlikte çalışması çok önemli” dedi.
TİCARET ODASI BAŞKANLARINDAN
Türk şirketlerine ‘imtiyaz sahibi’ şirketler olarak bakmak istiyoruz
Bağdat Ticaret Odası Başkanı Cafer El-Hamdani, Türkiye ile ikili ilişkilerin süratle gelişmesini beklediklerini söyledi. Hamdani, şu mesajları verdi:
* Irak’ın yeniden inşası için Türk şirketlerinin etkinliğine ve çalışkanlığına güveniyoruz.
* Irak hükümeti, Irak’ın yeniden inşasına büyük bütçeler ayırdı.
* Türk şirketlerine Irak’ın inşasında ‘imtiyaz sahibi’ şirketler olarak bakmak ve görmek istiyoruz.
Türkiye ile Ürdün arasındaki STA tekrar canlandırılmalı Amman Ticaret Odası Başkanı Halil el-Hac Tevfik, Türkiye ile STA anlaşması iptalinin sevilen Türk ürünlerinin pahalılaşmasına yol açtığına ve yeni bir STA’nın elzem olduğuna dikkati çekti. Tevfik, şunları söyledi:
* Bugünkü görüşmeler, Ürdün ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi açısından yeni bir sayfa, yeni bir başlangıç olacak.
* Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ürdün Kralı arasındaki yakın ilişkiden kaynaklanan bir yakınlaşma yaşıyoruz. Geçen yıl Türkiye’yi iki valimiz ve 300 bin Ürdünlü ziyaret etti.
* İTO heyetinin ziyaretini yatırım, hizmetler, tarım gibi alanlarda işbirliklerini hızlandıracak bir mihenk taşı olarak değerlendiriyoruz. Eylül ayında yeni bir toplantı ile bu önemli ziyaretin devamını getirmek istiyoruz.
* Türkiye ile Ürdün arasındaki STA mutlaka tekrar canlandırılmalı. Amman Ticaret Odası olarak yeni bir STA’nın daha adil ve kapsamlı olması için elimizden geleni yapacağız.
ÜLKE NOTLARI…
Irak, Türkiye’nin ihracatında 4’üncü
* Irak, günde 3.5 milyon varil petrol ihraç etmeye başladı. Petrol fiyatları yükselince umutlar da arttı. Bu da ekonomik gelişmenin ve Irak’ın yeniden inşası için olumlu görünüyor.
* İTO’nun kurucusu olduğu İstanbul Ticaret Üniversitesi aracılığı ile de Irak’ın gelişmesine katkıda bulunulacak. Bağdat Üniversitesi’nde İngilizce’nin ardından öğrenim için en çok talep edilen ikinci dil Türkçe.
* Irak, bu yılın ilk 5 ayında Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler içinde Almanya, İngiltere ve İtalya’nın ardından 4’üncü sırada.
Ürdün, ABD ile serbest ticaret anlaşması yaptı
* Son 10 yılda Türkiye’nin Ürdün’e yaptığı ihracat 461 milyon dolardan 861 milyon dolara çıktı. Türkiye’nin ithalatı da 25 milyon dolardan 97.8 milyon dolara yükseldi.
* 2018 yılı itibariyle iki ülke arasındaki ticaret hacmi 959 milyon dolar oldu.
* Ürdün, ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması’na sahip bir ülke. Aynı zamanda Büyük Arap Serbest Ticaret Bölgesi’nin (GAFTA) de üyesi.
* Türk şirketlerinin Ürdün’de 2 milyar dolar düzeyinde yatırımı bulunuyor. Özellikle öncü savunma sanayi şirketi ASELSAN’ın 2014’te burada fabrika açması dönüm noktası oldu.
Amman’da ulaşım 10 yıl Türk şirketine emanet
Ürdün ziyareti kapsamında Gürsel Turizm, Amman Belediyesi’nin şehiriçi ulaşım ihalesini 10 yıllığına kazandı ve projeyi devreye aldı. İTO heyeti, Amman Belediye Başkanı Yusuf Al Shawarbeh’ı makamında ziyaret ederek, Türk şirketlerine verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.
İTO heyeti, Amman programını, iş ve siyaset dünyasının önemli temsilcileriyle organize edilen çalışma yemeği ile tamamladı. Başkan Avdagiç, “Bu bölgede ekonomik alanda daha güçlü olmak için yapabileceklerimizi görüştük. Ürdün iş ve siyaset dünyasının Türkiye’den beklentileri çok yüksek” dedi.