Pazar, 24 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası, üyelerinin insan kaynağı ihtiyacının karşılanması, girişimcilerin ticarete başlaması, işletmelerin ihracat, dijitalleşme ve inovasyon konusunda gelişmesi için art arda eğitim projeleri gerçekleştiriyor. Bunların bir kısmı kurs ve sertifika programları şeklinde olurken; bir kısmı da ‘odaklı’ eğitim merkezi kurma, okullara hamilik yapma ve mevzuat çalışmalarına destek olma şeklinde gerçekleşiyor.
Halen resmi protokol kapsamında İstanbul’daki 54 meslek lisesi ile hamilik çalışması yürütülüyor. Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü ile okullara makina ekipman desteği veriliyor, öğrencilerin sektörle buluşması sağlanıyor. Bu çalışmalara 2023’te yenileri eklenecek.
STANDART BELİRLEME
İTO, kalifiye ara eleman ihtiyacının giderilmesi kapsamında; Ulusal Meslek Standartlarının ve Mesleki Yeterliliklerin oluşturulması ile ilgili çalışmalar yapıyor. Oda bu şekilde mesleki eğitime yön verecek politikaların oluşturulmasına da katkıda buluyor.
İTO, başta İstanbul Ticaret Üniversitesi olmak üzere tüm üniversiteler ve meslek liseleri ile işbirliği imkânlarının geliştirilmesine ve İŞKUR, MEB ile koordineli bir biçimde çalışılarak kalifiye eleman ihtiyacının belirlenmesine ve giderilmesine yönelik çalışmalarda da elini taşın altına koyuyor.
SOFTITO YAZILIM-BİLİŞİM AKADEMİSİ PROJESİ
İTO’nun 700 binden fazla üyesinin ihtiyaç analizi yapılarak, işletmelerin, yazılım alanında çalışacak kişilere ihtiyaç duyduğu sonucuna varıldı. Buna çözüm için SoftITO Yazılım-Bilişim Akademisi Projesi hayata geçirildi. Bu kapsamda Türkiye’nin yazılım ihracatı stratejisine de destek olacak proje dahilinde frontend developer, backend developer, veri analitiği, embedded systems, mobile app, game developer ve bilişim güvenliği mimarı başlıklarında ücretsiz eğitimler verilecek. Proje kapsamında akredite yetkinlik sertifikası alanlar, oluşturulacak kariyer havuzuyla iş dünyasına kazandırılacak.
SEKTÖR ODAKLI YOĞUN PROGRAMLAR
İTO desteğiyle İstanbul Ticaret Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ve ilgili uzmanlar tarafından uygulanan eğitimlerin ihtiyaç ve talep doğrultusunda sürdürülmesi planlanıyor. Birçoğu geçen yıl başarıyla uygulanan ve 2023’te devam etmesi öngörülen programlardan bazıları şunlar:
* İkinci el otomotiv satış danışmanı eğitimi
* Boyasız göçük düzeltme eğitimi
* Pırlanta ve renkli mücevher taşları eğitimi
* Yurt dışından gelen yatırımcılara gayrimenkul satış danışmanlığı eğitimi
CNC VE ELEKTRİKLİ ARAÇ BAKIM EĞİTİMİ
İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi ortaklığında ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iştirakiyle İstanbul Ticaret Odası Yetkinlik Merkezi Projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında CNC Torna/Freze Operatör Eğitimleri ve Elektrikli Araç Bakım Eğitimleri, 2023 yılında da yeni etaplar halinde devam edecek.
BM İLE KALİFİYE ELEMAN KURSU
BM Dünya Gıda Programı (WFP) Türkiye Direktörlüğü İş Birliğinde Matbaacılık Eğitim Programı, pilot sektör olarak belirlendi. Bu kapsamda, matbaacılık sektöründe girişten ustaya kadar kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması amacıyla İTO ve İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğinde bir eğitim programı hazırlandı. İlki 2022’de uygulanan programın, farklı sektörlere yönelik olarak genişletilmesi planlanıyor.
İSTANBUL İÇİN KONGRE TURİZMİ ATAĞI
İstanbul, gerek iç dinamikleri gerekse küresel gelişmelerin etkisiyle turizm destinasyonlarında yeniden parlamaya başladı. Galataport’un cruise gemilerini ağırlaması, şehrin merkezine özlenen görüntüyü kazandırırken; gastronomi, alışveriş ve kongre turizmindeki çıkış dikkat çekiyor.
İTO’nun, Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV) ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) vasıtasıyla yürüttüğü tanıtımlar ve etkinliklerle İstanbul, kongre ve toplantı turizminde de ilk 12’ye girdi. İTO’nun 2023 hedefi ise İstanbul’un kongre ve toplantı turizminde ilk 10 şehir arasında yer alması.
Diğer yandan, özellikle alışveriş turizmiyle vücut bulan yeni ivme, alışverişle ihracat hacmini de artırıyor. Bu durum butik sergileri ve fuarları daha önemli hale getiriyor. İTO, bu tür tanıtım ihtiyaçlarında da profesyonel hizmetleriyle sektörlerin yanında yer alacak. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nin yönetimine geçen İstanbul Fuar Merkezi (İFM) salonları bu konuda uygun ortamı sağlıyor. İTO, 2023’te İFM’ye yeni salonlar eklemek için gerekli adımları atacak.
DIŞ FUARLARDA İTO YANINIZDA
Dünya fuarlar literatüründe isim sahibi olmuş fuarların Türkiye milli iştiraki, İTO tarafından yürütülmeye devam edilecek. Her yıl onlarca fuarın milli katılım organizasyonunu yapan İTO, 2023’te de üyelerinin başvuru adresi olacak. Bu organizasyonlara reel sektörün fiili ya da çevrimiçi katılımı temin edilecek. 2023’teki fuarların sanal olarak gerçekleştirilmesi halinde ilgili online fuarlara katılım da İTO tarafından düzenlenecek.
DİJİTO İLE DAHA HIZLI HİZMET
İTO’nun dijital dönüşüm projeleri kapsamında DijİTO Projesi tüm safhaları ile tamamlanıp faaliyete geçirilecek. Bu sayede üyelerin, Oda hizmetlerine erişimi daha da kolaylaşacak.
KENTSEL DÖNÜŞÜM İTO’NUN DA GÜNDEMİNDE
Hem güvenli hem akıllı kentlerin oluşturulması için kentsel dönüşüm çalışmalarına ihtiyaç duyuluyor. Bu konuda en acil olanlardan biri de riskli durumdaki iş merkezlerinin, hanların ve fabrikaların dönüşümü. İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in sık sık dile getirdiği bu konu, insanların yanı sıra üretimin ve istihdamın darbe almaması için de önem arzediyor. Oda’nın bu konuda gerçekleştirdiği temaslar 2023 yılında artırılacak.
27 Aralık 2022 Salı
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi