Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Türkiye’nin, 1985’te İran ve Pakistan ile birlikte kurduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT), yeni konjonktürde daha önemli hale geldi. Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın da dahil olduğu teşkilatın temel hedefi; üye ülkeler arasında ticareti artırmak ve ulaşım ağını geliştirmek. Bu amaçla 2003 yılında imzalanan EİT Ticaret Anlaşması (ECOTA) ve başlatılan altyapı çalışmaları, Çin’den Avrupa’ya kadar büyük bir potansiyeli harekete geçirecek.
2025 VİZYONU
Nitekim, bu ayın başında Pakistan’ın başkenti İslamabad’da düzenlenen 13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi, liderlerin katılımıyla birlik amaçlarının güçlü bir şekilde sahiplenildiğini ortaya koydu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı zirvede, liderler ‘2025 Vizyonu’nu kabul etti. Ayrıca bölgede çok yönlü enerji ve ulaşım koridorunun artırılması konusunda ortak irade gösterilmesine karar verildi. 2025 Vizyonu ile bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi için yol haritası olacak bir taslak çıkartıldı.
ÜYE ÜLKELERE ÇAĞRI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmada, 400 milyon nüfuslu EİT bölgesinin 2015’te dünya nüfusu içindeki payının yüzde 6.2 olmasına rağmen dünya ticaretindeki payının sadece yüzde 2 olduğuna işaret etti. Erdoğan, “Avrasya’nın dünya siyasi, ticari ve ekonomik sahnesinde ağırlığının artmaya başladığı bir süreçten geçiyoruz. Öncelikle bölge içi ticareti artıracak adımları atmamız şart. Bu sebeple EİT Ticaret Anlaşması’nın hayata geçirilmesi çok önemli. Üye ülkeleri, bu projenin faal hale getirilmesi için gerekli şartları yerine getirmeye davet ediyorum” dedi.
YÜKSELEN EKONOMİLER
Zirvede ev sahibi Pakistan Başbakanı Nafaz Şerif ise, “2025 Vizyonu ile pragmatik ve gerçekçi hedefler belirledik. Bu belge, hedeflerimizin nasıl uygulanacağına dair bir çerçeve çiziyor” dedi.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de teşkilatın program ve faaliyetlerinde hızlı ilerleme kaydedilmesi için üye ülke liderleri arasındaki anlayışın artırılması gerektiğini ifade etti. Asya’nın 21. yüzyılın yükselen ekonomilerine ev sahipliği yaptığına dikkati çeken İran Cumhurbaşkanı, “Ticari yoğunluk, Batı’dan Doğu’ya doğru kayıyor. EİT ülkeleri otobanlarla birleştirilmeli. Bu, Asya’da refah ve kalkınmayı artıracaktır” dedi.
YENİDEN İPEK YOLU
Pakistan Başbakanı Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz, teşkilatın gelişmesi için artık uygun ortamın bulunduğunu söyledi. Çin’in başlattığı ‘Bir Kuşak Bir Yol’ (One Belt One Road-OBOR) projesinin, EİT ülkelerini kapsadığını hatırlatan Aziz, şöyle konuştu: “Bölge ülkeleri için gerekli olan altyapı yatırımları hızlanacak. Önümüzdeki dönemde ulaşım koridorlarının geliştiğini ve gümrük geçişlerinin kolaylaştığını göreceğiz.
EİT Ticaret Anlaşması’nı (ECOTA) tüm üyelerin imzalamasıyla bölge ülkeleri arasında ticaret hacminde ciddi artış olacak.”
EİT GENEL SEKRETERİ SON GELİŞMELERİ ANLATTI: ENGELLER KALKACAK
EİT Genel Sekreteri Büyükelçi Halil İbrahim Akça, İslamabad’da yapılan zirveyi ve teşkilatın çalışmalarını İstanbul Ticaret için değerlendirdi. Büyükelçi Akça, “EİT, ticaret alanında işbirliğine öncelik veriyor. Ancak, üye ülkeler arasındaki ticaret hacmi maalesef potansiyelin altında” dedi.
Akça, teşkilatın, ticareti artırmak için yürüttüğü en önemli projelerin başında EİT Ticaret Anlaşması’nın geldiğini söyledi. Büyükelçi, anlaşmanın fiilen uygulamaya başlaması yönündeki çalışmaların sürdüğünü hatırlattı.
LİSTELER BELİRLENİYOR
EİT Bakanlar Konseyi toplantısında, Konsey’in EİT Ticaret Anlaşması ile ilgili bir karar aldığını belirten Büyükelçi Akça, şunları söyledi: “Konsey, üye ülkelerin görüşlerini aldıktan sonra EİT’in önemli organlarından Daimi Temsilciler Konseyi ile EİT Sekreteryası’nın, EİT Ticaret Anlaşması’nın uygulanabilmesine yönelik çalışmalarını sürdürmesini istedi. İran’dan anlaşmaya dahil ürün listesini iletmesini isteyen Konsey, Tacikistan’a da geri kalan listelerini iletmesini ve anlaşmanın eklerini onaylamasını talep etti. Konsey ayrıca, dahil olmayan beş EİT üyesini de anlaşmaya dahil olmaya çağırdı.”
Büyükelçi Akça, Konsey toplantısı sırasında Pakistan Dışişleri Bakanı Sartaj Aziz’in, ticaret anlaşmasının fiilen yürürlüğe girmesi için bu yıl yapılacak 5. EİT Dış Ticaret Bakanları toplantısına EİT ülkelerini davet ettiğini hatırlattı.
KALİTE ALTYAPISI
Birlik dahilinde yürütülen en önemli projelerden birinin de EİT Ticaret Kapasitesinin Oluşturulması Projesi olduğunu belirten Halil İbrahim Akça, “Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Örgütü (UNIDO) işbirliğiyle yürütülen proje ile EİT üyesi ülkeler arasında ‘kalite altyapısı’ oluşturularak, ticarette tarife dışı engeller kaldırılacak. Bu projenin 3’üncü safhası bu yıl tamamlanacak” dedi.
TEŞKİLATIN BANKASI İSTANBUL’DA
EİT Ticaret ve Kalkınma Bankası (ECO Trade and Development Bank–ETDB), Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın bankası olarak 2005 yılında kuruldu. Kurucu ülkeleri Türkiye, İran ve Pakistan olan bankaya Azerbaycan, Afganistan ve Kırgızistan da üye oldu. Banka, EİT’e üye bütün ülkeleri bünyesine katarak faaliyetlerini tüm bölgeye yaymayı amaçlıyor. Birleşmiş Milletler tarafından tescil edilen ETDB’nin merkezi İstanbul’da bulunuyor.
KOBİ’LERE DESTEK
ETDB, yerel finans kuruluşları aracılığı ile şu finansman imkanlarını sağlıyor:
DOĞRUDAN FİNANSMAN
ETDB, bölgede özellikle ulaştırma, haberleşme, altyapı, enerji, sanayi ve tarım alanlarına önem veriyor. ‘Proje Finansmanı’ adı altında kullandırılan krediler, üye ülkelerdeki kamu ve özel sektör yatırımlarına veriliyor. Vadesi 10 yıla kadar uzayabilen krediler proje tutarının yüzde 50’sine kadar verilebiliyor. Tutar genelde 5-40 milyon dolar arasında oluyor.
KURUMSAL FİNANSMAN
ETDB, şirketlerin ana faaliyetlerini devam ettirebilmeleri, kısa ve orta vadeli işletim giderlerini karşılayabilmeleri, kapasite artırma ve modernizasyon için yatırım yapmaları ve bölgesel ticaret için ‘Kurumsal Finansman’ imkanı da sunuyor. Dış ticaret finansmanında da, EİT ülkelerinden olan ithalat ve tüm ülkelere olan ihracat finanse edilebiliyor.
BAŞVURU ŞARTLARI
ETDB ticari bir banka olmadığı için para transferi, hesap açma, akreditif ve bunun gibi ticari perakende bankacılık işlemleri yapmıyor. Finansman imkanları EİT’e üye 10 ülke ile iş yapan firmalara sağlanıyor. Kurumsal kredilerde işlem alt limiti 1.5 milyon dolar. Bankanın çalışma dili İngilizce. Bankaya sunulacak tüm belgelerin İngilizce olması gerekiyor. Ayrıntılı bilgiye bankanın web sitesinden ulaşmak mümkün: www.etdb.org
27 Mart 2017 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi