tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

Üretimdeki artış ve lojistik hizmetleri hacmindeki genişleme ihtiyacı, depo ve raf sistemleri firmalarını da olumlu etkiliyor.

Özellikle büyük şehirlerde kısıtlı arsalarda daha fazla depolama, daha hızlı servis imkanı sunan teknolojiler sayesinde bu alanda yeni çözümler üretiliyor.

Gıdadan tekstile, ilaçtan elektroniğe kadar birçok sektörün ihtiyacına yönelik çözümler üreten Temesist Depo Raf Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Gül, global ticaret geliştikçe kendi iş alanlarının da geliştiğini söyledi.

1986 yılında kurduğu şirketin artık yurt dışında da depolar oluşturduğunu belirten Gül, Avrupa'da raf standartlarını belirleyen Avrupa Malzeme Elleçleme Federasyonu'nun (Federation of Material Handling-FEM) kriterlerine göre üretim yaptıklarını kaydetti.

Gül, “Metal hammaddeyi rulo sac olarak alıyoruz. Daha sonra Bilecik'teki fabrikamızda FEM standartlarına uygun bir şekilde raf ve depo yapı elemanlarına dönüştürüyoruz” dedi.

PALET RAFLARI

En yaygın depolama sistemi olan palet raflar yapıldığını kaydeden Halil İbrahim Gül, “Her palet birbirinden bağımsız olarak kolayca yerleştirilebilir ve taşınabilir özelliğe sahip. Bu sistemde depoda raf sıraları arasında forklift ile çalışabilme imkanı bulunuyor” diye konuştu.

DIŞ GİYDİRME

Raf sistemlerinin yanı sıra binasız depo da inşa ettiklerine dikkati çeken Gül, şunları söyledi: “Dış giydirme dediğimiz raf sistemleri, depo binası olmaksızın yapılıyor. Raf sistemleri, proje hacmi kadar kat kat yükseldiğinde çatı ve yan duvarlar kuruluyor. Bu şekilde depo ortaya çıkıyor.”

AR-GE'NİN FAYDASI

Sistemli ve 17 metreye kadar kat kat raflar şeklinde depolamanın firmalara büyük avantaj sağladığını belirten Gül, Ar-Ge çalışmaları ve otomasyon sayesinde daha verimli sistemler geliştirildiğinin altını çizdi.

Gül, “Mühendislerimizin Ar-Ge çalışmaları sonucunda pazara yeni ürünler kazandırıyoruz. Bu çalışmalar, üniversitelerle koordineli bir şekilde yürütülüyor. Tasarımcı firma olarak belgelendirilen ürünler akıllı sistemler olarak hayata geçiriliyor. Bu da kaliteyi ve kullanımda etkinliği artırıyor” dedi.

CAMDAN KİMYAYA

Bulgaristan'ta düz cam, Senegal'de ambalajlı gıda, Suudi Arabistan'da ise Sağlık Bakanlığı için ilaç deposu yaptıklarını ifade eden Gül, “Yurt içinde ise kimyadan soğuk havaya kadar çeşitli alanlarda ihtiyaca cevap veriyoruz. Yakın zamanda Konya Şeker için başladığımız proje çok büyük. 7 ayrı depoyu binasız raf sistemi ile yapıyoruz. Bu modern depolar aynı zamanda artan imalat ve gelişen ticaretin de bir göstergesi” dedi.

YATIRIMCININ İHTİYACI

Türkiye'de yatırım yapan birçok yabancı firmanın, fabrikadan sonra depoya ihtiyaç duyduğunu ifade eden Halil İbrahim Gül, “Referanslarımız sayesinde firmamıza ulaşıyorlar. Bu şekilde çok sayıda yabancı firmanın depo ve raf sistemlerini yaptık. Bu konuda tercih ediliyor olmak yerli firma olarak da bir gurur kaynağı” şeklinde konuştu.

MEKİK RAF SİSTEMİ YOLUNU KENDİ BULUYOR

Ar-Ge çalışmalarının sonuçları, kalitede olduğu kadar emek ve hız kazancında da kendini gösteriyor. Mekik raf sistemi geliştirdiklerini belirten Halil İbrahim Gül, forkliftlerin depo koridorlarında gezinmesine gerek kalmadan otomatik taşıyıcı ile ürünleri raflar boyunca yükleyip boşaltabildiğini söyledi.

Gül, tasarımını ve yazılımını yaptığımız mekik cihazı, raflar arasında hareket edip paletlerin altına giriyor ve yükü alıp taşıyabiliyor. Bunu da uzaktan düğmeler vasıtasıyla gerçekleştirebiliyorsunuz. Böylece daha hızlı bir şekilde yüksek yoğunluklu depolama yapma imkanı oluşuyor” dedi.

MODERN ARŞİV

Modern arşiv projeleri de gerçekleştirdiklerini ifade eden Halil İbrahim Gül, “Dosyalar, kutular ve klasörler için ihtiyaç duyulan alanları ve yükseklikleri belirliyoruz. Daha sonra ara profillerle çift taraflı erişime imkan tanıyacak rafları tasarlıyoruz. Katları da tamamlayınca ortaya kullanımı kolay, erişimi hızlı ve temiz bir arşiv deposu ortaya çıkıyor. Bunun gibi projeleri milyonlarca faturayı saklama ihtiyacı olan global ticari firmalara da yapıyoruz” dedi.

03 Ağustos 2015 Pazartesi

Etiketler : Gündem