Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası Yan Sanayi Borsası’nın (YSB) düzenlediği ‘Tedarikçi Günleri’, Türkiye’nin dev firmalarıyla sanayici KOBİ’leri buluşturmaya devam ediyor. 32 yıldır KOBİ’lerin dünya devi firmalara tedarikçi olmasını sağlayan Borsa’nın geçen haftaki konuğu, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. oldu. Firma yetkilileri, tedarikçi olmak isteyen İTO YSB üyesi firmaların temsilcileriyle bir araya geldi.
4.938 BAKIM VE ONARIM
Türk Hava Yolları’nın teknik bölümü olan THY Teknik, seferlerden sonra oluşan kayıpları gidermek için uçak bakımı, komponent bakım, onarım ve modikasyon süreçlerini kapsayan çalışmalar sürdürüyor. Firma; 2021’de 4 bin 507 hafif, 431 ağır olmak üzere toplam 4 bin 938 bakım ve 600 kabin modifikasyonu gerçekleştirdi.
YERLİ TEDARİKÇİ
Bir Boeing 777 yolcu uçağında, yaklaşık 3 milyon parça bulunuyor. Bu sayının C segmenti bir arabanın sahip olduğu parça sayısından ortalama 100 kat daha fazla olması, firmanın birçok yedek parçaya ihtiyacı olduğunun kanıtı. Kendi bünyesinde ürünler üretmeye devam eden firma, yerli tedarikçi portfolyosunu da artırmak istiyor. Bu kapsamda, THY Teknik Ar-Ge ve İnovasyon Başkanı Sedat Karataş, İTO üyesi firmalara teknik ve ticari bilgiler verdi.
SERTİFİKASYON ÖNEMLİ
Havacılık sektörünün teknolojide bir adım geride olması gerektiğini söyleyen Karataş, bunun nedenini ise şöyle açıkladı: “Çünkü, havacılıkta en küçük bir hata büyük sorunları beraberinde getirebilir. Firmaların, havacılık sektörünün butik bir sektör olduğunu bilmesi gerekiyor. Bir anda çok fazla ürün siparişi gelmeyebilir ve bu ürünler için birçok belge istenip, teste tabi tutulabilir. THY Teknik tedarikçisi olmak isteyen firmaların bir vida için bile 100 sayfalık sertifika hazırlaması gerekebilir.”
Karataş, THY Teknik A.Ş.’nin 4 iştirak firması olduğunu hatırlatarak, İTO üyelerinin bu firmalara da tedarikçi olabileceğini belirtti.
TEDARİKÇİLER NELERE DİKKAT ETMELİ
THY Teknik firmasının tedarikçi adaylarından beklentileri şunlar:
* ISO 9001 ve AS 9100 belgelerinin olması.
* Tedarikçilerin her adımının izlenebilir olması.
* Ürünleri üretecek cihazların izlenebilir olması. (CNC, lazer kesim, lazer engraving vb.)
* Ham malzemeler için uyumluluk sertifikasyonu hazırlanması.
* CAD dosyalarının izlenebilir olması.
* Tedarikçi firmanın yılsonu ya da 6 aylık periyodlarla firmanın genel raporunu oluşturması.
21 Mart 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi