Salı, 05 Kasım, 2024
THAAD füze savunma sistemi ABD tarafından İsrail'e konuşlandırıldı. 'THAAD füze savunma sistemi' gündemin en çok merak edilenleri arasına girdi. İşte Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması olarak geçen THAAD'ın özellikleri ve menzili...
ABD'nin Orta Doğu'da gerilimi tırmandıracak bir hamlesi olan THAAD füze savunma sistemi kısa ve orta menzilli balistik füze tehditlerine karşı kullanılan bir sistem olarak dikkat çekiyor. THAAD'ın özellikleri neler? Menzili ne kadar?
THAAD FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELER?
THAAD, bir ülkenin topraklarına yönelen balistik füzeleri, atmosfer içinde veya dışında etkisiz hale getirme yeteneğine sahiptir. Bu sistem, hedefe çarparak (kinetik enerji kullanarak) füzeyi yok eder, bu yüzden patlayıcı başlık taşımaz. Bu durum, hava savunma sistemini son derece hassas ve etkili kılar.
Radar Sistemi: AN/TPY-2 X-band radarı, yaklaşan füzeleri erken tespit ederek komuta merkezine bilgi iletir.
Fırlatıcılar: Her bir fırlatıcıda sekiz adet füze bulunur ve bu füzeler, oldukça yüksek irtifalarda hedefleri vurabilme kapasitesine sahiptir.
Komuta Kontrol Ünitesi: Hedef analizi gerçekleştirir ve füzelerin zamanında ateşlenmesini sağlar.
THAAD, ABD ve müttefik ülkelerin balistik füze tehditlerine karşı savunma sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle Kuzey Kore, İran gibi tehditlere karşı Pasifik, Orta Doğu ve Doğu Avrupa bölgelerinde aktif olarak devreye girmektedir. Ancak, THAAD'ın konuşlandırılması bazı bölgelerde siyasi gerginliklere neden olmuştur.
THAAD FÜZESİ MENZİLİ NE KADAR?
THAAD füzesi, etkili menzili 200 kilometre olmasına rağmen, 150 kilometre irtifa ile çok az sayıda anti-balistik füzenin sahip olduğu bir özelliğe sahiptir. Bu sistem, menzili 3 bin kilometreye kadar ulaşan kısa ve orta menzilli balistik füzelere karşı da etkili bir savunma sunar.
13 Ekim 2024 Pazar
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi