Teşvikte hedefleri doğru tespit edelim

Giriş: 19.04.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası Teknik Hırdavat Meslek Komitesi, ‘Daralan Piyasalarda Uygulanan Teşvik ve Destekler’ konulu sektör toplantısı düzenledi. Toplantının açılış konuşmasını İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu gerçekleştirdi. Destek paketi ve teşvik sisteminde iki önemli husus olduğunu belirten Topçu, “Birinci mesele, mevcut teşvik ve destekler doğru hedefi yakalamak zorunda. Adeta nokta atışı yapılması gerekiyor. Bunun çözümü, kamu ve özel sektör arasında sıkı iletişimdir. İkinci konu; özel sektör, bu destek ve teşviklere vakıf olmalı. Dolayısıyla teşvikler, destekler ne kadar çok olursa olsun, burada asıl önemli olan piyasadaki aktörlerin doğru bilgiye ulaşmasıdır” dedi. Topçu, İTO olarak teşvik ve destekler konusunda da üyelerini azami olarak bilgilendirdiklerini, özel sektör, kamu, akademisyenler ve STK’ları bir araya getirdiklerini söyledi.

SORUNLAR VE ÇÖZÜMLER

İTO Başkan Yardımcısı Topçu, sektördeki bazı meseleleri ve çözüm önerilerini şöyle özetledi:

  • Hammadde ithalatındaki yüksek vergiler ihracatta sıkıntılara neden oluyor. Buna karşılık hammadde teşvikleri yeterli düzeyde değil.
  • Sektörde, yerel üretimi teşvik etme konusunda daha fazla adım gerekiyor.
  • İleri teknoloji ve Ar-Ge yatırımları bir diğer önemli konu. Burada da nokta atışı destekler, proje bazlı teşvikler büyük rol oynuyor.
  • Dövizdeki dalgalanma tüm sektörleri olduğu gibi sektörümüzü de olumsuz etkiliyor.
  • Dövize bağlı dalgalanmaların da temel çaresi üretim, istihdam kapısı açmak ve bilhassa da sanayi.
  • Piyasanın arz-talep dengesine bakarsınız, hür teşebbüsle birlikte yatırım yapılır, üretim yapılır. Ancak bu iş, sadece piyasanın kendi dinamiklerine bırakılamaz. Kamunun düzenleyici, denetleyici mekanizmaları kadar piyasayı destekleyecek tedbirler de önemli rol oynar.

TEKNİK HIRDAVATTA İHRACAT 4 MİLYAR DOLARI AŞTI

İTO Teknik Hırdavat Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Çetin Tecdelioğlu, sektörün büyüklüğü hakkında şu bilgileri verdi:

  • Türkiye’de 12 bin 500 firma, 700 bin çalışan var.
  • 2018’de 4.08 milyar dolarlık ihracat yapıldı.
  • İhracatta kilogram fiyat ortalaması 3.62 dolar. Yani katma değeri yüksek ihracat yapılıyor.
  • 2023’te ihracatı 10 milyar dolara ve kilogram fiyatını 5 dolara çıkarmak için çalışılıyor.

KOSGEB DESTEKLERİ

Toplantıda, KOSGEB Proje Yönetimi Dairesi Başkanı Ertuğrul Çetinkaya, Türkiye ekonomisinde istihdamın yüzde 74.2’sini, ihracatın yüzde 56.2’sini KOBİ’lerin gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, KOSGEB destekleri hakkında bilgi verdi. Çetinkaya, KOSGEB’in, ‘Katma değerli ve orta-yüksek-yüksek teknolojili ürünler, yatırım, üretim, Ar-Ge, inovasyon-endüstriyel uygulama, ticarileşme, ürün geliştirme-tasarım, girişimcilik, makina-ekipman-yazılım, istihdam, tanıtım-pazarlama ve lojistik, eğitim ve danışmanlık, halka arz-finansman, belgelendirme, test-analiz, sınai mülkiyet’ alanlarında destek verdiğini söyledi. Stratejik Ürün Destek Programı ve KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı hakkında da ayrıntılı bilgi paylaşan Çetinkaya, bu programlarda 5 milyon TL’ye kadar destek sunulduğunu kaydetti.

BASİTLEŞTİRME ‘ÇANTACILARI’ ARADAN ÇIKARIR

İstinye Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt sunumunda, KOBİ’lere teşvikleri doğru bir şekilde kullanma tavsiyesinde bulunurken, kamuya da teşvikleri basitleştirmesini önerdi. Teşvikler konusunda bilgi eksikliğine de dikkat çeken Resul Kurt, SGK’nın 5 puanlık indirim teşvikinden bile yararlanamayan işletmeler olduğunu kaydetti. Kurt, teşvik sistemindeki basitleştirmenin ‘çantacılar’ diye tabir edilen iş takipçilerini devreden çıkaracağını da söyledi. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri yetkilisi Tuğba Bozkurt Özgündüz de Ticaret Bakanlığı’nın yurtdışı fuar destekleri hakkında sunum yaptı.