İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran, iş dünyası için alınan kararlara yenilerinin eklendiğini belirterek, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) ekonominin çarklarını hızlandıracak yeni bir kredi imkanı için seferber olduğunu söyledi. İş dünyasına 5 milyar lirası geri dönüşlerden olmak üzere 55 milyar liralık kredi sağlanacağını belirten Oran, “Bu adımlar iş adamlarının önünü açacak” dedi.
Öztürk Oran, İTO’nun şubat ayı olağan Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmasına, Zeytin Dalı Harekatı’na değinerek başladı.
BEKA MÜCADELESİ
Harekatın, Suriye’nin toprak bütünlüğüne değil, Suriye’de yuvalanan şer odaklarına karşı yapıldığını vurgulayan Oran, Türkiye’nin bir beka mücadelesi verdiğini söyledi. Oran şöyle devam etti: “Millet olarak, devlet olarak, ülke olarak topyekûn bir şekilde beka ve milli egemenlik mücadelesi veriyoruz. Bu harekat bölgedeki masum insanları sindirmeye çalışanlara atılan tokattır. Milli birliğimizi ve bütünlüğümüzü hedef alanların, terörün ve onların uzantılarının kökünün kazınmasıdır. Dolayısıyla şu anda Türkiye Cumhuriyeti, güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu meşru bir operasyonu icra ediyor.”
DOĞRU YOLDAYIZ
Türkiye’nin iş dünyasının kabiliyetiyle sanayileşerek zenginleşmeyi başarmış ender ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Oran, “Bu devlet, kuruluşunda kendisine çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmayı hedef koymuştur. Bugünkü duruma baktığımızda orta gelir tuzağını aşıp yüksek gelirli ülkeler ligine çıkmayı tartışıyorsak demek ki Türkiye doğru yoldadır. Ekonomik gelişimimizin önemli bir kısmı son 16 yılda yaşanmıştır” dedi.
Oran, ocak ayı ihracat rakamının 12 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek, bu rakamın ihracat tarihinin en yüksek aylık rakamlarından biri olduğunu söyledi. Oran, geçmiş yıllarda Türkiye’nin yıllık ihracatının çok düşük olduğunu hatırlattı.
TL’YE GÜVEN SÜRÜYOR
“Ordumuz, sınırlarımız dışında operasyonda. Fakat TL varlıklara olan ilgi her geçen gün artıyor” diyen Öztürk Oran, şöyle devam etti: “Geçmiş yıllarda bu ülkede bir kitabın masaya fırlatılmasıyla devalüasyon oluyordu. Bugünse çevremizde yaşanan onca badireye rağmen hisse senetleri ve devlet bonolarındaki satış son 5 yılın zirvesinde. Bir yılda 12 milyar dolar giriş oldu. Ülkemize ilişkin büyüme tahminleri yüzde 5-7 bandında dolaşıyor.
Tüm bu olumlu veriler iç piyasaya da yansımış durumda. 2018’e moralli ve hızlı başladık.”
2018 İSTİHDAM HEDEFİ
Oran, TBMM’deki Torba Kanun tasarısı ile iş dünyasına birçok alanda kolaylıklar getirileceğini hatırlattı.
Bu doğrultuda geçen yıl İstanbul’un 461 bin kişiyle istihdam seferberliğinin şampiyonu olduğunu anımsatan Oran, “Bu yıl ise Cumhurbaşkanımızın da işaret ettiği şekilde İstanbul olarak 2018 hedefimiz 1 milyon yeni istihdam sağlamak” dedi.
KGF’DEN YENİ İMKAN
Kredi Garanti Fonu (KGF) da iş dünyasının çarklarını hızlandıracak yeni kredi imkanları için seferber olduğunu söyleyen Oran, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“5 milyar lirası geri dönüşlerden olmak üzere 55 milyar liralık kredi sağlanacak. Yüzde 70’i yatırıma ve ihracata, yüzde 30’u ise diğer alanlara yönlendirilecek. İşte tüm bu adımlar, iş adamlarının önünü açacak adımlar. Yani teşvikler hükümetten, çalışmak bizden.”
ŞİRKET KURMA MALİYETİ AZALIYOR
İTO Başkanı Öztürk Oran, bu yılın ilk ayında açılan firma sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42 artışla 5 bin 635 olarak gerçekleştiğini belirterek, açılan yabancı firma sayısının da yüzde 92 artışla 544 olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin önemli reformların hayata geçirildiği bir atılım döneminde olduğunu vurgulayan Oran, şirket kurma maliyetinin 500 lira azaldığını, notere, SGK’ya, Rekabet Kurumu’na gitme zorunluluğunun ortadan kalkmasıyla birlikte bütün işlemlerin ticaret sicil müdürlüklerinde yapılabileceğini aktardı.
GÖREV DEĞİŞİMİ
İTO Genel Sekreteri Ömer Bal’ın kendi isteğiyle görevinden ayrıldığını belirten Öztürk Oran, Genel Sekreter Yardımcılığını yürüten Nurcan Turan’ın Genel Sekreterliğe vekalet edeceğini belirterek, kendisine başarılar diledi.
KÜTÜPHANE TAŞHAN’A
Oda kütüphanesinin yenilenmesi için bir çalışma başlattıklarını söyleyen Öztürk Oran, bu süreçte kütüphanedeki Nadir Eserler Koleksiyonu’nu da Başkanlık makamında koruma altına aldıklarını belirtti. Oran, “Taşhan bittiği zaman kütüphanemizi oraya taşıyacağız” dedi.
TERÖRE KARŞI YEKVÜCUDUZ
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, Zeytin Dalı Harekatı’nın sadece askeri bir operasyon değil, milletçe yekvücut şekilde teröre karşı dimdik duruş anlamına geldiğini söyledi.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, bölgenin kanlı coğrafyasına bir zeytin dalı uzattığını vurgulayan Avdagiç, şöyle konuştu: “Bu operasyon, mengeneyle sıkıştırılmak istenen Türkiye’nin haklı sesidir. İstanbul Ticaret Odası Meclisi olarak, milli egemenliğimizi ve bütünlüğümüzü korumak noktasında bir an olsun tereddüt etmiyoruz. Sınırımızın içinde ya da dışında, hiçbir kirli emelin ülkemize yönelmesine izin vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Çalışanından işverenine, her yaştan her kesimden milletin tüm evlatları bir ve bütündür. İşte bu birliktelik sayesinde ordumuz; teenniyle, sabırla, adım adım zafere yürüyor.”
10 Şubat tarihinin Oda’nın kuruluş kararnamesini imzalayan 2. Abdülhamid’in vefatının 100. yılı olduğunu hatırlatan Avdagiç, “Adını tarihe yazdıran Ulu Hakan; büyük bir fikir deryası, büyük bir devlet adamıdır. 33 yıllık saltanatı, zor zamanda sapasağlam durmanın timsalidir. Allah-u Teala rahmet etsin. Eserleriyle, fikirleriyle yaşasın” dedi.
İTO SEÇİM HEYECANINA HAZIRLANIYOR
İTO, organ seçimlerini 9 Nisan 2018 Pazartesi günü yapmaya hazırlanıyor. Oda’nın şubat ayı Meclis Toplantısı’nda üyelere bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, Türkiye genelindeki Oda ve Borsalar’da seçim sürecinin yaklaştığını hatırlattı. Başkan Oran, İTO seçimlerinin de 9 Nisan 2018 Pazartesi günü gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü belirterek, “9 Nisan’da seçime gidiyoruz. Buna göre hazırlıklarımızı yapıyoruz. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde yerimizi rezerve ettirdik. Yenikapı’daki alan için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimiz var” bilgisini verdi. Oran, “Seçim sürecimizi İstanbul iş dünyasına yakışır titizlikle, adil ve dürüstçe, tam bir uyum içerisinde gerçekleştireceğiz” dedi. Tüm Oda ve Borsalar’ın, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 84’üncü maddesi gereğince ekim ayında başlayıp kasımda tamamlanması gereken organ seçimleri, Bakanlar Kurulu kararıyla 2018’in Nisan ayına ertelenmişti.
MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜDE
İZİNLİ ANTREPOLAR BİLGE’YE İŞLENMELİ
Sait Kılıç / Kargo, Posta ve Depolama Meslek Komitesi: Afrin Harekatı’nda şehit olan tüm kardeşlerimize Cenab-ı Allah rahmet eylesin. Ülkenin birlik ve beraberliğini bozmak isteyenlere Allah fırsat vermesin. Değerli Başkanıma görevinde başarılar diliyorum. İthal eşyalar gümrük müdürlüğüne bağlı antrepolarda depolanır. Ancak izni olmayan bazı antrepolar, yasalara aykırı olarak yanıcı ve parlayıcı eşyaları depolayabiliyor. Eşyaların tümü sigortalı olsa da bu durumda sigorta kapsamından çıkıyor. Komitemize sektörden ciddi şikâyetler geliyor. Çözüm için yönetimimiz Oda gazetemiz aracılığı ile üyelerimizi aydınlatmalı. BİLGE sistemine tanımlandıkları takdirde izinsiz antrepolara eşya girişi engellenir. Sigortacılık Komitesi’nden Levent Korkut’a ve diğer arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Arabuluculuk müessesesinde, İTO etkin görev üstlenmeli. İstanbul trafiğinde en büyük sorunlardan biri olan çakar sistemlerin kullanımı yasalarla düzenlenmeli.
KIDEM TAZMİNATI FONU KURULSUN
Mehmet Musa Evin / Deri, Kürk ve Saraciye Meslek Komitesi: Artı iki istihdam seferberliği çok güzel ama işçiler bir süre sonra bize düşman oluyor. Sektörde mahkemelik olmayan firma neredeyse yok. İşsizlik fonu gibi kıdem ve ihbar tazminatı fonu da oluşsun ki, işçi de işveren de rahatlasın. Devletin özel faturayı bazen ihracat sayıp bazen saymaması da ihracatta yaşadığımız bir sorun. Arabulucu işçi ve işvereni bir araya getiriyor ve nasıl anlaşırsanız anlaşın diyor. Biz ne dersek diyelim hakimler bildiklerini okuyor. Dini ve resmi bayramlarda çalıştım, mesaimi alamadım diye başlayan dosyalar araştırılsa doğrular ortaya çıkacak. İTO, bu konu ile ilgili çalışma yapmalı.
ÜRETEREK DIŞ TİCARET AÇIĞINI SONLANDIRIRIZ
Ender Yazıcıoğlu / Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Meslek Komitesi: Başkanımız Öztürk Oran’ı çalışmaları için tebrik ediyorum. Yürümemiz gereken yol budur.
Üreterek dış ticaret açığına son vermeliyiz. Sektörümüzde uzun soluklu, planlı, programlı, eğitim ve araştırma ile 2017’de ihracat 769 milyon dolara çıkarken, ithalat da 615 milyon dolara geriledi. Yüksek teknolojili üretime, sektörel teşviklere önem vermek zorundayız.
Teknik ve mesleki eğitim sadece devletimizin çözeceği bir konu değil. Bunun en iyi örneği İskandinav ülkelerinde. Mühendislik, bilişim, yazılım dahil uygulama mühendisliğine geçmeliyiz. Ar-Ge ve innovasyonda lisans ve doktora programları açmalıyız. Yönlendirme, çözüm üretme ofislerimiz olmalı. İTO trafikten imara kadar İstanbul’un peşinde olmalı. Seçimlerde İTO Yönetim Kurulu Başkanlığı’na aday adayıyım.
ÇİÇEKÇİLİK GÖÇÜ ENGELLİYOR
Kadir Gümüş / Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi: Başkanımıza başarılar diliyorum. Çiçekçiler olarak 14 Şubat’ı sabırsızlıkla bekliyoruz. Hollanda gibi küçük bir ülkede dahi 300 kadar bahçe market var. Sevgimizi ifade etmek için çiçeklerden yardım isteriz. Stresten kurtulmak, çevremizi güzelleştirmek için çiçekli çiçeksiz bitkiler bulundururuz. Duygularımızı ifade edebilmek için bitkilerden yardım isteriz. Tüm bunları çiçeğin bir lüks olmadığını anlatabilmek için söylüyorum.
Çiçek yetiştiren köylüden satan esnafa kadar bu zincirden geçimini sağlayan binlerce insan var. Çiçekçilik, göçü engelleyen en önemli sektörlerden. Sektöre hizmet edenler çok ciddi emek harcıyorlar. Bunu unutmamalıyız. Çiçeğinizi semtinizden, mahallenizden alın. Diğer yollardan aldığınız çiçekler daha pahalı çünkü. Ülkemiz üzerine oynanan hain planları bozacağız inşallah. Birlik ve beraberlik içinde olmalıyız.
14 ŞUBAT ALIŞVERİŞİ
Mehmet Salih Şadoğlu / Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi: Sevgililer Günü yanlış değerlendirilmesin. Çeşitli rivayetler vardır. Hangisi doğru bilinmez. Gerçek kullanımı ise anneler, babalar, kadınlar günü gibi bir ‘shopping fest’ faaliyetidir. Dinsel bir özelliği yoktur.
DAVAMIZ İTHAL ETMEK DEĞİL, ÜRETMEK
Adil Nalbant / Makina ve Ekipmanları Meslek Komitesi: SAHA İstanbul (Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği) olarak 2015 yılında İTO’nun da desteği ile İstanbul’un çevresindeki sanayi yeteneklerini Türkiye sanayisine kazandırmak için yola çıktık. Savaş halindeyiz. Savaş sadece cephede olmuyor. Hainler her yerden saldırıyor. Savunma sanayiniz yerli değilse maalesef bunu üretenlere muhtaç oluyorsunuz. Savunma sanayi için insan kaynağınızın olması gerekiyor. Beyin göçünü tersine çevirmeliyiz. Yatırım ortamını özendirici hale getirmeliyiz. Savunmamız milli olmak zorunda. Afrin’de başarılı oluyorsak bu yüzde 70 yerli silah sayesinde. İleri teknoloji geliştirmek zorundayız. Her kademede milli bir ruha ve güçlü bir orduya sahip olmalıyız. Üretilebileceğimiz hiçbir şeyi dışarıdan almama davasına sahip çıkmalıyız. Güçlü Türkiye, güçlü İstanbul, güçlü İstanbul, güçlü İTO demek.
90 ÇEŞİT DOĞAL TAŞIN 70’İ TÜRKİYE’DE
Nedim Yusuf Baş / Mermercilik ve Madencilik Meslek Komitesi: Ülkemizin emperyalist güçlerin iradesinde olmaması batı dünyasını rahatsız ediyor.
15 Temmuz darbe girişimi, FETÖ elebaşısının hâlâ ABD’de beslenmesi, Zarrab tezgâhı, PYD ve PKK’ya gönderilen teknolojik silahlarla terör örgütlerinin beslenmesi bugünkü gerçeği ortaya koydu. ABD ve batının hesap edemediği gerçek, Türkiye’nin eski Türkiye olmadığı. Türkiye’nin egemenliğini tanımayan kim olursa olsun gereken cevabı alacaktır. Maden ve taş rezervinde Türkiye çok zengin. Dünyadaki 90 çeşitten 70’i topraklarımızda çıkıyor. Doğal taş rezervlerimiz dünya toplamının yüzde 35’i. Sektörümüzün hedefi, tüm pazarlara girebilmek olmalı. Güçlü olmadığımız pazarlarda da etkin olmalıyız. Doğal taş kalite ve standartlarımızı yükseltmeliyiz.
HURDA ARAÇLAR DENETLENMELİ
Salih Sami Atılgan / Motorlu Araçlar Tamir, Bakım ve İmalatı Meslek Komitesi: 16 yaşındaki araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya ayrılarak trafikten çekilmesi konusunda bir düzenleme var. Araç yaşının 16 değil, 20 ve altındakileri kapsaması daha faydalı olacaktır. Hurda indirimi söz konusu olan araçlar trafikten çekildikten sonra sanayide tekrar kullanılmış parça olarak değerlendirilmemeli.
Hurda araçlar yetkilendirilmiş geri dönüşüm tesislerine yönlendirilmeli ve buralarda geri dönüşüm denetlenmeli. Odamız bu konuya hassasiyet göstermeli. Bu araçların eski parçalarının, sahadaki araçlardaki yeni parçaların yerine kullanılması bu alanda faaliyette bulunan binlerce sektör çalışanını güç durumda bırakır. İTO’nun 52 ve 54 No’lu komitelerindeki ağırlıklı otomotiv yedek parça servis gruplarının bulunduğu küçük işletmelerin bu uygulamalardan mağdur edilmemesi için dile getirdiğimiz hususlar dikkate alınmalı.
MARKADA İLKLERDE PATENTTE GERİDEYİZ
Kemal Yamankaradeniz / İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi: Türkiye 2017 yılı marka başvurusunda 107 bin ile dünyanın önde gelen ülkeleri arasında. Ancak patentte aynı başarıyı göremiyoruz. Teknolojik gelişmeler patent sayılarına çok yavaş yansıyor. Ülkemizde teknolojik yenilikler yapılıyor ama bu yavaş yansımanın iki nedeni olabilir. Yenilikleri çok önemsememek birinci neden olabilir. Teşvikler olmasına rağmen bunları önemsemiyoruz. Bu nedenle patent başvurularını yeterli sayılara ulaştıramıyoruz. 2023 hedeflerinde 50 bin patent başvurusu var.
Üniversiteler ve teknik liselerimizde iyi fırsatlarımız var, bunların değerlendirilmesi lazım. Öğrencilerimiz patent bilgileri ile donatılmalı. Teknik liselerde ve üniversitelerde patent dersleri zorunlu olmalı. Teknolojik gelişmelerle ilgili Ar-Ge tasarım merkezlerinin kurulması kanunlaştı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan ruhsat müracaatı almış olan 900 üstünde Ar-Ge ve tasarım merkezi mevcut. Oysa 200 bin sanayi işletmemiz var. Sektörel kısıtlama yok, devlet inanılmaz destekler veriyor.
2023 hedefimiz dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olmaksa patent sayısını artırmak zorundayız.
SEÇİMLERİMİZİ İKİ GÜNE YAYABİLİRİZ
Ferhan Ademhan / Toptan ve Dış Ticaret Meslek Komitesi: Yeni Başkanımıza görevinde başarılar diliyorum. Oda seçimlerimizi hafta sonu ve iki ayrı günde yapabilirsek daha fazla sayıda üyenin katılımını sağlamış oluruz. Anadolu ve Avrupa yakasında ayrı ayrı seçim yapabiliriz.