tatil-sepeti

Sanayİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dünyanın en prestijli üniversitelerinden, Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan global şirketlerden ve uluslararası araştırma enstitülerinden 127 bilim insanının, çalışmalarını Türkiye’ye taşıdığını söyledi.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen ‘Ufuk Avrupa Programı Açılış Etkinliği’ne video konferans ile katılan Bakan Varank, Avrupa Birliği çerçeve programları dahil olmak üzere tüm işbirliği fırsatlarını yakından takip ettiklerini hatırlattı.

ULUSAL LİDER ARAŞTIRMACILAR

Türkiye’nin bilim ve teknoloji yeteneğini ulusal ve dış politikadaki öncelikler doğrultusunda geliştirmek için ‘bilim diplomasisi’ne devam ettiklerini belirten Varank, “Bu doğrultuda dünyanın en yaygın sivil Ar-Ge ve yenilik programı olan ‘Ufuk Avrupa’ya dahil olduk” dedi.

PRESTİJLİ ÜNİVERSİTELERDEN

Bu çalışmalar neticesinde, dünyanın en prestijli üniversitelerinden, Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan global şirketlerden ve uluslararası araştırma enstitülerinden 127 bilim insanının, çalışmalarını Türkiye’ye taşımayı başardığını söyleyen Varank, şöyle devam etti: “Bununla da yetinmedik. Halihazırda Türkiye’de çalışmalarını sürdüren başarılı araştırmacılar için de ‘Ulusal Lider Araştırmacılar Programı’nı başlattık. Her iki alanda da 2021 yılında yeni bir çağrıya çıkmıştık. ‘Uluslararası Lider ve Genç Araştırmacılar Programları’ kapsamında daha anlaşılır ya da popüler bir ifadeyle TÜBİTAK’ın tersine beyin göçü programları ile 47’si Türk, 63 yeni araştırmacı daha Türkiye’ye geliyor.”

“9 ülkeden (ABD, Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, İsveç, Japonya ve Rusya) 27 kıdemli araştırmacı, ülkemizdeki 20 farklı üniversite ve araştırma merkezine katılacak” diyen Varank, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu araştırmacılar Harvard, Huazhong, John Hopkins, Ohio, Osaka, Purdue, Achen, Tokyo ve Tubingen gibi saygın ve prestijli üniversitelerden geliyor. Sağlık bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, teknik bilimler ve temel bilimler alanlarında çalışmalarını Türkiye’de sürdürecekler. Yine 2021 yılı çağrısı ile 12 ülkeden 36 uluslararası genç araştırmacı, ülkemizdeki 21 farklı üniversite ve araştırma merkezine katılacak. Bu genç araştırmacılar da Duke, Harvard, Humbold, MIT, Seul, Stanford, Münih, Tokyo üniversiteleri gibi başarılı 31 üniversite ve araştırma merkezinden ülkemize geliyor.”

İLK KEZ, ÖDENEN KATKIDAN FAZLASINI GERİ KAZANDIK

Türkiye dahil olduğu AB programlarında, 2004 yılından bu yana ilk kez, ödediği ulusal katkı payından daha fazlasını projelerle geri kazandı. Horizon 2020 kapsamında, 1349 Türk yürütücünün dahil olduğu 948 farklı proje, AB’den yaklaşık 300 milyon Euro fon aldı. Bunun yanı sıra Avrupa’dan çok sayıda kuruluşun dahil olduğu büyük konsorsiyumlu projeleri, 29 Türk koordinatör yürütüyor.
Ayrıca Avrupa’nın en prestijli araştırma desteği olarak kabul edilen Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) fonundan faydalanan Türk araştırmacıların oranı da son dönemde ciddi şekilde arttı. Şimdiye kadar 30 araştırmacı ERC tarafından desteklendi.

28 Mart 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem