tatil-sepeti
tatil-sepeti

Tersane İstanbul sanata açıldı

Giriş: 11.10.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: DİLŞAH KEFLİOĞLU

Tarih boyunca sayısız mitolojik hikaye ve efsane ile anılan Haliç, hem İstanbul hem de dünyanın önemli kültür alanlarından biri. Osmanlı döneminde fabrikaların ve tersanelerin ev sahibi olan Haliç, etap etap açılması planlanan Tersane İstanbul ile kültür ve sanat hayatına muhteşem dönüş yapıyor. Bu sürecin ilk etkinliği de 16. Contemporary Istanbul oldu. Proje yönetimi Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından gerçekleştirilen ve World Architecture Festival Awards 2019’un ‘Gelecek Projeleri’ kategorisinde yer alan Tersane İstanbul, fuarda 9 bin 500 metrekare kapalı ve 10 bin metrekare açık alanda 57 galeri ve kurumu, sanatçıları, koleksiyonerleri, uluslararası basını ve sanatseverleri ağırladı. Böylelikle bu yıl 5-6 Ekim’de ön izleme, 7-10 Ekim’de ise genel ziyaretçiye açılan 16. Contemporary Istanbul, Tersane İstanbul’un da ilk etkinliği oldu.

YENİ BİR MEKAN

İstanbul’u sanatın merkezi haline getiren Contemporary Istanbul, bu yıl ikinci kez sanatseverlerle buluştu. Pandemi nedeniyle sadece yerli galerilerin katılabildiği 15’inci edisyon haziranda gerçekleştirilmişti. Fuar, 16’ncı edisyonunda 15 yıllık mekanı Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’ni terk ederek, Haliç’teki Tersane İstanbul’a taşındı.

15 yıldır Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nin sergi salonlarında düzenlenen fuar, Tersane İstanbul’un yüksek tavanlı tarihi dokusunda pandemiye uygun bir atmosferde farklı bir deneyim yaşattı. Böylelikle katılımcı kuruluşlar, sanatçılar ve sergilenen eserler kadar böyle bir sanat etkinliğine sahne olan mekan da ziyaretçilerin ilgisini çekti. Özellikle deniz kıyısındaki açık alana kurulan büyük boyutlu heykeller,‘Tarihi Yarımada’manzarasıyla bütünleşerek ziyaretçilerine daha da etkileyici bir ortam sundu.

TANITIM AMAÇLI

Contemporary Istanbul (CI) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, Tersane İstanbul’u 3 yıl önce gördüğünde çok heyecanlandığını ifade ederek, burada çok güzel etkinliklerin yapılabileceğine o zaman karar verdiğini söyledi. Özellikle yabancı katılımcı galerilerin Tersane İstanbul’a nasıl galeri açabileceklerini sorduğuna değinen Güreli, “Contemporary Istanbul dediğimiz aslında İstanbul ve Türkiye’ye katılan bir değerdir. İnsanların buraya geldiklerinde heyecan duymalarının sebebi, aslında İstanbul’un böyle bir olanağa kavuşmasındandır” dedi. Güreli, Turizm Geliştirme Ajansı’yla birlikte bu yıl tanıtım amaçlı basın operasyonu yürüttüklerine dikkati çekerek, “Yurt dışından 24 basın mensubu geldi ve onlarla bir basın toplantısı yaptık. İçlerinden Alman bir gazeteci ‘Bu dünyanın en iyi fuarı, ben bunu böyle yazacağım. Bir çağdaş sanat fuarı, böyle bir ortamda böyle olmalı’ diye konuştu. Artık insanların Venedik’e gittiğinde ‘İstanbul gibi olmuş’ demesini istiyorum” dedi.

ÖZEL TEMALAR, FARKLI KURUMSAL SERGİLER

Akbank ana sponsorluğunda düzenlenen çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul, 16. edisyona özel temalı sergiler, kapalı mekanları, açık hava kullanım alanları ile Tersane İstanbul genelinde geniş bir alandasanatizleyicilerine farklı bir fuar deneyimi sundu. Farklı ülkelerden galerilerin de iştirak ettiği etkinlik, ayrıca Kıraçlı Sergisi’nin drone görüntüleriyle Baksı Müzesi, Yıldız Holding-Ekrem Yalçındağ & Burhan Doğançay diyalog, Nef-Sıtkı Kösemen-Dönüşümler, Tosyalı Holding-100 yaşındaki heykelci: İlhan Koman, Hepsiburada-Akrasia ve The Yard-Evdeyim Evdeyim Evdeyim sergilerine ev sahipliği yaptı. Katılımcı kurumlar arasında ise Akbank Sanat, Arthouse, Baksı Müzesi, EKAV, Halka Sanat, İyilik İçin Sanat Derneği, Kalyon Kültür, OMM Müzesi, Radar Art Project ve Şekerbank Açık Ekran yer aldı.

TAŞKIZAK’TA DEĞİŞEN TARİHİ FONKSİYON

Pandemi sonrasında gerçekleşen ilk uluslararası sanat fuarı olan 16. Contemporary Istanbul ile kültür sanat dünyası geçen hafta Hasköy’deki Tersane İstanbul’da bir araya geldi. Eski adıyla Taşkızak Tersanesi olan mekan, tarihi Aynalıkavak Kasrı’na yakın bir konumda bulunuyor. Aynalıkavak Kasrı’nın Haliç’e bakan sahil tarafına kurulmuş olan taş havuzlara ‘Taşkızak’ denilmiş. Tarihi kayıtlara göre 2 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulan tersane, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadar donanmaya gemi tedarikinde bulunmuş. Sanayinin Haliç’i terketmesiyle atıl kalan alan, restore edilerek kültür sanat mekanı olarak yeniden hayata dahil ediliyor. Haliç’i eski ihtişamına kavuşturmak ve şehrin yeni kültür sanat merkezi yapmak için yola çıkan Tersane İstanbul, Contemporary Istanbul ile sanatseverlerden tam not aldı.