Telifte tek fatura önerisi

Giriş: 02.11.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kültür ve Spor Meslek Komitesi, ‘Umuma Açık İşletmelerde Yapılan Müzik Yayınları Üzerindeki Telif Hakları’ konulu toplantı düzenledi. İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay’ın yönettiği toplantıya, İTO Kültür ve Spor Meslek Komitesi üyelerinin yanısıra Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Birliği (MESAM), Musiki Eserleri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), MÜZİK-BİR Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği, Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR), MÜ-YAP Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği ve MÜYA-BİR Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği temsilcileri katıldı.

MAKUL TARİFE

Müzik eserlerinin telif hakları konusunda olumsuz bir tutumlarının olmadığını belirten İTO Kültür ve Spor Meslek Komitesi Üyeleri, şunları söyledi: “Bu konuda iki sorun var. Her müzik meslek birliğinden ayrı fatura geliyor. Tek fatura olmalı. İkinci olarak, fiyatlar makul düzeyde olmalı. Müzik meslek birliklerinden empati yapmalarını, işletmecileri de düşünmelerini, ülkemizin ekonomik şartlarını göz önünde bulundurarak tarife belirlemelerini bekliyoruz.”

Müzik meslek birliklerinin hepsinin ayrı fatura kesmesi konusunda, MÜ-YAP Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Forta ise şöyle devam etti: “Her müzik meslek kuruluşundan ayrı fatura gelmesinin sebebi mevcut yasaydı. Orada diyor ki, ‘Sizler ayrı birer işletmesiniz, ortak fatura kesemezsiniz, ayrı ayrı fatura keseceksiniz.’ Ortak fatura konusunda kanuni engel vardı. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda değişiklik içeren yasa tasarısının bütçe görüşmelerinden sonra TBMM Genel Kurulu’na gelmesini bekliyoruz. Yeni yasada değişmesini öneriyoruz. Tasarıda, Ortak Lisanslama Birliği’nin (OLB) kurulması da var. OLB tek fatura kesecek. Yine tasarıda, tarife anlaşmazlığına çözüm için Telif Hakem Kurulu’nun oluşturulması da var.”

ORTAK DİL

Telif hakları sorununun çözümünde ortak dil olması gerektiğini belirten MSG Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Gökyokuş, “Müzik en sona kalır, verilmesi en son gereken şeymiş gibi yanlış bir algı var. Telif bilincinin yerleşmesi gerekiyor. Telif haklarını ödemeye gönüllü olunursa, orta yolun bulunması zor değil. Makul fiyat olması konusunda hemfikirim” dedi.

Makuliyet kavramının ucunun açık olduğunu söyleyen MESAM Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Binboğa ise “Tarifeler bağımsız ve kategorisine göre. İstenenler minimum değer. Telif bilinci yerleşsin diye hakkımızın onda birini istiyoruz. Müzik meslek birlikleri gerçek dostunuz ve çözüm istiyoruz” dedi.

GELECEK VİZYONU TOPLANTISI

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda değişiklik içeren tasarının yasalaşmasının ardından toplantı yapılmasını öneren İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, şunları söyledi: “Tanımlamaları soyutluktan somutluğa taşımak gerekir. İki önerim var: Yasa çıktıktan sonra geniş katılımlı bir toplantı yapalım, yasanın uygulamasını konuşalım. İkinci önerim, basın-yayın sektöründe de dijital dönüşüm var. Kitap, basımdan dijitale geçiyor, müzik CD’den dijitale geçiyor. Değişimin getirdiği ticari ve hukuki mesele var.” Öneriyi memnuniyetle karşıladıklarını belirten MÜ-YAP Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Forta, “Müzik endüstrisinin gelirlerinin yaklaşık yüzde 85’i dijitalden geliyor. Müzik sektörü dijitalleşmesi en yüksek sektörlerden biri. Bu konuda dünya çapında bilgi birikimimiz var. Dijitalleşme ekonomisi üzerine İTO’da yapılacak bir toplantıya katılmaktan memnuniyet duyarız. Böyle bir toplantı diğer sektörler için de çok faydalı olur” dedi.