HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Perakande pazarı büyüklüğü ortalama 3.5 milyar dolara ulaşan yayıncılık sektörü telif ihracatı ile hedef büyütmeye devam ediyor. Dünya yayıncılık sıralamasında 11. olan Türk yayıncılık sektörü, son yıllarda verilen desteklerle, yayıncılık telif pazarında söz sahibi olmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de bandrol satışı yaklaşık 404 milyon adete ulaşırken yalnızca Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYMB) verilerine göre 533 eserin telif satışı gerçekleşti. Çeviri yapılan dil sayısı ise 66 oldu. TBYMB’nin organize ettiği Uluslararası İstanbul 4. Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları-Fellowship İstanbul’la bu yılki telif ihracatının daha da artacağı öngörülüyor.
KİRİL ALFABESİNE ÇEVİRİ
Yayıncılık sektörünün yurt dışına açılımı Kültür ve Turizm Bakanlığınca organize edilen Türkiye’nin Çeviri ve Yayın Destek Programı TEDA ile perçinlendi. TEDA ile şu ana kadar 2 bin 500 eserin telif satışı gerçekleşti. Program kapsamında verilen desteklerle pek çok yayıncı telif ihracatı fırsatı yakalarken, telif satışını artıran organizasyonlardan biri de TBYMB’nin düzenlediği Uluslararası İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları. Yurt dışından gelen yayıncılarla Türk yayıncıları buluşturan organizasyon sayesinde geçtiğimiz yıl 533 eserin telif satışı yapıldı. Telif satışı yapılan diller arasında Kirilce dahi mevcut.
70 FARKLI DİL
Üç senedir devam eden etkinlikte 67 ülkeden 344 yayıncı İstanbul’da buluştu. Önümüzdeki aylarda yapılması planlanan dördüncü organizasyonda Türk yayıncılarının 70 farklı dil ile buluşması öngörülüyor.
BREZİLYA’DAN YOĞUN TALEP
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’nden alınan bilgilere göre; Türk yayınlarına en çok Endonezyalı ve Brezilyalı yayıncıların ilgisi var. Meslek Birliği’nin 26-28 Şubat 2019 tarihleri arasında gerçekleştireceği Uluslararası İstanbul 4. Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları için de şu ana kadar en fazla Endonezyalı yayıncılardan talep gelmiş durumda.
KÜLTÜR EKONOMİSİ BÜYÜMELİ
Uluslararası İstanbul 4. Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları’nın tanıtımı İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşti. Toplantının açılışında konuşan İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, Türk yayıncılık sektörünün dünyada çok ön sıralarda olduğunu belirterek, “Kültür ekonomisi klasik ekonomilerden daha hızlı büyümezse genel ekonomik sıralamada ilk 10’da yer almak çok güç” diye konuştu.