Cuma, 22 Kasım, 2024
Bu konuda yasal bir düzenleme henüz bulunmuyor. Ancak konunun tarafları, diğer ülkelerdeki çözüm önerilerinin masaya yatırılarak bir yol haritası belirlenebileceğini düşünüyor.
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Yayıncılık sektörü, son yıllarda şekil değiştirerek dijital mecraya kaydı. Arama motorları vesilesiyle çok kolay ulaşılabilen içerikler, telif hakları konusunu da gündeme getirdi. Hali hazırda arama motorları, kullanıcıları aradığı içerikler konusunda ilgili yayın mecrasına yönlendirirken, içerik üreticileri bunun karşılığında arama motorlarından herhangi bir telif ücreti almıyor. Dijital mecrada içerik üretimi sağlayan yayıncılar, arama motorlarının bu konuda telif ödemesi gerektiğini ifade ederken, farklı ülkelerdeki benzer uygulamaların Türkiye için uyarlanabileceğini düşünüyor.
BEKLENTİLERİNİZİ DİNLİYORUZ
Bu konu, İTO Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi’nin toplantısında da gündeme geldi. Cemile Sultan Korusu’nda gerçekleşen toplantıya Meclis ve Komite üyelerinin yanı sıra teknoloji ürünlerine içerik üreten web sitesi temsilcileri de katıldı. Toplantıda konuşan Komite Başkan Yardımcısı Muharrem Uğurlu, “Amacımız bu komiteye bağlı sektör temsilcilerinin sorunlarını dinlemek. Şu ana kadar dokuz toplantı yaptık. Sizlerin beklentisi neler, onları dinlemek isteriz” dedi.
KARARLARI ETKİLİYOR
Toplantıda verilen bilgiye göre, şu an bu konuda yasal bir düzenleme bulunmuyor. Ancak arama motorları, kimi ülkelerde açılan davalar neticesinde telif hakkı ödemeyi kabul etti. Son örnek, 2021 yılı başında yaşandı. Google, 121 Fransız basın yayıncısına üç yıllığına 76 milyon dolar telif ödemeyi kabul etti. Daha sonra Fransız Haber Ajansı ile de telif anlaşması imzalandı. Sektör temsilcileri, Türkiye’den henüz böyle bir örnek bulunmadığını, ancak büyük medya kuruluşlarının konuyu gündeme aldıklarını ifade etti.
KDV SORUNU
Sektörde çözüme kavuşturulması talep edilen bir diğer konu da KDV sorunu oldu. KDV konusunda dijital yayıncılık için bir indirim yapılmadığını ve yüzde 20 oranında KDV uygulandığını dile getiren konunun tarafları, “Bu oran, klasik yayıncılıkta olduğu gibi yüzde 0 olmalı” çağrısında bulundu. Ayrıca reklam gelirlerinin dağılımındaki adaletsizlikler, kişi bazındaki satış ve aboneliklerdeki düşüşler de masaya yatırılarak neler yapılabileceği konuşuldu.
DİJİTAL ÇAĞDA HIZLI ÇÖZÜM
Toplantıya başkanlık eden İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, “Bizler, artık dijital hız çağındayız. Dijital mecralar, her alanda yol gösterici olurken, sektörün bu anlamda önde gelenlerine kulak verdiğimiz için mutluyuz. Sizlerden gelen her öneri, Yönetim Kurulumuzun bir numaralı gündemi oluyor” dedi.
25 Aralık 2023 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe