Tarımsal üretimde su kullanımı büyük önem taşıdığı gibi sanayide de su önemli bir hammadde. Birçok ürünün üretilmesinde tonlarca su harcanıyor. En çok su harcayan sektörler arasında tekstil geliyor. Pamuktan mamul bir tişört üretilirken, 2 bin 700 litre su tüketiliyor. İklim değişikliği ve kuraklık arttıkça israfın önlenmesi ve geri dönüşüm daha önemli hale geliyor.
ULUSLARARASI SIFIR ATIK GÜNÜ
Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından ‘Uluslararası Sıfır Atık Günü’ kapsamında düzenlenen programda, su tüketimine dikkat çekildi. Programda konuşan Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilgün Becenen, tekstil endüstrisinin yılda 79 milyar metreküp su kullandığını söyledi. Becenen, hem üretimde hem tüketimde israfın önlenmesine ve geri dönüşümün teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Tekstil sektöründeki üretim sırasında su tüketiminin aşırı miktarlarda olduğuna dikkat çeken Becenen, “Tekstilde su kullanımının hızlı moda akımlarıyla giderek artıyor” dedi.
BİR TİŞÖRT İÇİN NE KADAR SU HARCANIYOR?
Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü Başkanı Becenen, tekstil sektöründe su tüketimiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Tekstil endüstrisi yılda 79 milyar metreküp su kullanıyor. Küresel atık suyun yüzde 20'si tekstil sektöründen kaynaklanıyor. Aynı şekilde tekstil sektörü karbon emisyonunun yüzde 10'unu üretiyor. Bir pamuklu tişört üretirken 2 bin 700 litre su tüketiliyor. Bu miktar bir kişinin 2.5 yıllık içme suyuna karşılık geliyor. Aynı tişört 2 kilogramdan fazla karbondioksit salınmasına yol açıyor. Bir kot pantolon üretiminde ise 7 bin 500 litre su tüketiliyor.”
İHTİYAÇTAN FAZLASI ALININCA ÇÖPE GİDİYOR
Programda ‘Tekstil ve Modada Sıfır Atık’ başlıklı bir sunum yapan Doç. Dr. Nilgün Becenen, tekstil ve giyim sektöründe yaşanan fazla tüketimin doğaya zarar verdiğini dile getirdi.
Dünya genelinde tekstil sektörünün ihtiyaçtan fazla büyüdüğüne dikkat çeken Becenen, “Moda, tüketicilerin giyinme ihtiyaçlarından daha çok psikolojilerine etki ederek insanların alışveriş isteğini artırıyor. 2014 yılında, 2000 yılına kıyasla yüzde 60 daha fazla giysi satıldı. Bu giysilerin ancak yarısı giyildi. Geri kalanlar çöpe atıldı” dedi.
GERİ DÖNÜŞÜM NEDEN ÖNEMLİ?
Sürdürülebilir üretimin sağlanması için geri dönüşüme önem verilmesi gerekiyor. Doç. Dr. Nilgün Becenen, geri dönüşümün hakkındaki konuşmasında sıfır atık konusunda farkındalığın artırılması için bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapılması tavsiyesinde bulundu. Becenen, eski kıyafetlerin geri dönüşüme kazandırılması gerektiğini ifade etti.
Edirne’de ‘Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru’ temasıyla gerçekleştirilen programda öğrenciler, atık malzemeleri kullanarak çeşitli hediyelik eşyalar ve resimler yaptı. Sıfır atık farkındalığını artırmaya yönelik düzenlenen bilgi yarışmasında soruları doğru cevaplayan öğrencilere hediyeler verildi.