istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Tekstilde teknolojiyi daha çok kullanalım

Türkiye’nin ihracatta üçüncü büyük sektörü olan tekstilde, e-ihracat ve teknolojinin daha da yaygınlaştırılarak, katma değerin yükseltilmesi hedefleniyor.

Giriş: 27.02.2025 - 08:51
Güncelleme: 27.02.2025 - 08:51

Türkiye’nin istihdam deposu sektörlerinin başında gelen tekstil, katma değerli üretim ve teknolojinin daha çok kullanılmasıyla ihracatını artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda; İstanbul Ticaret Odası İplik ve Elyaf Ürünleri Meslek Komitesi Sektörel Çalışma Toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan'ın başkanlığında yapıldı. Toplantıda, işçilik maliyetleri, nitelikli işgücünün artırılması, işçi davaları, tekstilde markalaşma ve sektörel ihtiyaçlar ele alındı.


REKABETİ ARTIRALIM

Cemile Sultan Koru Tesisleri’nde yapılan toplantıda konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, 2024’te Türkiye’nin 262 milyar dolarlık toplam ihracatında tekstil ve hammaddelerinin payının yüzde 9.4 olduğunu söyledi. Tekstil sektörünü, Türkiye’nin dışa açılan yüzü olarak değerlendiren Atılgan, “Sektör, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yanısıra Afrika, Ortadoğu ve Asya pazarlarını da kapsayacak şekilde ihracat potansiyeline sahip” dedi. Sektörün güçlü yanlarını ortaya çıkarmak için yeni fırsatların değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Atılgan, “Bunun için AB’nin yanında diğer pazarlarda da rekabetçiliğimizi artırmalıyız” diye konuştu.


GÜNDEMİMİZ YENİLİKLER OLMALI

Atılgan, sektörün ihracatının artırılması için ilk olarak katma değerli ürünlere odaklanılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: “Bilhassa e-ticaret ve teknolojik yenilikler, en önemli gündem maddemiz olmak durumunda. Diğer bir konu da nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi için eğitim hizmetleri ve teknik destek verilmesi önemli. Bu başlıklardaki dinamizm ve farklı pazarlarda yatırım imkanının değerlendirilmesi de ihracatımızın artmasına katkı sağlayacak.”

Toplantıya, İTO Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı. 


AVRUPA’DAN DAHA PAHALIYIZ

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, tekstilin imalat sanayinde; gıdadan sonra ikinci, ihracatta ise otomotiv ve kimyadan sonra üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Tekstilin, 966 bin kişiyle Türkiye’nin en fazla istihdam sağlayan sektörü olduğunu vurgulayan Öksüz,  “Özel sektör çok önemli yatırımlar yaparak, tekstili sağlam bir temele oturttu” dedi. 


Döviz kurlarının yatay seyretmesi ve işçilik maliyetlerinin artması nedeniyle sektörün olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Öksüz, “Avrupa’nın bazı ülkelerinden daha pahalı hale geldik. Süreç içerisinde döviz kurlarının yukarı yönlü hareketi elzem” diye konuştu.