Salı, 05 Kasım, 2024
İstihdamın en yoğun olduğu sektörlerden biri olan tekstil, üretim ve rekabet gücü ile birlikte katma değeri de artırmayı hedefliyor. Sektör temsilcileri, bu süreçte tanıtım ve markalaşma desteklerinin kritik önemde olduğunu da belirtiyor.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası Tekstil İhtisas Komitesi toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca’nın başkanlığında, Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, küresel ekonomideki gelişmelerin tekstil ihracatına etkisi ile maliyet artışlarından dolayı yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü. İstihdam deposu tekstil sektörünün üretim ve rekabet gücünün artırılması için yapılabilecek çalışmalar da gündeme getirildi.
ÇÖZÜM DİPLOMASİSİ
Sektörün taleplerini çözüm önerileriyle birlikte devlet yetkililerine aktardıklarını belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, şöyle konuştu: “Firmalar ortak sorunları olarak maliyet artışı, finansman ve işgücünü dile getiriyor. Sektörün çözüm konusunda da beklentilerle uyumlu ortak önerileri var. İşgücü sorununun çözümü için Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı nezdinde yaptığımız görüşmelerde, sektörün taleplerinin yanında çözüm önerilerini de aktarıyoruz. Ayrıca İstanbul’daki kamu kurumlarının yöneticileriyle gerçekleştirdiğimiz toplantılarımızda da konuyu iletiyoruz. Üretim gücünün korunması için işgücü ile ilgili sorunların çözülmesi ayrı bir önem taşıyor.”
TANITIM PROJESİ
Toplantıda, Mart 2024’te planlanan Kazakistan Sektörel Ticaret Heyeti hakkında bilgi verilirken, Tekstil 4.0 kitabının değerlendirmesi de yapıldı. İTO Deri, Kürk ve Saraciye Meslek Komitesi’nin deri sektörünün kalitesini dünya pazarına tanıtabilmek, imalat ve satış alanında faaliyet gösteren firmaların ihracatını artırabilmek amacıyla deriden üretilen konfeksiyon ve saraciye ürünlerinin tanıtımının yapılması talebi de görüşüldü. Sektör temsilcileri, derinin ihracat kilogram değerinin 100 doların üstünde ve katma değerinin yüksek olduğunu, Türk ürünlerinin marka olması durumunda bu katma değerin daha çok artacağını belirtti. Proje dahilinde dünyaca ünlü tasarımcıların Türkiye’ye getirilip tanıtımın yapılmasıyla bu sonucun elde edilebileceği de ifade edildi.
Kumaş ithalatında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri de toplantıda gündeme getirilen konular arasında yer aldı.
23 Ekim 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı