Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubaiton) yerleşik Tuvis Yazılım Mühendislik Sanayi Ticaret A.Ş., hatasız tekstil üretimi için yapay zeka tabanlı görsel kalite kontrol sistemi ‘Tuvis Fablns’ı geliştirdi. Görsel kalite kontrol sistemi; üretim sırasında akan kumaş üzerindeki hataları otomatik olarak tespit edip, hata haritası oluşturuyor. Böylece hatanın çıkış noktasını da belirliyor. Yüzde 95 verimlilikle çalışan sistem, hataları detaylı ve görsel olarak sunuyor. Anlık raporlar hazırlayıp, 7/24 kesintisiz ve hızlı denetim yapan ‘Tuvis Fablns’, üretimdeki eksik ve ihtiyaçları karşılama özellikleri ve maliyet avantajı ile rakiplerine fark atıyor.
SİLİKON VADİSİ DENEYİMİ
Tekstil endüstrisinde kendi işini yapan bir ailede büyüyen Tuvis’in kurucu ortağı ve iş geliştirme sorumlusu Batuhan Şahin, bu sayede; üretim, tedarik, pazarlama, satış, lojistik ve satış sonrası süreçlerinde deneyim kazandı. Kalite kontrol süreçlerindeki yaygın insan hatalarını gidermek için Bahadır Gölcük ve Eyüp Görkem Bayram ile birlikte Tuvis’i kurdu. TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği ile yola çıkan Tuvis, Growth Circuit VC’nin Berkeley Innovation Accelerator aracılığıyla yaptığı hızlandırma programı sonunda; yatırım yapılacak 7 girişimciden biri oldu. Silikon Vadisi’nde bir eğitim-pazar araştırması sürecine dahil olan Tuvis, Draper University uluslararası startup hızlandırma programını da tamamladı. İstanbul Ticaret’in sorularını Batuhan Şahin cevapladı.
HEDEF YÜZDE 100 VERİMLİLİK
Tuvis’i tanıtır mısınız?
Tekstil üreticilerinin verimliliğini yüzde 100’e çıkarmayı hedefleyen bir yüksek teknoloji şirketiyiz. Kumaş üretilirken oluşan hatalar, sektörün yaygın ve büyük bir problemi.
Tuvis olarak geliştirdiğimiz yapay zeka teknolojisi ‘Tuvis Fablns’, üretim sırasında kumaş üzerindeki hataları anlık olarak tespit edebiliyor. Düşük kaliteyi en aza indirdiği için beraberinde düşük kalite maliyeti de en aza iniyor. Hedefimiz; üretim-kalite süreçlerini yüzde 100 verimli hale getirmek. Bugüne kadar elde ettiğimiz başarılar sayesinde ekosistemin en iyi programlarından olan Workup programına dahil edildik ve bu süreçte 40’tan fazla müşteri görüşmesi yaparak teklif süreçlerini başlattık.
RAKİPLERİNDEN İLERDE
Rakipleriniz var mı?
Tekstil sektöründe kumaş hata tespiti yapan Portekiz, İsviçre, İngiltere ve ABD’li dört rakibimiz var. Bunlardan üçü köklü makina firması, biri ise teknoloji startup’ı. Kumaş üreticileri, kumaş kalite kontrolünü insan gözü ile gerçekleştiriyor. Bu nedenle; verimsizlik, sürecin yavaş ilerlemesi, standardize edilememesi ve takip edilememesi gibi problemler sık yaşanıyor. Gayemiz, sektörde insan kaynaklı hataları en aza indirmeye çalışarak, üretim yapan insanın işini kolaylaştırmak. Tuvis, üretimdeki eksik ve ihtiyaçları karşılamak misyonuyla hareket ettiği için rakiplerinden ileride.
MÜŞTERİYE ÖZEL ÇÖZÜMLER
İlk günden bu yana sektördeki güçlü üretici firmalarla bir aradayız. Geçirdiğimiz ürün geliştirme sürecinin en önemli aşamalarından biri olan veri toplama işlemini ülkemizin köklü bir tekstil üreticisi ile tamamladık. Sahada müşterinin ihtiyaçlarına göre özel çözümler geliştirdik. Bu süreç sonunda ürünümüzün sahada uygulanabilir ilk versiyonunu elde ettik.
YÜZDE 95 HATA TESPİTİ
Tuvis Fablns hangi aşamada?
Dokuma, ham ve PFD kumaşlarda üretim hatalarını yüzde 95 doğrulukla tespit edebiliyor. Müşterilerimiz kalite kontrole dair tüm detayları ve hata fotoğraflarını görebiliyor. Raporlama ile birlikte operasyonel süreçlere fayda sağlayan hata haritalama sistemi de sunuyoruz. Halen sistemi tanıttığımız ve devreye alma aşamaları devam eden yeni müşterilerimiz var. Bir sonraki adımımız,
hata tespitini kumaş üretilirken yapabilen bir sistem geliştirmek. Bu sistemi örme makinalarına entegre edip, henüz kumaş üretilirken oluşmaya başlayan hataları en başında engellemek.
SEKTÖR BAĞIMSIZ SİSTEM
Sektör bağımsız bir hizmet sunduklarını belirten Batuhan Şahin, “Aynı teknoloji alt yapısını kağıt endüstrisinde uygulamaya alıyoruz. Kağıt üreticilerinden bir firma ile satış anlaşmamızı yaptık. Halen MDF yüzeyler üreten, Türkiye’nin önde gelen firmalarından biri ile de görüşmelerimiz sürüyor” bilgisini paylaştı.
DÜNYA LİSTESİNDE
Batuhan Şahin, şirketinin uluslararası başarılarını anlatırken de şu bilgiyi verdi: “Hello Tomorrow Deep Tech Startup Challenge kapsamında 2019 yılında dünyadaki yüksek teknoloji geliştiren 5 binden fazla startup arasından ilk 500 startup listesine girerek, teknoloji öncüleri olarak adlandırıldık.”
HATALARI FOTOĞRAFLIYOR
Batuhan Şahin, üreticinin kalite kontrol hatları üzerine entegre ettikleri kameralar ve yapay zeka modülünün, üretimde akan kumaştaki hataları anlık tespit ettiğini belirterek, sistemi şöyle özetledi: “Kameralar banttan akan kumaşları görüntülerken, arka tarafta geliştirdiğimiz yazılım ise kamera kayıtlarını izliyor. Hata tespit ettiğinde fotoğraflayarak hatanın yerini, hata puanını raporlama sistemine kaydediyor. Kumaş sargısı bittiğinde, operatör sistemden raporu inceleyip, gerekli değişiklikleri ve geri beslemeleri yapabiliyor. Aynı zamanda Tuvis FabIns’ın raporuna göre hata haritası incelenerek, bir sonraki süreç için ön çalışma da yapılabiliyor.”
TUVİS FABLNS’NİN AVANTAJLARI
* En az 30 m/dk hızda anlık denetim ve tespit.
* Yüzde 95 verimlilikle çalışıyor.
* Ham kumaştaki tüm hataları biliyor.
* Hataları detaylı ve görsel olarak sunuyor.
* Hata haritalama ile sorun kaynağını buluyor.
* Sürekli öğrenebiliyor.
* Anlık raporlama yapabiliyor.
* Haftalık, aylık, yıllık analiz yapıyor.
* Operasyonel yönlendirme sağlıyor.
* 7/24 kesintisiz ve hızlı denetim yapıyor.
* Yüksek verim ve hızlı denetimle maliyeti azaltıyor.
18 Ocak 2021 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
01 Kasım 2024 Cuma
30 Ekim 2024 Çarşamba