tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Türkiye’nin ihracatı, ekim ayında 2020’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 19.2 artarak, 19 milyar 76 milyon 662 bin dolara yükseldi. İstanbullu şirketler ise geçen ay 8.2 milyar dolarlık ihracata imza attı. İstanbullu şirketlerin, ekim ayında toplam ihracattaki payı yüzde 42.8 düzeyinde gerçekleşirken, İstanbul’un ihracatında aslan payını 1 milyar 323 milyon 293 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü aldı. Ocak-Ekim 2021 döneminde hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün toplam ihracatı ise 16 milyar 720 milyon 209 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

FUARLARA DESTEK

Tekstil sektörü, Türkiye’nin ihracatında lokomotif sektörler arasında yer alırken, sektörün gelişimini artıracak çalışmalar da devam ediyor. İstanbul Ticaret Odası Tekstil İhtisas Komitesi Toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Polat’ın başkanlığında, Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Sektörün ülke ekonomisinde önemli bir yeri olmasına rağmen fuar konusunda bir boşluğun olduğunu belirten Burhan Polat, yılda dört fuarın olması için çalışmalar yapıldığını, İTO’nun da çalışmalara destek verdiğini söyledi.

MALİYET HESABI

Toplantıda en çok gündeme getirilen konu, hammadde konusunda yaşanılan sıkıntı oldu. Sektör temsilcileri, hammadde fiyat dalgalanmaları yüzünden yeni sezonla ilgili maliyet hesabı yapamadıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Firmalar sezon için bir koleksiyon hazırlıyor fakat bunları üretebilecek mi veya hangi şartlarda üretecek bilmiyor. Birçok müşteri yeni sezonla ilgili fiyat talebinde bulunuyor fakat maliyet belirsizliği yüzünden fiyat veremiyoruz. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını düşünüyoruz. Hemen hemen tüm hammaddelerde gittikçe artan bir üretim sıkıntısı söz konusu.”

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GÖRÜŞÜLDÜ

Sektör temsilcilerinin hammadde fiyatlarındaki dalgalanmaya karşı önerileri arasında ek vergilerin kaldırılması, firmaları koruyacak bir hammadde sigorta sisteminin devreye alınması da yer aldı. Gündeme getirilen bir başka sorun da enerjideki maliyet artışı oldu. Sektör temsilcileri, enerji maliyetlerinde büyük artışların olduğunu, bu dönemde elektrik dağıtım şirketlerinin mevcut sözleşmeleri feshettiğini ve daha yüksek güvence bedeli ile yeniden abone olunmasını istediğini, bu konuda firmalardan birçok şikayet aldıklarını kaydetti. Kuru temizleme sektöründe maliyet artışı sebebiyle yaşanılan sıkıntı da toplantıda gündeme geldi. Sektör temsilcileri, döviz kurundaki yükselişin yanında 320 Euro olan kuru temizleme kimyasal ilacı fiyatının 660 Euro’ya yükseldiğini, dünya genelinde iki firmanın bu alanda etkin olduğunu kaydetti.

15 Kasım 2021 Pazartesi

Etiketler : Sektörel