Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: OSMAN KUVVET / BARIŞ CABACI
Salgının olumsuz etkilerine rağmen tekstil sektörü uluslararası ticaretteki gücünü koruyor. Ekim ayına ait dış ticaret verilerine göre, aylık toplam 17.3 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Hazır giyim, bu hacimden geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 artışla 1.85 milyar dolarlık pay aldı. Kasım ayı dış ticaret rakamlarında da sektörün rekabet gücü görüldü.
Tekstil sektörünün durumu, İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği istişare toplantısında ele alındı. Sektörün hazır giyim, kumaş, örme, triko, iç giyim, iplik, deri, ayakkabı ve kuru temizleme alanlarını temsil eden meslek komitelerinden İTO Meclis Üyeleri, dijital ortamda bir araya geldi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Yönetim Kurulu Üyeleri Burhan Polat ve Servet Samsama ile sektör temsilcisi Meclis Üyeleri, tespitlerini ve önerilerini dile getirdi.
BAKANLIKLARA İLETECEĞİZ
İTO Başkanı Avdagiç, online toplantıda yaptığı konuşmada, tekstilin bu dönemde daha da önem kazandığını dile getirdi. Avdagiç, “Toplantıdan elde ettiğimiz bilgiler ve talepler doğrultusunda gerekli çalışmaları yapacağız. Bu çalışmaları ilgili bakanlıklara dosya olarak sunup, takipçisi olacağız” dedi.
Tıkanıklığı ihracatla aşmaya çalıştıklarını dile getiren sektör temsilcileri, şöyle konuştu: “İhracatımız artıyor; çünkü mecburen dışarıya yoğunlaştık. Fakat seyahatler kısıtlandığı için numune göndermek gerekiyor ya da iyi acentelerle çalışmak lazım. Bu şartlarda acentelerin müşteri portföyünden istifade etmek zorundayız. Benzer şekilde özel B2B etkinlikleri yapılabilir.”
SEKTÖRE GÖRE EK VERGİ
Sektör temsilcileri, KDV oranlarının düşürülmesi, ek vergi ve tekstil ürünlerinde referans fiyatlarının tekrar gözden geçirilmesi yönündeki taleplerini dile getirdi. İthalat vergilerinin sektöre ve ürüne göre değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden sektör temsilcileri, şu bilgiyi verdi: “Her ürünün ülkemizde üretimi söz konusu değil.
Bu alanlarda hammadde maliyetimiz artıyor ve rekabet gücümüzü kaybediyoruz. Ayrıca tekstil sektörüne yapılan yüzde 8 KDV uygulamasından kuru temizleme, yıkama ve taşlama sektörlerinin de faydalanmasını istiyoruz.”
SEKTÖRLERDEN NOTLAR
HALI İHRACATINDAN 2.3 MİLYAR DOLAR
Halının büyük bir bölümü ihraç ediliyor. İç piyasanın payı azaldı. Ocak-kasım döneminde halı ihracatı 2.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Salgın döneminde iki ay duraksamaolmasına rağmen geçen senenin rakamları yakalandı. Bu dönemde elde edilen ihracat başarıları, ülke ekonomisi için büyük önem taşıyor.
TAKLİTİ GERÇEĞİNDEN AYIRMAK ZOR
Ayakkabı sektöründe internet satışlarında sorun yaşanıyor. Etiket fiyatları üzerinden yüzde 70’den fazla yapılan indirimler, tüketicilerde güvensizliğe yol açıyor. Bununla beraber taklit (imitasyon) ürünlere rağbet arttı. Gelişen teknoloji ile imitasyon ürünleri neredeyse aslından ayırt etmek mümkün değil. Bu da sektöre ciddi zararlar veriyor.
28 Aralık 2020 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı