Tekstilciler yeni pazar arıyor

Giriş: 15.02.2016 - 23:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Rusya ile yaşanan krizden en çok etkilenen alanlardan biri olan tekstil ve hazır giyim sektörünün temsilcileri, pazarda yaşanan daralmanın yeni ülkelere yönelmekle aşılacağını söylüyor. Konunun tarafları İstanbul Ticaret Odası’nda bir araya gelerek 2016 yılının verimli geçmesi için çözüm adımlarını belirledi. İTO Başkanı İbrahim Çağlar’ın başkanlık ettiği toplantıda yeni pazar arayışı, vizelerle ilgili sorunların çözüme kavuşturulması ve yeni fuarlar ön plana çıktı.

FAS, TUNUS, CEZAYİR

En büyük ihracat ortaklarından biri Rusya olan tekstil sektörü, son dönemde ihracattaki azalmanın İran pazarı ile aşılabileceği fikrini savunuyor. “İran’a gerekli özeni gösterirsek, çok verimli sonuçlar alabiliriz” diyen konunun tarafları, ayrıca Cezayir, Fas, Tunus pazarlarının da çok önemli ikame pazarlar olduğunu dile getirdi.

Sektördeki sıkıntıdan dolayı bankaların da verdikleri krediyi geri çekme eğiliminde olduğunu belirten konunun uzmanları, bankalarla bu sorunun aşılmasının sektörün önünü ciddi oranda açacağını savundu. Bankaların artık tekstilciye kredi vermediğine de değinen sektör temsilcileri, bankaların limit kullanımında sıkıntı oluşturduğunu ifade etti. Konunun tarafları, en büyük sorunlarından birinin ihracatçıya ekstra bir kolaylık sağlanmaması olduğunu söyledi. “Hem ihracat artırılsın isteniyor hem de hiçbir ek destek verilmiyor” diyen sektör temsilcileri, “Türkiye’de üretip Türkiye’den ihraç etmek birinci önceliğimiz olmalı” diye konuştu.

ATAŞELER GÖREVE

İTO Genel Sekreteri Ömer Bal’ın da yer aldığı toplantıda sektör temsilcileri, ticari ataşelerin daha çok sahaya inmesi gerektiği yorumunda bulundu. “Bizi orada onlar tanıtacak” diyen konunun tarafları, ataşelerin birebir sektör bazlı çalışması gerektiğinin altını çizdi. Farklı alanlarda yeni fuarlar isteyen sektör temsilcileri fuarlar için geri ödemelerin geciktirilmemesini talep etti.

SEKTÖRÜN TALEPLERİ

  • İran pazarı iyi değerlendirilmeli.
  • Çin dahil Fas, Cezayir, Tunus, Brezilya, Arjantin ve Meksika gibi yeni pazarlara yönelim sağlanmalı.
  • Bazı ülkelerle olan vize sorununa bir çözüm getirilmeli.
  • Tekstilin Nace kod sisteminde tehlikeli işler sınıfında değerlendirilmesi konusu yeniden düşünülmeli.
  • Fuar katılım fiyatları yeniden gözden geçirilmeli.
  • İkili görüşmeler sağlanmalı.
  • Ülkelere alım heyetleri düzenlenmeli.
  • İhracatçıya teşvikler sağlanmalı.

AGRESİF BİR TAVIR İZLEMELİYİZ

İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, 2016’nın zor bir yıl olacağını düşündüklerini ifade etti. Çağlar, “Etrafımız bir kaos çemberi. Daha agresif bir ticaret politikası izleyerek bu yaşadığımız sıkıntılardan kurtulabiliriz” diye konuştu.