Çarşamba, 06 Kasım, 2024
Geçen yıl yaklaşık 10.5 milyar dolarlık ihracat yapan tekstil ve hammaddeleri sektörü, yılsonu hedefini 15 milyar dolar olarak belirledi. Bu hedefe ulaşmak için teknolojiye odaklanılması ve fuarlara önem verilmesi gerekiyor.
HABER: BARIŞ CABACI
Tekstİl ve hammaddeleri ihracatı, 2022’de yaklaşık 10.5 milyar dolarlık değere ulaştı. Sektörün genel ihracat içindeki payı ise yüzde 3 oldu. Pandemi sonrası Türkiye’nin jeopolitik konumu, yaşanan küresel sorunlar nedeniyle Avrupa pazarında daha da önem kazandı. Bu avantaj, sektör istatistiklerine de olumlu şekilde yansıyor. 2022’de ihracatta tüm zamanların rekorunu kıran tekstil ve hammaddeleri sektörü, bu yıl 15 milyar dolarlık ihracat hedefliyor.
İVME DEVAM ETMELİ
İstanbul Ticaret Odası Kumaş Meslek Komitesi, sektör temsilcilerini Cemile Sultan Tesisleri’nde bir araya getirdi. Çalışma toplantısında sektörün mevcut durumu ve geleceği değerlendirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, Cumhuriyetin 100. yılında tekstil sektörüne yakışır bir ihracat rakamına ulaşılması gerektiğini vurguladı.
ODAĞIMIZ TEKNOLOJİ
2023’te tüm sektörlerin teknoloji odaklı olması gerektiğini söyleyen Eyyüpkoca, “İhracatı artırmak için tekstil sektörünü kategorize ettiler. Kumaş sektörü de onların en önemlisi. Endüstri 4.0 sürecine uyum sağlanması durumunda; verimlilikteki artışın yüzde 4-7 arasında olacağı, sanayide büyümenin yüzde 3 olacağı ve istihdamın da belirli oranda artacağı belirtiliyor. Katma değeri yüksek ihracat hedefiyle topyekûn mücadele vermemiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
ÇEYREK ASIR SONRA
İstanbul’un çeyrek asırdır tekstil sektörüne ait bir fuarı bulunmadığına dikkat çeken İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, şöyle konuştu: “20. Dönem İTO Yönetim Kurulu, Istanbul Fashion Connection’ı (IFCO) hayata geçirerek, İstanbul tüccarının yeni vitrinini oluşturdu. Fuarlara katılmamız çok önemli. Oturmuş ticaretimizi ancak fuarlar sayesinde yurt dışı pazarlara açabiliriz. Öte yandan, dünyada birçok fuara da milli iştirak sağlayan İTO, üyelerinin dış pazarlarda her anlamda yanında oluyor.”
FUARLARA SIĞAMIYORUZ
İTO Meclis Üyesi Burhan Polat da sektörel beklentileri şöyle aktardı: “2022’de çok ciddi işlere imza attık. 2023’te aynı yerde durmamalıyız, bir adım daha ileri gitmeliyiz. Tekstil sektörüne kazandırdığımız fuarlarda doluluk oranından fazla talep alıyoruz. Fuara katılandan çok sırada bekleyen var. Bu bir başarı göstergesidir. Bugün tekstili temsil eden birçok fuarımız var. İstanbul’un kumaşını da sevdiler. Artık sektörümüzün birçok fuarı oldu ve bu fuarlara sığamıyoruz.”
EN ÇOK HANGİ ÜLKEYE?
2022’de İtalya’ya 970 milyon dolarlık, ABD’ye 548 milyon dolarlık ve Belarus’a 513 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ
Firmaların networklerinin geliştirilmesi gerektiğini belirten sektör mensupları, şöyle konuştu: “İTO gibi büyük STK’lar bu buluşmaları yapabilir. Böylelikle daha çok iş geliştirme fırsatımız olur. Istanbul Fashion Connection’ın bütün illere yayılması sektörümüzün katma değerini artıracak.”
13 Şubat 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı