HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul firmaları, ihtiyaç duydukları kalibrasyon hizmetini 2018’den bu yana kendi içlerindeki Simkal Kalibrasyon ve Danışmanlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nden almaya başladı. Firma 30 yıllık laboratuvarını, Teknopark İstanbul’a taşıdı. Simkal Kalibrasyon Merkezi adı altında faaliyet gösteren laboratuvar, 1989’dan bu yana takip ettiği referans veri tabanı ile de Türkiye’de tek. Simkal’ın kurucu ortaklarından Elektrik Elektronik Yüksek Mühendisi Hanife Ural, İstanbul Ticaret’in sorularını cevapladı:
CİHAZLARIN SAĞLIĞI
Kalibrasyon nedir?
Savunmadan enerjiye, medikal teşhisten tedaviye, uzay teknolojilerinden adli bilimlere, Ar-Ge’den evlerdeki elektrik su sayaçlarına kadar sayısız cihazın kullanımında kalibrasyon önemli bir yer tutuyor. Kalibrasyon; bir cihazın, sistemin veya referans malzemenin performans özelliklerini belirler. Kalibrasyon, kalite standartları gereği hayatımızın vazgeçilmez bir parçası.
Nasıl yapılır?
Deney, muayene, tasarım, Ar-Ge, teşhis, tedavi, izleme gibi karar verme aşamalarında kullanılan cihazlar kalibre edilir. Kalibrasyon genellikle ölçüm standartları veya sertifikalı referans malzemeleri ile doğrudan karşılaştırma ile yapılır. Bir kalibrasyon sertifikası düzenlenir ve cihaz için çoğu zaman bir etiket hazırlanır.
METROLOJİ ENSTİTÜSÜ
Kalibrasyon firması kurma fikri nasıl oluştu?
Meslek hayatıma TÜBİTAK’da araştırmacı olarak başladım. Ülkemizin primer seviyede teknik birimlerini teşkil eden, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü’nün kuruluşunda bulundum.
Bu dönemde, Siemens Simko, Türkiye’de kalite standardı ISO 9000 çalışmalarını ilk yapan firmalardan biri olarak TÜBİTAK’da benim müşterim oldu. Böylece firma yöneticileriyle tanıştım. 1989’da, Siemens yöneticileri kalibrasyon laboratuvarı kurma çalışmalarında görev almamı teklif ettiler, kabul ettim. Simkal’ın ortağı makina mühendisi Derya Turgay ile orada tanıştık. O da laboratuvar kuruluşunda görevliydi. Laboratuvarı kurduk ve Arçelik, Beko gibi Koç Grubu firmalarına da hizmet vermeye başladık.
LABORATUVARI AÇTIK
TÜBİTAK’dan beni tanıyan ABB, Schneider gibi gruplar ‘bizim de kalibrasyonumuzu yapın’ diye baskı yapıyordu. Yönetime, ‘kalibrasyon laboratuvarına ihtiyaç var. Laboratuvarları Türkiye’nin yarınına tüm firmalara hizmete açmalıyız’ önerisinde bulundum. Yönetim önce sıcak karşılamadı. ‘Rakiplerimize niye bunu yapalım’ dediler. Ancak Siemens yönetimine ‘yan sanayimizi kalibrasyonlarla desteklemezsek kalitemizden ödün veririz’ deyince kabul ettiler. Dışarıya verdiğimiz kalibrasyon hizmeti bizim için bir kazanç ve prestij oldu.
YENİ EVİMİZ
Siemens’den neden ayrıldınız?
2001 krizi dönemiydi. Siemens, cihaz ve personel yatırımı yerine dışarıdan hizmet almayı tercih etti. Bu dönemde Siemens’ten ayrıldık ve Simkal’ı kurduk. Ayrıldığımızda hizmetlerimizin yüzde 80’i dışarıya yönelikti ve Siemens Kartal yerleşkesinde kiracı olarak kalmaya ve hizmet vermeye devam ettik. 2009’da Siemens taşınma sürecine girdi ve bazı bölümleri Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ne gitti. Simkal için en uygun yerin Teknopark İstanbul olduğunu düşündüm ve başvuruda bulundum. Yeni evimiz Teknopark İstanbul olacaktı.
Neden Teknopark İstanbul’u seçtiniz?
Ağırlıklı olarak savunma, havacılık, denizcilik sanayinin kümelendiği Teknopark İstanbul tam bir Ar-Ge cenneti. Ölçme ve kalibrasyon olmadan Ar-Ge çalışmaları olmaz. Kendi imkanlarımızla 2017’de, Teknopark İstanbul’da laboratuvarımızı kurduk. Teknopark İstanbul yönetimi, kaliteli ve düzgün bir kalibrasyon hizmetinin firmalara yapacağı katkıyı biliyordu.
UYGUN FİYAT TAAHHÜDÜ
Firmalar bu merkezden memnun mu?
Kısa bir zaman önce dünyanın ilk modüler trafik radarını üreten ve kalibrasyon hizmeti sunduğumuz, Radarsan’ın tasarladığı bir cihazın güç ölçümlerinde laboratuvar olarak destek verdik. Pavotek sözleşme yaptığımız firmalardan. Teknopark İstanbul firmalarına uygun fiyat ve hizmet sağlamakta öncelik tanıyoruz. Ellerinin altında hemen hizmet alabilecekleri gelişmiş bir laboratuvar mevcut. Teknopark İstanbul’daki firmaların bütçeleri kısıtlı. Yüksek oranda devlet desteği alıyorlar. Simkal’dan önce daha uygun fiyatla kalibrasyonlara yönlendirilmişler. Simkal’ı tanıdıkça bu fikirlerinden vazgeçiyorlar. Kendimizi tanıtmak için ziyaretlerde bulunuyoruz. Daha önce tercih ettikleri laboratuvarlardan farkımızı görüyorlar. Teknopark İstanbul hep yanımızda. Bizi firmalara, firmaları bize tanıtıyor. Mesela SAHA İstanbul Fuarı’nda birlikte tanıtımlar yaptık.
DAHA İYİ ÖLÇÜMLER
Simkal’ı diğerlerinden ayıran ne?
Örneğin, DC’den 18 GHz’e kadar, Nanovolt’dan 40 kV’a kadar, -80 °C’den +1200 °C’a kadar ölçebilecek alt yapımız mevcut. Bu kalibrasyonlarda ölçme belirsizliğimizin küçük olması çok önemli bir husus. Bilgi birikimi gerektiren kalibrasyonları, kalifiye elemanlarla yapıyoruz. 30 yıldır değerlerini takip ettiğimiz referanslarımız var. Bunlar eskidikçe laboratuvarımızın kıymeti artıyor. Simkal bünyesinde ya da firmalarda bilgilendirme ya da uygulamalı eğitimler veriyoruz. 2004’ten bu yana sanayinin ihtiyacı olan kalibrasyonları, yüzde 90 oranında karşılayabiliyoruz. TURKAK akreditasyon sertifikasına sahip ve bu kalibrasyonlarda ölçme belirsizliğimizin küçük olması da çok önemli bir husus.
GÜVENİLİR CİHAZ
Hanife Ural, kalibrasyonun önemini, bir cihazın kalibre edilmesini gerektiren dört ana nedeni sıralayarak şöyle anlattı: “Kalibrasyon ile ulusal ve uluslararası izlenebilirlik oluşturulur ve gösterilir. Cihazdan alınan değerlerin diğer ölçümlerle tutarlı olması güvence altına alınır. Cihazdan alınan değerlerin doğruluğu ve güvenilirliği belirlenir.”
DÜNYA ÇAPINDA SERTİFİKASYON
Uluslararası sistemde BIPM ve ILAC organizasyonu, verilen ölçme ve kalibrasyon sertifikalarının denkliğini ve kabul edilirliğini sağlar. Türkiye’de TÜBİTAK UME ve TURKAK vasıtasıyla bu uluslararası sisteme entegre oluyoruz. Simkal gibi TURKAK akreditasyonu olan laboratuvarların verdiği sertifikalar ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip.