Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Firmaların global pazarda katma değerli ürünlerle seviye atlaması ve girişimcilerimizin fikirlerini ticari ürünlere dönüştürebilmesi için kurulan Teknopark İstanbul, bu hedef yolunda çekim merkezi olduğu kadar başarının adresi haline geldi.
İstanbul Ticaret Odası’nın ortaklığında kurulan Teknopark İstanbul’un öncelikli alanları havacılık ve uzay, denizcilik, savunma sanayi, enerji, sağlık bilimleri, ileri malzemeler, ileri elektronik ve endüstriyel yazılım sektörleri. Bu doğrultuda yerleşke içinde 83 Ar-Ge ve 23 kuluçka firması bulunuyor.
Teknopark İstanbul’daki imkanları kullanıp teknoloji ve ürün geliştirme çalışmalarını ilerleten firmalar, bunun karşılığını görmeye başladı. Yerleşkede sabit ve mobil uydu haberleşme sistemleri, anahtar teslimi yer istasyonları, DSNG canlı yayın ve özel uydu haberleşme araçları Ar-Ge çalışmalarını tamamlayan SVS adlı firmanın ürettiği modeller 3 kıtada satılıyor.
KÜÇÜKLERE DESTEK ÇOK
Teknopark İstanbul, teknoloji geliştirme çalışmaları yapmak isteyen küçük ve orta boy firmalar için büyük fırsatlar barındırıyor. Yerleşkedeki Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla her türlü ulusal ve uluslararası finansal fonlar ile patent ve fikri mülkiyet konularında başvuru desteği sunuluyor. Uluslararası Ofis aracılığıyla da Teknopark İstanbul’un yurt dışında anlaşmalı olduğu teknoparklarda belirli bir süre ücretsiz yer tahsisi imkanı sağlanıyor.
KÜMELENME GÜÇLENDİRİYOR
Teknopark İstanbul’da ‘kümelenme’ çalışmaları da teşvik ediliyor. Bu çerçevede Savunma, Uzay ve Havacılık Kümelenmesi (SAHA İstanbul) ve İstanbul Sağlık Endüstri Kümelenmesi desteklenirken, mali destek başvurularında da koordinasyon sağlanıyor. Küçük ve orta boy firmalar bu kümeler içerisinde yer alarak sektörde çalışan veya çalışma potansiyeli olan diğer firmalar ile işbirliği ve iletişimi artırıyor. Küçük firmalar, bu sektörlere giriş için bariyer olarak görülen sertifikasyon ve akreditasyon süreçlerinde de, yerinde destek ve rehberlik hizmetlerine ulaşabiliyor.
BAŞVURU ŞARTLARI
Online başvuru sistemine göre yapılan başvurularda şirketlerin yerleşke içerisinde yapacakları Ar-Ge projelerinin Teknopark İstanbul’un öncelikli alanlarında yer alması gerekiyor. Bunun yanı sıra ihracat potansiyeli, doktoralı personeli, alınan/başvurulan patentler, ulusal ve uluslararası mali destek programlarını almaya hak kazanması, üniversite-sanayi, sanayi-sanayi işbirlikleri, Ar-Ge faaliyetlerini anlatan ve yayınlanmış bilimsel yayın, makale ve raporlar olması, toplam kalite yönetimi ile ilgili belgeler Bilim ve Teknoloji Danışma ve Değerlendirme Kurulu (BTDK) tarafından değerlendiriliyor.
ARAŞTIRANLARIN ÇOĞU KOBİ
Hedef teknoloji alanlarında küçük firmaların desteklenmesinin temel amaçlarından biri olduğunu kaydeden Teknopark İstanbul Genel Müdür Vekili İsmail Arı, “Yerleşkemizdeki Ar-Ge firmalardan 47’si KOBİ niteliği taşıyor. Kuluçka Merkezi’ndeki firmalar ise doğal olarak küçük ölçekli firma kategorisinde değerlendirilebilir” dedi. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın hemen yanındaki arazide bulunan Teknopark İstanbul’un 82 bin metrekareden oluşan ikinci etap yapılarının ihalesinin tamamlandığını belirten Arı, “Merkezin, 900’ü KOBİ niteliğinde toplam 1000 Ar-Ge firmasına ev sahipliği yapması planlanıyor. Bu hedefi desteklemek amacıyla Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli Kuluçka Merkezi 2016 yılına kadar 16 bin metrekareye ulaşacak” diye konuştu.
İŞTE TEKNOPARK İSTANBUL’DA
YAZILAN BAŞARI ÖYKÜLERİ
Hava trafiğini yönetiyor
BNS firması, tüm irtifalarda etkin ve güvenli iletişim için çözüm üretiyor. Firma, birim zamanda yönetilebilecek uçak sayısını ve uçuş güvenliğini artırmak, hava trafiğinden kaynaklı gecikmeleri azaltmak amacıyla yeni nesil hava trafik yönetim ve iletişim platformu projesini geliştiriyor. Bu platformun tüm dünyada uygulanabilir olacağı kaydedildi.
Gemi pervaneleri
MİLPER isimli firma ise sabit kanatlı gemi pervanesi geliştirilmesi ve amfibik araçlar için tatlı ve tuzlu su geçişlerine uygun yüksek verimli itme sistemleri geliştirilmesi projelerini tamamladı. Ürünün milli platformlarımızda uygulanması için çalışmalar yapılıyor.
İnsanlı minidenizaltı
Kuluçka Merkezi’nde yer alan DATUM firması, askeri ve sivil birçok ihtiyaca cevap verebilecek bir insanlı mini denizaltı geliştiriyor. Aracın prototip imalatı devam ediyor.
FİRMALARIN SEKTÖREL DAĞILIMI
Teknopark İstanbul’un ilk etabında yer alan firmaların yüzde 25’i denizcilik sektöründe, yüzde 20’si savunma sanayinde, yüzde 15’i havacılık ve uzay sektöründe, yüzde 20’si endüstriyel yazılım sektöründe yer alıyor.
ETKİNLİKLERİ KAÇIRMAYIN
Teknopark İstanbul’da yer alsın veya almasın tüm Ar-Ge firmalarının yöneticileri, üye firmalar için düzenlenen etkinliklere katılarak işbirliklerini artırabiliyor. Yerleşkenin ilk bloklarında 20 toplantı odası ve 160 kişilik konferans merkezi bulunuyor. Düzenli yapılan etkinliklerin büyük bir kısmı dışarıdan katılıma açık. Etkinlik ve eğitimler için www.teknoparkistanbul.com.tr adresi üzerinden e-mail ile kayıt yaptırılabiliyor.
05 Ağustos 2015 Çarşamba
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma