Pazartesi, 25 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Mobil teknolojide yaşanan gelişmelerle 2009’da 3G’ye geçen Türkiye, 1 Nisan’dan itibaren 4.5G ile hızına hız katacak. Bu teknoloji, esasen 100 Mbps’e kadar hız sunan 4G altyapısının gelişmiş modeli olan LTE Advenced ile 300 Mbps hızda mobil iletişim imkanı sunduğu için 4.5G olarak isimlendiriliyor. Halkın ağırlıklı olarak mobil iletişimle tanıdığı teknolojik gelişmeler bireyleri olduğu kadar iş dünyasını da yakından ilgilendiriyor. BloombergHT televizyon kanalında İş Dünyası ve Gündem Teknoloji programlarıyla hem sektörlerin reel durumunu hem de teknolojideki gelişmeleri ekranlara getiren Hande Berktan da mobil iletişimdeki gelişmelere dikkat çekti.
KURALLAR DEĞİŞİYOR
“Günün gelişmelerini iyi anlamak lazım. Teknoloji, yeni dünyanın adeta kurallarını yeniden yazıyor” diyen Berktan, “Katma değer sağlamak isteyen herkesin; çalışanların, liderlerin, şirketlerin teknolojiyi iyi kullandıklarını görüyoruz. Hizmetler sektörü bile değişiyor. Gittiğiniz herhangi bir yerde taksiyi dahi mobil internet ile çağırıyorsunuz” diye konuştu. Einstein’in ‘hayal gücü bilgiden daha değerlidir’ sözünü hatırlatan Berktan, “Elbette bilgi çok değerli. Fakat merak sayesinde araştırma geliştirme oluyor. Hayalini araştırma, sabır, çalışma ile destekleyeceksin ki sonunda güzel bir ürün elde edesiniz” dedi.
AKILLI MAKİNELER
“1 Nisan’da 4.5G’ye geçeceğiz. Fakat bunun ötesinde Endüstri 4.0 denilen bir çağı yaşıyoruz artık” diyen Berktan, sanal ve fiziksel sistemlerin birlikte kullanıldığı bu dönemin özelliklerini şöyle anlattı: “Akıllı cihazlar ve nesnelerin interneti öne çıkıyor. Burada 4G teknolojilerinin ve 2020’de devreye girmesi planlanan 5G’nin getireceği hız ve data kapasitesi önem ve anlam kazanıyor. Dijital çağda nesnelerin internetini konuşacağız. Nesnelerin interneti üretimde de ulaştırmada da kullanılacak. Bunun en bariz örneği robotlar ve internete bağlı akıllı makineler.”
YENİ MESLEKLER
Akıllı makinelerle birlikte akıllı fabrikaların yaygınlaşacağını belirten Berktan, şöyle devam etti: “Teknoloji Endüstri 4.0 ile birlikte bazı işler ve meslekler kaybolacak. Niteliksiz işçi sınıfı neredeyse bitecek. Bazı alanlarda robotlar yer alacak. Robotları ve akıllı makineleri tasarlayanlar, programlayanlar ve üretenlerin dahil olduğu yeni meslekler gelişecek. Biz de ülke olarak iletişimde yeni bir döneme giriyoruz. 4.5G ile akıllı cihazların veri indirme hızı artacak. Bizdeki 4.5G aslında 4G + LTE Advanced. Yeni sistemde hız 300 Mb/saniye olacak. Deneysel çalışmalarda 450 Mb bile görüldü. 5G’de ise 1000 Mb/s. LTE Advanced’in taşıyıcı birleştirme özelliği var. Karşılıklı dört şeritli yoldan veri akışı gibi düşünün. Yüksek data kapasitesi ile iletişim çok daha hızlı olacak.”
KÜRESEL REKABET
Bugün 100’den fazla ülkede 4G’nin kullanıldığını belirten Berktan, “Japonya ile
G. Kore 5G’yi ticarileştirmede rekabet içinde. Kablosuz ağ teknolojilerinde yoğun çalışma var. 2018 kış olimpiyatlarında ilk kez geniş kitlenin kullanımına sunulacak. 2020’de ise ticari kullanım başlayacak. 5G ile 8GB HD videoyu 6 saniyede indirmek mümkün olacak” dedi.
KOBİ’LERDE AR-GE ŞART
Hande Berktan, “KOBİ’lerin teknolojiyi kullanmaları, verimliliği de artırır. Bu alana küçük yatırımlar bile üretim artışı ve tasarruf olarak dönecek. Ar-Ge merkezinin artması da kaliteyi artırır, giderleri azaltır. Kalite, maliyet ve zaman tasarrufu en önemli kazanç oluyor” dedi. Berktan, “Büyük şirketlerin teknoloji farkındalığı yüksek. KOBİ’lerin de desteklenmesi önemli. Mevcut iş yapış süreçleriyle çok da fazla ilerleyemeyiz” diye konuştu.
KATMA DEĞERLİ ÜRETİM
Dijital çağın gereklerine sahip olmayanların geride kalacağı bir döneme girdiğimizi vurgulayan Berktan, “Bu noktada Ar-Ge’ye yapılan yatırımlar önem kazanıyor. Böylece bilgi toplumuna evrilme, üretim toplumu olma yönünde önemli ivme kazandırılacak” dedi.
ÜST YÖNETİCİLER TEKNOLOJİ KÖKENLİ
Gündem Teknoloji programının da teknolojideki gelişmelerden beslendiğini belirten Berktan, şunları söyledi: “Programa iki haftada bir başlamıştık, artık her pazartesi farklı yönetici konuklarla ekranlara geliyor. Teknoloji alanındaki yöneticilerin şirketlerin üst yönetiminde daha fazla yer almaya başladıklarını görüyoruz. Programda 3 hafta üst üste kadın yönetici ağırladık. Ayrıca teknolojide daha çok kadının yönetici olması beni mutlu ediyor.”
20 Mart 2016 Pazar
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar