Cumartesi, 23 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ise Türkiye’nin 2002’den beri uygulanan Ar-Ge politikalarıyla teknolojik ilerlemesinin çok hızlı gerçekleştiğine dikkat çekti.
Teknolojideki tam bağımsızlığı sağlamak için atılan adımlarla Türkiye, 1600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezi, 222 bin kişilik büyük bir Ar-Ge ordusuyla dünya çapında bir üretim üssü haline geldi. ‘Biz’in Gücü’ temasıyla düzenlenen MÜSİAD Vizyoner’23 Zirvesi’nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında mobilite teknolojilerinin yıldızı olmayı hedeflediğini söyledi.
101 TEKNOPARK, 10 BİN GİRİŞİM
Sanayicilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek planlı sanayi altyapıları kurduklarını anlatan Kacır, “Özel sektörün yatırım iştahını artıracak teşvik paketleri uyguladık. Yerel kalkınma dinamiklerini harekete geçirirken; devlet desteklerini sanayi sektörüne, KOBİ’lere, akademisyen ve girişimcilere sunduk. Bugün ülkemiz, 101 teknoparkında, 9 bin 800’ün üzerinde girişimi ile teknoloji geliştirme yolculuğunu sürdürüyor. 1600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezimizle birlikte 222 bin kişilik büyük bir Ar-Ge ordusuna sahibiz” dedi.
KATMA DEĞERLİ ÜRETİM
Kacır, kamu destekli özel sektör girişimi olan Togg ile bu toprakların 60 yıllık hayalini gerçekleştirdiklerini aktardı. Togg’la yeni bir yolculuğa çıktıklarını belirten Kacır, mobilite teknolojilerinin yıldızı bir Türkiye düşlediklerini vurguladı. Paradigma değişimlerine odaklanarak, yüksek teknolojili ve katma değerli üretimi önceliklendirdiklerini dile getiren Kacır, “Ar-Ge konusundaki yetkinliklerimizi hızla yüksek teknolojili üretime aktarıyoruz. Kritik teknolojilerde ‘Tam Bağımsız Türkiye’ anlayışıyla ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ hedeflerimiz doğrultusunda hareket ediyoruz. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında yeni başarı hikayeleri yazıyoruz” dedi.
SAVUNMA ALTIN ÇAĞINDA
Türkiye Yüzyılı’nda savunma sanayinin başrolde olduğu bir dönüşüme tanıklık ettiklerini söyleyen Kacır, şöyle konuştu: “20 yıl önce yılda 240 milyon dolarlık ihracat yaparken, bugün son 12 ayda 5.4 milyar dolarlık bir savunma sanayi ihracatından bahsediyoruz. Türlü engellemelere maruz kalmış Türk savunma sanayi, bugün altın çağını yaşıyor. Artık İHA’larıyla, SİHA’larıyla dünyada 1 numara olan bir Türkiye’nin ayak seslerini duyuyoruz. Mavi vatanında dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu’yu yüzdüren, milli yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu İMECE ile ‘uzayda ben de varım’ diyen bir Türkiye’den bahsediyoruz. TÜRKSAT-6A’yı da yerli ve milli olarak geliştiriyoruz, üretiyoruz, önümüzdeki yıl uzaya göndereceğiz. Böylelikle haberleşme uydularını yerli imkan ve kabiliyetleriyle üretebilen 10 ülkeden biri olacağız.”
FIRSAT DÖNEMİ
Ticaret Bakanı Ömer Bolat da dijital dönüşümün ve bu bağlamda yapay zekanın çeşitli risklerle birlikte önemli iş ve ticaret fırsatlarını da beraberinde getirdiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Dijitalleşmenin sunduğu fırsatlar yanında salgın sürecinde yaşanan ve özellikle Batı ülkelerinde adeta travma yaratan tedarik ve lojistik problemlerinin de Türkiye için önemli fırsatlar sağladığını gözlemliyoruz.
Salgın sonrası dönemde değişmesi muhtemel olan küresel tedarik ve ticaret haritası bağlamında, Türkiye’nin yatırım, üretim, ihracat anlamında önemli bir aday ülke olarak öne çıktığı görülüyor.”
HEDEF İLK 10 EKONOMİ
Bolat, 1923’te 50.8 milyon dolar, 1973’te yıllık 1 milyar dolar, 1987’de aylık 1 milyar dolarlık ihracat yapabilen bir ülkeden, bugün günlük 1, bazen 1.5 milyar dolarlık ihracat yapan bir ülke haline gelindiğini belirterek, şunları kaydetti: “Türkiye Yüzyılı’nda temel hedefimiz, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek ve orta gelir tuzağını aşıp zenginler ligine katılmak.”
TÜRKİYE ÜRETİM ÜSSÜ
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise Türkiye’nin mevcut imalat potansiyeli, esnek üretim kapasitesi, nitelikli insan gücü ve büyük piyasalara yakınlığı sayesinde, ciddi bir üretim üssü konumuna yükseldiğini söyledi. Asmalı, “Ar-Ge’nin gücüyle teknoloji üreten, her ne üretiyorsak ona teknolojinin gücüyle katma değer katan bir yöntemi benimsiyoruz. Üniversite-sanayi işbirliğinin, dijitalleşmenin, patentin, ticarileştirilen fikirlerin önemini çok iyi biliyoruz. Yerli ve milli bir bakışla ülkemize daha fazla katkı sağlamak adına bu yolda yürüyor ve somut adımlar atıyoruz” dedi.
TB3 KUVVET ÇARPANI OLUŞTURACAK
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, dünyaya damgasını vuran bir yüksek teknolojiyi Baykar’ın tek başına 33 ülkeye ihraç ettiğini belirterek, “Türkiye, dünyada en yakın rakibinden (ABD’li) 5 kat daha fazla bilinen SİHA’ları üretmiş durumda. Teknolojiyi kullanma açısından Türk orduları SİHA’larla kazanılan ilk savaşı da Bayraktar TB2 ile kazanmış durumda” diye konuştu. Bayraktar, TB3’ün kendi sınıfında ilk olacağını belirterek, “Bayraktar TB3’ün şu anda havada uçuş testi yapılıyor. Bayraktar TB3, TCG Anadolu’ya konuşlandığında çok büyük bir kuvvet çarpanı oluşturacak. Dünyanın en gelişmiş teknolojisini nasıl kullandığınız önemli. Türkiye’nin tam bağımsız, güçlü, müreffeh olması bütün toplumun dönüşmesiyle mümkün” dedi.
VERİ VE İNOVASYONA ODAKLANDIK
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin bütüncül bir teknoloji ve katma değerli üretim merkezi haline gelme yolunda ilerlediğini ve ülkede yüksek teknoloji sistemleri, yazılım, veri ve inovasyon üzerinde yoğunlaşan bir ekosistemin oluştuğunu gözlemlediklerini bildirdi. Teknolojik ilerlemenin çok hızlı gerçekleştiği bir süreçten geçildiğini belirten Avdagiç, “Dijital çağda, dönüşümün mutlak gereklilik haline geldiği bir yüzyılda, Türkiye dijital ekonomiyi kuruyor ve uluslararası rekabet argümanı olarak dijitali ve teknolojiyi vurguluyor. Bu amaçla her türlü altyapıyı hızla hayata geçiriyor. Türkiye’nin 2022’de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü ihracatı 2 milyar dolara yaklaştı” diye konuştu. Avdagiç, ülkenin bu sıçramasını 2002’den beri uygulanan Ar-Ge politikasına borçlu olduğunu söyledi.
13 Kasım 2023 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi