tatil-sepeti


HABER:SELAHATTİN NİZAM

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde yeni dönemde üniversite-sanayi işbirliğine yönelik pek çok projenin planlaması devam ederken, teknoloji alanında Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yatırımları artırmak için de önemli bir adım atılıyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (TİCARET TTO), İstanbul Ticaret Odası Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ve Teknopark İstanbul TTO ile entegre edilmesi için çalışmalar başladı.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜN

Türkiye’nin şu anda en önemli probleminin katma değerli ürün üretememesi olduğuna dikkat çeken İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, yeni dönem projelerinde teknolojik yatırımlara ağırlık vereceklerini söyledi. Prof. Zaim, bu amaçla TİCARET TTO, BTM ve Teknopark İstanbul TTO ile entegrasyon çalışmalarını başlattıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Uzun yıllar inşaat sektörü üzerinde çalışmalar yaptık ama inşaat sektörü bize katma değerli bir geri dönüş sağlamadı. Savunma sanayi başta olmak üzere aslında teknolojiye yatırım yapmayan ülkelerin ayakta kalmakta zorlandığını, daha doğrusu diğer ülkelere muhtaç olduğunu gözlüyoruz. O halde teknolojiye yatırım yapmamız gerekiyor. Burada önemli bir gücümüz var. Çünkü mühendislik fakültemizde bu teknolojik dönüşümü sağlayabilecek bölümler mevcut. İki önemli avantaja sahibiz. Biri İstanbul Ticaret Odası… İTO’nun teknoloji tarafında kurmuş olduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi. Diğer tarafta da ortağı olduğumuz Teknopark İstanbul A.Ş. Biz Teknopark’ı olabildiğince etkin şekilde kullanmayı arzu ediyoruz. Orada ciddi bir TTO ve kuluçka merkezi yapılanması var. Biz üniversitemizi bu mekanizmaya da entegre etmek istiyoruz.”

İLK ADIMLAR ATILDI

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin ticarileşebilir fikirlere girişimci fon bulduğunu belirten Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, “İTO belli periyodlarla buradaki fikirleri değerlendiriyor. Yatırım yapmaya değer fikir varsa belli bir ortaklık çerçevesi içerisinde bu fikri destekliyor ve bunu şirketleştiriyor. Bu konuda teknik ve hukuki süreçleri takip ediyoruz. Teknopark İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Yerebakan başta olmak üzere ilgili yetkilerle temaslarımız devam ediyor” diye konuştu.

BİLGİ BİRİKİMİ SANAYİYE AKTARILACAK

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin İstanbul Ticaret Odası ile organik bağına dikkat çeken Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, üniversitenin bilgi birikiminin sanayiye aktarılacağını anlattı. Zaim, şunları söyledi: “İTO’nun Meslek Komiteleriyle dirsek teması sağlıyoruz. Bu sayede buradaki bilgi birikimimizi sanayiye nasıl uygulayacağımız konusunda fikir sahibi oluyoruz. Komitelerden bize sürekli sektör raporu talepleri geliyor. Bu talepler doğrultusunda bunları hangi bölümlerde nasıl entegre edebiliriz ve bunu nasıl endüstriye dönüştürebiliriz. Bunun altyapısını kurmak gibi bir yükümlülüğümüz ve avantajımız var. Bunu da aktif olarak kullanmaya çalışacağız.”

TEKMER CANLANDIRILACAK

Üniversitede kurulu ve KOSGEB destekleriyle ilişkili dışarının kullanımına açık Teknoloji Geliştirme Merkezleri’nin (TEKMER) yeniden canlandırılacağını da açıklayan Prof. Dr. Zaim, “TEKMER’den iki firmayı mezun ettik. Onu da Kuluçka Merkezi ile
entegre edelim diye düşünüyoruz. Böylelikle Kuluçka Merkezi’ne gelen firmalar KOSGEB’den de destek alabilirlerse TEKMER’le birlikte palazlanmalarının önünü açabiliriz” dedi.

BAŞVURU SÜRECİ

Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, TİCARET TTO’ya başvuru süreci hakkında da şu bilgiyi verdi: “Önce internet üzerinden ön değerlendirme başvurusu yapılıyor. Başvuru uygunsa jüri önüne gidiyor. Jüri önünde sunum yaparak projelerini anlatıyorlar. Kriterlerimiz var. Birincisi, projenin özgün olması. Uluslararası ölçekte özgünlük aramıyoruz elbette, ulusal bazda özgünlüğe ve bunun yanında ticarileşebilme potansiyeline bakıyoruz. Bu proje gerçekten bir katma değer üretir mi? Çoğunlukla yazılımcılar, bilişimciler geliyor; buna karşıyız. Türkiye’ye katma değer üretecek projeler ile gelen fikirleri şirketleştirmek üzere destek vermeyi hedefliyoruz. Bir bankacılık yazılımı ile geldikleri zaman bu bizim için çok ciddi bir değer teşkil etmiyor. Ama bu bir fintek yazılımıysa, yani arkasından başka bir katma değer üreten bir yazılımsa o zaman iş değişiyor. Eğer fikir çok özgün ama yapılabilirlik noktasında uçuk ise o zaman mentorluk hizmeti veriyoruz. Fikri aldık, palazlandırdık. Ondan sonra diyoruz ki, biz seni BTM ile ilişkilendireceğiz.”

TİCARİLEŞMESİ İÇİN PROJELERE DESTEK VERİYORUZ

Üniversite bünyesinde İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle Teknoloji Transfer Ofisi kurulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, “Bu TTO, bir yandan şu anda projeleri ticarileştirmek için destek vermeye çalışıyor. Öte yandan, kendi içimizde küçük bir kuluçka merkezimiz var. Burada da öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz ve dışarıdan gelecek fikirleri şirketleştirmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

23 Ekim 2019 Çarşamba

Etiketler : Üniversitemiz