Teknoloji odaklı kamu destekleri

Giriş: 20.03.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: MÜGE BİBER

Kamu destekleri, her yönüyle İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen ‘Kamu Desteklerinden Nasıl Faydalarınız Semineri’ ile katılımcılara anlatıldı. Açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer’in yaptığını seminerde İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürü Ümit Ünal, KOSGEB Uzmanı Mustafa Kemal Güzelyurt, katılımcılara KOBİ’lere sağlanan destekler hakkında bilgi verdi.

AR-GE HARCAMALARI

Ahmet Özer, bilgiyi elde etmenin yolu olarak ilk sırada kamu kaynaklarının kullanımında Ar-Ge harcamalarının payının geldiğini belirterek, milli gelirdeki Ar-Ge harcamaları miktarının ülkelerin gelişmişlik dereceleri için çok önemli bir ölçü olduğunu vurguladı. Özer, kamunun yaptığı Ar-Ge harcamalarının bu manada teknolojiye ve bilgi ekonomisine yapılmış doğrudan bir destek olduğunu söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti: “Kamu, üniversite ve sanayi işbirliği, küresel olarak uzun yıllardır öne çıkan bir başlık. Akademik alanda kökleşen teorik alan ile üretim sahalarında dönen çarklarla buluştuğunda hem bilgi çoğalıyor hem de verimlilik artıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonuyla, önemli mesafeler kat ettik. Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Portalı (KÜSİP) bu konuda önemli bir hızlandırıcı oluyor.”

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim de üniversitelerin bilgi birikimi ile girişimcilerin ihtiyaçlarını birleştirip, ortaya iyi ürünler koyulması gerektiğini belirtti. Zaim, katılımcılara yaptığı sunumda, Kamu, Üniversite, Sanayi İşbirliği (KÜSİ) çalışma grubu faaliyetlerini ve TÜBİTAK’ın Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı, Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı, KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı, BİGG Teknogirişim Sermaye Desteği Programını anlattı.

6 ANA TEMA ÜSTÜNE BİR GELECEK ÖNGÖRÜSÜ

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürü Yüksek Mimar Ümit Ünal, Bakanlığın kalkınma planında ve yapılan kanunların ve düzenleme-lerin özünde; yerli ve milli üretimin desteklenmesinin amaçlandığını söyledi. Ünal, Türkiye Cumhuri-yeti’nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023’ün bir milat kabul edildiğini belirterek, makro temelde ‘uluslararası ilişkiler’, ‘uluslararası güvenlik’, ‘iç siyaset’, ‘ekonomi’, ‘eğitim, bilim ve teknoloji’ ve ‘kültür’ başlıklı 6 ana tema üstüne bir gelecek öngörüsünün inşa edildiğini söyledi. Ünal, üretim reform paketi ile Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin kurulmasının hızlandırıldığını söylerken, ülkede teknoloji geliştirme bölgelerinin, Ar-Ge ve teknoloji alanında çalışan personel sayısının arttığını ifade etti.

HAMLEDE SIRA DİĞER SEKTÖRLERDE

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürü Ümit Ünal, uzun süredir çalışılan ‘uçtan uca yerlileşme’ olarak da bilinenTeknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile sanayide ithal ara malı oranının azalmasıyla cari açığın kalıcı olarak düşeceğini ve küresel rekabette elimizin güçleneceğini söyledi. Ünal, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile odak sektörlerdeki öncelikli ürünlerin destekleneceği programın ilk uygulamasının makina sektörüyle başladığını hatırlattı. Ünal, şöyle devam etti: “Yatırım tutarının 50 milyon lirayı aşması durumundaysa proje bazlı teşvik sistemi devreye girecek. Makina sektörü için öncelikli ürün listesi açıklandı ve başvurular 19 Ocak’a kadar kabul edildi. Bundan sonra diğer sektörlere ilişkin ürün listeleri açıklanacak ve o sektörlere yönelik çağrıya çıkılacak. Sürecin sanayimiz, ekonomimiz ve ülkemiz için çok önemli çıktılar getireceğine yürekten inanıyorum.”

ÜRETİM REFORM PAKETİ

Ar-Ge merkezleri
1232 merkez (İstanbul 426)
60075 personel, 44682 proje (tamamlanan+devam eden)

Tasarım merkezleri
364 merkez (İstanbul 168)
7732 personel, 7203 proje (tamamlanan+devam eden)

Teknoloji geliştirme bölgeleri
67 TGB
56966 personel, 44413 proje (tamamlanan+devam eden)