Cuma, 22 Kasım, 2024
“Biz Teknopark İstanbul’u savunma sanayi odaklı bir teknopark olarak ayrıştırdık” diyen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, ‘teknoloji kalesi’ olarak tanımladığı Teknopark İstanbul’un ihracatını 8 yılda 10 kat artırdığına dikkat çekti. Avdagiç, İTO Meclis Üyelerini Teknopark İstanbul firmalarına yatırım yapmaya davet etti.
HABER: BARIŞ CABACI
Türkiye girişimcilik ekosisteminin en büyük destekçilerinden Teknopark İstanbul, bünyesindeki kuluçka merkezi Cube Incubation ile kapılarını yatırımcılara açmaya devam ediyor. Bu kapsamda ‘Açık Kapı: İş Dünyası İle Buluşma’ programının beşincisi düzenlendi. 5 girişim ve 3 Ar-Ge firmasının sunum yaptığı etkinlik; İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ile Yönetim Kurulu ve yaklaşık 100 Meclis Üyesi’nin katılımıyla gerçekleşti. Programın ev sahipliğini ise Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Yerebakan ile Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu yaptı.
İLK ADIMI DOĞRU ATTIK
Toplantının açılışında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Teknopark İstanbul’un, ulusal ve uluslararası önemli teknoloji firmalarının yer almak istediği bir merkez olduğunun altını çizdi. Avdagiç, şunları söyledi: “İTO’nun yüz akı projesi olan Teknopark İstanbul’un Türkiye için ifade ettiği anlamı, bizzat yerinde görmek için buradayız. Kurmayı istediğimiz teknoparka, herkes onlarca teknoparktan biri olacak gözüyle bakıyordu. Biz, sanayileşmeyi artırmak, kalkınmış ülkelerle mesafeyi kapatmak için çalışıyorduk ve en önemli aracımız yüksek teknolojiydi. Aslında gelişmiş ülkeler gibi işe savunma ile başlayarak doğru yaptık. Tabir-i caizse, ilk düğmeyi doğru ilikledik ve gerisi de çok hızlı bir şekilde geldi. Girişimci altyapımızı, Ar-Ge kültürümüzü geliştirmekti. Bunu da teknopark ile yapabilirdik. Biz de Teknopark İstanbul’u savunma sanayi odaklı bir teknopark olarak ayrıştırdık.”
İLERİ TEKNOLOJİ MERKEZİ
“2018’den itibaren yapılan duvarın üzerine bir taş da biz koymadık, deyim yerindeyse bir teknoloji suru inşa ettik” diyen Başkan Avdagiç, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu teknoloji kalesinde Türk mühendisler, girişimciler ve Türkiye’nin gururu şirketlerimiz Ar-Ge faaliyetleri yürütüyor. Biz de onları destekliyor, müthiş bir sinerji doğuran ekosistemi güçlendiriyoruz. İleri teknoloji merkezi olarak, Türkiye’yi farklı bir ufka taşıyoruz.”
MÜHENDİS SAYISI 4 KAT ARTTI
Teknopark İstanbul’un 2014’te 68 bin 513 metrekare kapalı alanı olduğunu hatırlatan Avdagiç, merkez hakkında şu bilgileri verdi: “2018’de bu rakam 197 bin 109 metrekareye yükselmişti. 2022’de ise iki kat artarak, 387 bin 46 metrekare oldu. Teknoparkımızda faaliyette bulunan Ar-Ge firmamızın sayısı 2014’te 86’dıydı. 2018’de 260 olan Ar-Ge firma sayısı 2022’de 416’ya çıktı. Aynı şekilde bir artış da, Ar-Ge mühendisi sayısında yaşadık. 2014’te burada çalışan Ar-Ge mühendisi bin 526 iken, 2018’de 5 bin 920 olmuştu. Dört yıl sonunda ise Ar-Ge mühendis sayımız 8 bin 374’e çıktı.”
2 BİN 823 PROJE
Proje sayısında da büyük artış gözlemlendiğini söyleyen Avdagiç, 2014’te 265 ve 2018’te bin 363 olan proje sayısının, 2021’de tam 2 bin 823’e yükseldiğini hatırlattı. Avdagiç, “Teknoparkımız yüzde 100 doluluk oranıyla, seçkin firmalarıyla, yenilikçilik ve girişimciliğe getirdiği büyük rüzgarla İTO’nun ve ülkemizin gururu oldu. Ödül almadan geride bıraktığımız bir yıl olmadı. Ayrıca, fikri sınai mülkiyet haklarında önemli bir artış yaşandı. 2010’da 3 olan rakam, 2018’de 28’e ve 2022’de 265’e yükseldi” ifadelerini kullandı.
İHRACATI 10 KAT ARTTI
Teknopark İstanbul’u yüz akı yapan göstergelerden birinin de ihracat rakamları olduğunu vurgulayan Avdagiç, “Buradan yapılan ihracat, 2010’de 8.3 milyon dolar iken, 2018’de 36.8 milyon dolara çıktı. 2022’de ise ihracat rakamımız 381.5 milyon dolara yükseldi” dedi.
TERSİNE BEYİN GÖÇÜ
Teknopark İstanbul’da birçok nitelikli gencin yetiştiğini belirten Başkan Avdagiç, “Bizim bu gençlerimizi Türkiye’de tutmamız gerekiyor. Bizim en önemli vizyonumuz, beyin göçünün tersine dönmesini sağlamak” dedi.
MELEK YATIRIMCI OLMALIYIZ
İTO Başkanı Avdagiç, “Yeni unicornlar çıkarmak için çalışmalıyız. Yeni startuplara bu yüzden yatırım yapmalıyız. Bu girişimler, Türkiye’ye döviz girdisi sağlayacak. Bu nedenle, İTO üyelerini melek yatırımcı olmaya davet ediyorum. Ara hedefimiz firmalarımızın büyümesi olsun fakat ana hedefimiz Türkiye’nin büyümesi olsun” diye konuştu.
DÜNYA TEKNOLOJİSİNİN ÖNÜNDEYİZ
Açık Kapı programının her ay yapıldığını belirten Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Yerebakan, programın amacının firmaların yenilikçi projelerinin İTO Meclis Üyelerine anlatılması olduğunu söyledi. Teknopark İstanbul’un bir diğer amacının ise beyin göçünün önüne geçmek olduğunu vurgulayan Yerebakan, şunları kaydetti: “Teknoparkımızda bulunan şirketlere yatırımların arttığını görüyoruz. Dünyada yeni projelendirilen bir ürünün, bu merkezde testini yapıyoruz. Bu dünyadaki trendleri takip etmediğimizi, dünyanın bizi takip ettiğini gösteriyor. Dünyada sadece 3 merkezde üretilen grafen, Teknopark İstanbul’da da üretiliyor.”
4. NESİL KULUÇKA MERKEZİ BEYOĞLU’NDA AÇILACAK
“İTO ile yerli ve milli teknolojiler geliştiriyoruz” diyen Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, şu bilgileri verdi: “2023’te Türkiye savunma sanayinin ana oyuncuları teknoloji merkezimizde olacak. Yeni bir müjdeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Beyoğlu’nda Mis Sokak’taki tarihi bir apartmanı yeniledik ve oraya bir uydu kuluçka merkezi yapıyoruz. Beyoğlu Uydu Kuluçka Merkezi, önümüzdeki günlerde 4. nesil bir kuluçka merkezi olarak çalışacak.”
Topçu, son bir yılda 14 girişimcinin, 2.7 milyar TL değerleme ile 750 milyon TL yatırım aldığını belirterek, MİLGEM, DASAŞ Albatros İHA, SSB& BMC Altay Tankı, Delta V- Tesor Hibrit Roket Motoru, TÜRKSAT 6A ve TUSAŞ Milli Muharip Uçağı, bu merkezden çıkan savunma sanayi ürünleri. Buradaki orta ölçekli girişimlerin de büyük projelere dahil olma şansı oluyor” diye konuştu.
NELER YAPILDI?
2018
Denizcilik alanında 20 firma ile Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi HİSER başladı.
2019
3. etap temel atma töreni gerçekleşti ve yapılar, toplamda 28 bin 566 metrekarelik bir alanda inşa edildi.
2020
2. etap binaları açıldı. Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne start verildi. Temel Sıfır Atık Belgesi alan ilk özel
şirket oldu.
2021
Cube Incubation açıldı. ‘Derin Teknoloji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun kuruluş çalışmalarına başlandı. En çok patentli startup firmasına ev sahipliği yapan teknopark oldu.
2022
3. etap tamamlandı. Önümüzdeki günlerde açılacak. Kaşif robotunun üreticisi olan Armelsan burada olacak.
2023
ASELSAN, ROKETSAN ve TUSAŞ’ın yerleşik olarak Teknopark İstanbul’da binaları olacak.
19 Eylül 2022 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe