Salı, 05 Kasım, 2024
TBMM’de Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Hakkındaki Kanun teklifi yasalaştı. Buna göre, teknoloji geliştirme bölgesindeki firmaların elde ettikleri gelirlerin, kurumlar ve gelir vergilerinden istisna süresi, 2023’ten 2028 sonuna kadar uzatıldı. Ayrıca doktora öğrencisi ve stajyer istihdam eden girişimciler de desteklenecek.
Bu bölgelerde yer alan işletmelerde, ilgili personelin bölge dışında geçirdikleri süreler de gelir vergisi stopajı teşvik kapsamında sayılacak ve bu oran yüzde 50’ye kadar artırılabilecek. Bununla ilgili sınır, gelir vergisi stopajı teşvikine konu edilen toplam çalışma sürelerinin yüzde 20’si olacak.
Yasayla teknoparklara yapılaşma için verilen desteğin yanı sıra Ar-Ge binası, atölye ve buralarda yer alacak makina, ekipman ve yazılımlara yönelik desteklerin verilebilmesi amaçlanıyor. Bölgelerde altyapı, idare binası, Ar-Ge binası, atölye ve kuluçka merkezi inşasıyla, atölyelerde kullanılacak makina, ekipman ve yazılımlarla Ar-Ge ve yenilik faaliyetleriyle tasarım faaliyetlerini desteklemeye yönelik yönetici şirketçe yürütülen veya yürütülecek kuluçka programları, teknoloji transfer ofisi hizmetleri ve teknoloji işbirliği programlarıyla ilgili giderler, bakanlıktaki ödenekle sınırlı olmak üzere karşılanabilecek.
Desteklenecek program, alanlarından mezunların Ar-Ge personeli statüsünde olmadan da yönetici şirketlerde istihdam edilebilmelerini ve böylece bu programlardan mezunların istihdamının artırılmasını amaçlıyor. Bölgede yer alan firmalara, istihdam ettikleri doktora öğrencisi Ar-Ge personeli ve stajyer için 2 yıl süreyle destek verilecek.
GİRİŞİM SERMAYESİ
Metinde, 5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da da bazı ifadelerin değiştiği ve yeni fıkralar eklendiği kaydedildi. Bu kapsamda, şu ifade kanuna girdi: “Girişim sermayesi fonlarından ya da bu fonların yatırım yaptığı fonların yatırımlarından yararlanan şirketlere, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından sağlanan sermaye desteklerinin beyan edilen gelirin veya kurum kazancının yüzde 10’unu ve öz sermayenin yüzde 20’sini aşmayan kısmı ticari kazancın ve kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılır. Bu kapsamda indirim tutarı yıllık 1 milyon TL’yi aşamaz.”
09 Şubat 2021 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı