tatil-sepeti


HABER:SELAHATTİN NİZAM

Teknoloji bağımlılığıyla mücadele için İstanbul Ticaret Üniversitesi akademisyenleri tarafından yürütülen bilinçliyiz.biz adlı bilimsel araştırma projesinde okullarda düzenlenen eğitimler başarıyla tamamlandı. Dr. Adnan Veysel Ertemel, Dr. Ela Arı ve Prof. Dr.Oya Özkardeş’in yürüttüğü ve 20’ye yakın okulda gerçekleştirilen proje kapsamında öncelikle ‘dikkat ekonomisi’ olarak adlandırılan dijital dünyada teknolojinin nötr olmadığı anlatıldı. Tüketicilerin verdiği dikkat ve zamanın reklamverenler üzerinden paraya çevrildiği çarpıcı bilgiler eşliğinde aktarıldı.

TÜRKİYE’DE İLK

Teknoloji bağımlılığı ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen ve alanında Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip projede, problematik akıllı telefon kullanımını önlemeye yönelik etkili ve pratik bir eğitim modülü hazırlandı. Eğitimlerde problematik teknoloji kullanımının bireylerin yaşam kalitesini ve verimliliğini ne ölçüde olumsuz etkilediği ortaya konuldu. Farkındalık sağlamayı amaçlayan ön bilgilerin ardından gençlere teknoloji üreticilerinin uyguladığı ‘kanca takma’yı sağlayan davranışsal psikolojiye dayalı mekaniklerin içyüzü örneklerle anlatıldı.

10 ADIMLIK LİSTE

Eğitimlerde ayrıca 10 adımda kancadan kurtulmak ve sağlıklı iletişim kurmak için öğrencilerin telefonlarına gereken ayarlar yaptırıldı. Katılımcı gençlerden bu adımları ve evlerine gittiklerinde yapmamaları gereken kontrol listesindeki diğer adımları, en az bir ay boyunca uygulamaları istendi.

İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ

Eğitim öncesi ön test ve eğitimden bir ay sonra gerçekleştirilen son testle bağımlılık profilindeki gelişme ölçüldü. 2 bin öğrenciyle yapılan eğitim programının ilk sonuçlarına göre bağımlılığa dair yedi alt bileşenden altısında gelişme sağlandı. Proje yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Adnan Veysel Ertemel, bilimsel olarak etkinliğini ispatlayan bu eğitim modülünü daha geniş kitlelere uygulamak için farklı kurumlarla işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Ertemel, projenin analiz raporunun yakın zamanda açıklanacağını belirtti.

DİKKAT EKONOMİSİ

Dikkat ekonomisi olarak nitelendirilen dijital dünyada, davranış biliminin ince taktiklerini uygulayarak alışkanlık yapıcı ‘yapışkan’ deneyimler sunmak ve reklamverenler üzerinden büyük gelir elde etmek en büyük amaç. Tüketicilere tamamen ücretsiz sunulup dikkati paraya çeviren Instagram ve WhatsApp platformlarının da sahibi olan Facebook’un piyasa değerinin 1 trilyon doların üzerinde olduğu düşüldüğünde insanların dikkatinin ve zamanının ne kadar değerli olduğunu daha kolay anlamak mümkün.

KANCA MODELİ NEDİR?

Alışkanlık ve sonrasında bağımlılık yapması için tasarlanan deneyimler, kanca modeliyle geliştiriliyor. Silikon Vadisi’ndeki ikna edici teknoloji laboratuvarının ilk öğrencilerinden Nir Eyal’in geliştirdiği modele göre, reklama para harcamaya gerek yok. Bilinçaltına hitap eden yapışkan bir deneyimle insanları ‘kanca’ya takmak yeterli!

12 Şubat 2020 Çarşamba

Etiketler : Üniversitemiz