HABER: OSMAN KUVVET

Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali’nde (TEKNOFEST), on binlerce genç hayallerini gerçekleştirdi. Düzenlendiği ilk yıl 4 bin 333, ikinci yıl 17 bin 773 takımın yarıştığı festivalde yer almak için bu yıl 20 bin 197 takım ve 100 binin üzerinde genç müracaat etti. Festival, bu yıl 84 ülkeden katılımla renklendi.

GELECEĞE HAZIRLIYOR

Gençlerin büyük bir heyecanla proje ürünlerini sergilediği TEKNOFEST 2020’de katılımcılar, aynı zamanda kendi alanlarındaki farklı çalışmaları da görerek, kendilerini ve projelerini geliştirme fırsatı buldu. Festivalin, bu yönüyle de yol gösterici ve katma değerli olduğunu vurgulayan gençler, gelecekteki iş hayatlarında projeyi nasıl yönetecekleri konusunda vizyon kazandırdığını dile getirdi.

3 MİLYON TL ÖDÜL

Takım üyeleri, Covid-19 nedeniyle ziyaretçilere kapalı olan festivalde, projelerini davetlilere ve canlı yayınlarla izleyicilere aktardı. 21 kategoride gerçekleştirilen yarışmalarda 3 milyon liradan fazla para ödülü verildi.

ROKET VE UYDU

Etkinliklerin birçoğu, 24-27 Eylül’de Gaziantep’te yapılırken, festival, 1 Eylül’de Tuz Gölü’ndeki Roket Yarışması ile başladı. Daha sonra Kocaeli’de Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması gerçekleştirildi. Bilişim Vadisi’nde Robotaksi Binek Otonom Yarışması yapılırken, Model Uydu Yarışması ise Tuz Gölü’nün uçsuz bucaksız arazisinde düzenlendi.

İNŞAAT TAKİP

TEKNOFEST’te öğrenciler, ‘E-Bina İnşaat Takip Sistemi (e-BİTS)’ adıyla bir yazılımın sunumunu yaptı. e-BİTS, bir binanın inşaatındaki tüm veri, belge ve fotoğrafların yapı denetim firmaları tarafından sisteme yüklenmesini sağlıyor.
Bu bilgiler vatandaşların, sigorta şirketlerinin, emlak değerleme kuruluşlarının, bankaların ve AFAD’ın erişimine açılabiliyor.

HAYALET BARİYER

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri, yolların daha verimli kullanılması için ‘Hayalet Bariyer Projesi’ni geliştirdi. Bölüm öğrencisi Abdulkadir Yaldız, “Projemiz, trafiğin yoğunluğuna göre karşı şeridin de hayalet bariyer aracılığıyla kullanılmasını sağlıyor. Bariyerlerimiz yolun altına gizlenerek şeridi değiştiriyor” dedi.

SU ALTI ARACI

TeknofestT 2020 kapsamında birçok gösteri ve yarışma yapılırken, İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması, festivalin en dikkate değer bölümlerinden biri oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencilerinin geliştirdiği insansız su altı aracı ‘Hendesetul Cezeri’, festivalde boy gösterdi.

DRONE YARIŞLARI

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) tarafından düzenlenen drone yarışları, Gaziantep’in tarihi mekanlarından Rumkale’de gerçekleşti. Üçüncüsü yapılan drone yarışlarına bu yıl 10 ilden 16 bireysel sporcu katıldı.

ROKET YARIŞLARI

ROKETSAN tarafından Aksaray’da düzenlenen roket yarışlarında lise, lisans ve lisansüstü öğrencilerden oluşan 28 takım mücadele etti. Öğrencilerin, uzay teknolojileri alanına ilgilerini arttırarak, kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla organize edilen yarışma, alçak ve yüksek irtifa kategorilerinde yapıldı.

BTM GİRİŞİMCİSİNDEN TIP EĞİTİMİNE YENİLİKÇİ ÇÖZÜM

TEKNOFEST 2020’de düzenlenen ‘Eğitim Teknolojileri Yarışması Üniversite ve Mezun’ kategorisinde, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcisi ‘Sanal Clinic’, ipi göğüsleyen taraf oldu. Toplam 179 takımın yarıştığı kategoride, 25 takım finale kaldı. Sanal Clinic’in geliştirdiği ‘Diagnosis Time’ mobil uygulaması; yenilikçi, çözüm odaklı ve kullanılabilir olması yönleriyle finalde birinci oldu. Yusuf Bayram Tuğlu ve Kübra Kablan tarafından kurulan Sanal Clinic’in geliştirdiği Diagnosis Time, tıp eğitiminde tüm sınıflar için uygun bir şekilde kullanılabiliyor. Sanal Clinic’e ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi.

İLK MİLLİ YAZILIM KARTI

Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, ilk yerli ve milli yazılım kartının tanıtımını TEKNOFEST’te gerçekleştirdi. DENEYAP Kart Kamera ve Kart Seti, milli mühendislik kaynakları kullanılarak geliştirilmiş yerli elektronik geliştirme seti olarak tanıtıldı.

İŞTE BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ KAZANANLAR

  • Roket Yarışması Alçak İrtifa: Samsun Üniversitesi Tanyeli Roket Takımı (Ödülü 50 bin TL)
  • Roket Yarışması Orta İrtifa: Pamukkale Üniversitesi Hazar Takımı (Ödülü 50 bin TL)
  • Roket Yarışması Yüksek İrtifa: Pamukkale Üniversitesi Hazar Takımı (Ödülü 50 bin TL)
  • Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması: Yıldız Teknik Üniversitesi YTÜ–AESK (Ödülü 40 bin TL)
  • Model Uydu Yarışması: Gebze Teknik Üniversitesi Spatium (Ödülü 50 bin TL)
  • İnsansız Hava Araçları Yarışması: Milli Savunma Üniversitesi Hezarfen (Ödülü 30 bin TL)
  • İnsansız Hava Araçları Yarışması: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İHAGER (Ödülü 30 bin TL)
  • Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması (Döner Kanat Kategorisi): Hasan Akbudak İMKB Mesleki ve Teknik Lisesi Ebabil Takımı (Ödülü 20 bin TL)
  • Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması (Sabit Kanat Kategorisi): Sivas Bilişim Teknolojileri ve Sanat Merkezi Sivas Bilişim İHA Takımı (Ödülü 20 bin TL)
  • 2241 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları: Batuhan Yılmaz bilgisayarlı görü ve derin öğrenme modelleri kullanılarak radyometrik görüntüleme teknolojisi ile kaçak eşya, silah ve canlı bomba tespiti (Ödülü 15 bin TL)
  • Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması: Abdullah Gül Üniversitesi FİXY (Ödülü, Bilgisayar ve Bilişim Vadisi’nde 1 yıl ücretsiz ofis)
  • İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışması Temel Kategori: Hasan Kemal Yardımcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Goshawk Side (Ödülü 30 bin TL)
  • Jet Motor Tasarım Yarışması: İstanbul Teknik Üniversitesi Seyyal (Ödülü 30 bin TL)
  • Tarım Teknolojileri Yarışması: Yıldız Teknik Üniversitesi Ragribot (Ödülü 20 bin TL)
  • Helikopter Tasarım Yarışması: İstanbul Teknik Üniversitesi ITU BICOPTER (Ödülü 30 bin TL)
  • Akıllı Ulaşım İlkokul / Ortaokul / Seviyesi: Nuray Tuncay Kara Bilim ve Sanat Merkezi Takım Kural (Ödülü 10 bin TL)
  • Akıllı Ulaşım Lise Seviyesi: Özel Kartal Yesevi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yesevi Göktürk (Ödülü 10 bin TL)
  • Akıllı Ulaşım Üniversite ve Üzeri Seviyesi: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Dijital Değnekçiler (Ödülü 15 bin TL)
  • Eğitim Teknolojileri Üniversite ve Üzeri Seviyesi: Atatürk Üniversitesi Sanal Clinic (Ödülü 15 bin TL)

TEKNOFEST 2020 kapsamında düzenlenen Jet Motor Tasarım Yarışması’nda ödül kazanan takım İstanbul Teknik Üniversitesi’nden ‘Seyyal’ oldu.

06 Ekim 2020 Salı

Etiketler : Teknoloji