Teknik müşavirlerin gözü küresel projelerde

Giriş: 27.11.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörü, 1972’den bu yana 126 ülkede 392 milyar dolar değerinde 9 bin 900 proje üstlendi. Bu başarıda, teknik müşavirlik hizmetleri sektörü de önemli rol oynadı.

İstanbul Ticaret Odası Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi, ‘Uluslararası Projelerde, Proje ve Müşavirlik İşleri’ paneli ile teknik müşavirlik sektörünün durumunu ve gelecek stratejilerini masaya yatırdı.

YURTDIŞI BAŞARISI

Toplantıda Türkiye’nin yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde geldiği noktaya dikkat çeken İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç, şöyle konuştu: “Dünyanın en büyük 250 yurtdışı müteahhitlik firmasını gösteren ENR listesinde Türkiye, 2003’te sadece 8 müteahhitlik firması ile yer alırken, 2019’da 44 firma listeye girmeyi başardı. Elde edilen gelir sıralamasında ise ülkemiz 7’nci sırada yer alıyor. Ülkemize net döviz girdisi sağlayan ve önemli hizmet ihraç kalemlerinden biri olan yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörü, ödemeler dengesi içerisinde, sadece inşaat kalemi altında değil, lojistik, işçi gelirleri ve ihracat kalemleri altında da ciddi gelir kaynakları sağlıyor. Sektör, ayrıca, teknoloji transferine imkân sağlamakta olup, makina parkının gelişmesine ve diğer sektörlerin dışa açılmasına katkıda bulunuyor.”

TEKNİK ŞARTNAME VURGUSU

Teknik şartnameleri hazırlamanın ülkeler için önemli bir avantaj olduğunu belirten İTO Meclis Üyesi Kadem Ekşi ise “Uluslararası projelerde teknik şartnameleri genelde İngiliz ve ABD firmaları hazırlıyor, tabi yazarken de kendi ürünlerini satmayı planlıyorlar.

Küresel ölçekte mühendislik müşavirlik hizmetleri pazarı 200 milyar doların üzerinde. Teknik müşavirlik konusunda kamu ve özel sektör ortak bir çalışmayı hayata geçirmeliyiz. Şirketlerin yurtdışında iş almaları desteklenmeli” dedi.

Uluslararası Müşavir Mühendisler Federasyonu’nun (FIDIC) sözleşmeleri hakkında bilgi veren Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı Süreyya Ural da önemli bir kritere dikkat çekti. Ural, kritere göre müşavir mühendislik firmalarının bağımsız olması ve bütün kazancını kendi faaliyet alanından sağlaması gerektiğini vurguladı.

Oturum başkanlığını İTO Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi Üyesi Murat Özdemir’in yaptığı panelde, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı Süreyya Ural, DEİK Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkanı Demir İnözü, İstanbul Valiliği Proje Koordinasyon Birim Direktörü Kazım Gökhan Elgin ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Baz sunum yaptı.

99 ÜLKEDE 2 MİLYAR DOLARLIK İŞ

DEİK Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkanı Demir İnözü, Türk firmalarının yurtdışı projelerde yakaladığı başarıya dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türk teknik müşavirlik firmaları, bugüne kadar 99 ülkede yaklaşık 1700 yurtdışı projede toplam değeri yaklaşık 2 milyar dolarlık iş yaptı. PPP projelerinde de önemli bir deneyime sahipler. İnsan kaynaklarıyla, yüksek kalitede hizmet sunabiliyorlar.”
İstanbul Valiliği Proje Koordinasyon Birim Direktörü Kazım Gökhan Elgin ise İstanbul’un depreme hazırlık projesi hakkında sunum yaptı. Elgin, depreme hazırlıkta ‘Önlem al, risk azalt’ stratejisinin uygulandığını kaydetti. İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Baz da Türkiye’deki inşaat mühendisliği bölümlerinin sektörden gelen taleplerle yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.