Av yasağının başladığı nisan ayından sonra balıkçı barınakları yeniden şenlendi. Denizlerde av yasağının 1 Eylül’de sona ermesiyle ağlarını denize atacak balıkçılar, yeni sezondan oldukça umutlu.
Son günlerde teknelerinin ve ağlarının onarımlarına ağırlık veren balıkçılar, av döneminin hem balıkçıların hem de tüketicinin yüzünü güldüreceğine inanıyor.
Karadeniz’de av yapan balıkçılar ağ tamirinin haftalarca sürdüğünü belirterek, ay sonunu gözlediklerini ifade ettiler. Balıkçılar, “Ay sonunda herkes rızkını aramaya denize gidecek. Umutlu olmak lazım, olacak diye bakıyoruz. Bu kadar insan ekmek yiyor. Buranın fabrikaları da bunlar” diye konuştular.
DENETİMLER ARTACAK
Sezona bir taraftan balıkçılar, bir taraftan da konuyla ilgili kurumlar hazırlandı. İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, sürdürülebilir avcılık için gerekli denetimlere de ağırlık verdiklerini ifade etti. Karaca, “İl Müdürlüğümüz, Balıkçılık Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, Marmara Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı ve Deniz Polisi ekiplerimizle denizde, karada, karaya çıkış noktalarında ve İBB’ye ait Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde ve perakende satış noktalarında ekiplerimizin dizaynını yaptık ve sezona hazırlandık” dedi.
BOY SINIRLAMASI
Karaca, açıklamasına şöyle devam etti: “Küçük boyda balık avlanıp avlanmadığını, yer ve zaman yasaklarına uyulup uyulmadığını, yasak türlere uyulup uyulmadığını kontrol edeceğiz. 1 Ocak 2020’de yürürlüğe giren 1380 sayılı yasa ile sahada biraz daha etkin hale geldik. Ruhsatsız ve kaçak bir tekneyle avcılık yapıyorsanız tekneye el koyup idari para cezası uyguluyoruz. Küçük boyda ve zaman-boy yasaklarına uymayan su ürünleri avlandığı zaman da bunlara el koyuyoruz, bunları hayır kurumlarına gönderiyoruz. Yine depoda yakaladığımızda 10 bin lira ceza var.”
HAMSİ DE YAKINDA
Sezona dair ilk işaretleri ağustos ayı içinde küçük kayıklarla ve oltayla avlanan balıkçılar görüyor. Bu oltacılar palamut ve lüfer tutarsa balık bol olacak diye kabul ediliyor. Ancak bu yıl sezon öncesinde 10 gün boyunca Karadeniz’de hava estiği için sadece bir iki gün av yapılabildi. Yine de tekne ile av yapanlar balığın bol olmasını bekliyor. Çinekopta işaretler iyi görünürken, balıkçılar, “Havyar çok tutarsa lüfer de çok olabilir. İstanbul’da sezon palamutla başlar, lüfer ile devam eder. Palamut pek çıkmadı. Hamsi ise 10 Eylül’den sonra belli olur” diye konuştu.
YENİ DÜZENLEMELER ETKİLEYECEK
Bazı balıkçılar sektörle ilgili yeni düzenleme hakkında görüşlerini dile getirdi. Yeni sezondan umutlu olduklarını belirten balıkçılar, “Fakat küçük balıkçılara düzenleme geldi. ‘Ya trol ya da palamut avı yapacaksın’ dediler. Palamutçuluk yapsam 1-1.5 ay sürecek. 1.5 ay sonra ben ne yapacağım? 8 ay yatacağım. Trolü seçsem kışın 4 ay zamanı var. Bunun 2 ayı hava esiyor. 2 ay çalışıp 6 ay yatacağım. Küçük balıkçının en büyük sorunu bu” dedi.