Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Taşımacılık ve lojistik firmaları, imzaladıkları sözleşmelerle navlun ayağında oluşacak her türlü olumsuzluktan sorumlu tutuluyor. Kasten sebep olmadığı kazalardan dolayı ürünlerin hasar görmesi durumunda bile taşımacılar, yüksek tazminatlarla karşı karşıya kalabiliyor. Pek çok ürünün pazarlara ulaşımından dağıtımına kadar geçen süreçten sorumlu olan sektör temsilcileri, ticari anlaşmaların gerçekleşmesi için imzalanan kontratların yükümlüğünün ağır olduğunu belirtiyor. Bu tazminatların gerek genel mevzuat gerekse uluslararası mevzuatta bazı sınırlamalara tabi tutulmasını isteyen sektör temsilcileri, İstanbul Ticaret Odası’nda online düzenlenen ‘Taşımacılık Sözleşmeleri Toplantısı’nda soruna çözüm aradı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Meclis Üyeleri ve STK temsilcileri de katıldı.
ADİL VE DENGELİ OLMALI
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, hem sektörün hem de Türkiye’deki uluslararası ticaretin gelişmesi ve sürdürülebilir olması için adil ve dengeli sözleşmelere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bu kapsamda Ulusal ve Uluslararası Ticaret Kanunu’ndaki hükümler mevzuata bağlanmış gibi gözüküyor. Fakat taşımacılık ve lojistik sektörlerindeki üyelerimizin yeterli bilgiye sahip olmaması ya da pazarda daha iştahlı olması, sözleşme sorunlarını beraberinde getiriyor. İstanbul Ticaret Odası olarak bu sorunların çözülmesi için gereken desteği vereceğiz” dedi.
E-İHALELERDE ŞEFFAFLIK
Yapılan sözleşmelerdeki bazı maddelerin çok ağır olduğunu ve bu kontratlardan dolayı hak etmedikleri tazminatlarla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren sektör temsilcileri, “Örneğin 2 milyon dolarlık bir değerin taşınmasında oluşacak tazminatta firma sahipleri firmalarını kaybedebilirler” dedi. Toplantıda elektronik ortamda düzenlenen ihalelerde oluşan ya da oluşabilecek haksızlıkların ortadan kalkması için hukuki açıdan neler yapılabileceği de ele alındı. Sektör temsilcileri, e-ihalelerin şeffaf olmasını talep etti. Toplantıda, İTO Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi’nin İstanbul Ticaret Üniversitesi ile ortaklaşa hazırladığı rapor da gündeme geldi. Sektör mensupları, bu rapor sayesinde haklarının birçoğunun varlığından haberdar olduklarını kaydetti.
ÇİFTE STANDART
Uluslararası firmaların taşıma anlaşmalarının, ülkelere göre farklılıklar gösterdiğine dikkat çeken sektör temsilcilerine, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, şu soruyu yöneltti: “Uluslararası ticarette ürünleri satın alan firmalar, karbon ayak izinden su ayak izine kadar birçok belgeyi, henüz satış yapmadan tedarikçi firmalardan talep ediyor.
Lojistik firmaları neden buna dahil edilmeyip hukuki hakları korunmuyor? Lojistik sektöründe anlaşmaların hukukun bütünlüğü çerçevesinde sağlanması gerekmiyor mu?”
Sektör temsilcileri ise “Birçok alanda tam yeterlilik isteyen firmalar ülkelere göre lojistik anlaşmalarını değiştiriyor ve taşımacıların haklarını yok sayıyor” şeklinde yanıt verdi.
22 Şubat 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı