Tek adımda şirket büyük rahatlık

Giriş: 02.04.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ‘Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicil Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i girişimciler ve mükellefler için birçok kolaylık sağlıyor.

Girişimci ve mükelleflerin artık şirket kurmak için noter, banka ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) gitmesine gerek kalmadı. Yeni düzenlemeye göre girişimci ve yatırımcılar sadece ticaret sicil müdürlüklerine giderek işlemlerini gerçekleştiriyor.

Değişikliğin yürürlüğe girmesiyle girişimciler ve mükellefler, İstanbul Ticaret Odası’nın Eminönü’ndeki merkez binasında bulunan İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvurmaya başladı. Yeni düzenlemeyleyedi prosedürün bire inmesi memnuniyetle karşılandı.

İŞLEMLER ÇOK KISA SÜRÜYOR

Şirket kurmak için Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne gelen Mehmet Sırma, “Düzenlemeden yeni haberimiz oldu. Normalde şubelerden yapıldığını biliyorduk. Haberimiz olunca direkt buraya geldik. İşlemler çok kısa sürdü.
İlk defa şirket kuruyorum. İşlemlerin kısaldığını burada öğrendik. Daha önce 2-3 gün sürüyormuş ama burada 15 dakikada tamamlandı. Çok memnunuz” diye konuştu.

ZAMAN KAZANIYORUZ

Şirket kuruluş işlemleri için Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne gelen Soner Döveç de muhasebe meslek elemanı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Daha önce birden fazla şirket kuruluşu gerçekleştirdim ama hiç böyle olmamıştı. Eskiden notere ayrı, vergi dairesine ayrı gidiyorduk. Ondan sonra MERSİSüzerinden vergi potansiyel numarası geçti.
Gün geçtikçe teknoloji gelişti. Şimdi bütün işlemleri tek seferde Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde yapabiliyoruz, zaman kazanıyoruz.”

BU SÜREÇLER ARTIK GEÇMİŞTE KALDI

  • MERSİS’e giriş yapıp şirket sözleşmesi oluşturuluyordu.
  • Sermaye blokajı ve Rekabet Kurumu payını ödemek için bankaya gidiliyordu.
  • Noterde imza tasdiki ve imza beyannamesi yaptırılıyordu.
  • Odaya gelinip kayıt, tescil ve ilan işlemleri gerçekleştiriliyordu.
  • Notere gidip ticari defterlerin açılış tasdiki yaptırılıyordu.
  • Ticaret sicil müdürlüklerinde kâğıt ortamında doldurulan işe başlama bildirimi vergi dairelerine gönderiliyor ve yoklama memuru bekleniyordu.
  • Yoklama memuru iş yoğunluğuna göre bazen ertesi gün, bazen bir hafta sonra ancak yoklamayı gerçekleştirebiliyordu.
  • Yoklama memuru onay verince vergi kimlik numarası oluşuyor, daha sonra fatura bastırıp ticari faaliyete başlanabiliyordu.
  • Ayrıca SGK’ya kuruluş bildirim formu iletilmesi gerekiyordu. Bu bildirim formu yine kâğıt ortamında ticaret sicil müdürlüğüne iletiliyor, ticaret sicil müdürlüğü de 10 gün içerisinde SGK’ya iletiyordu.